4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Az elnök és a külügyminiszter már csupán gyenge kellékei az amerikai kül- és biztonságpolitikának. A Pentagon átvette a parancsnokságot és Korea mellett Iránt tette fókuszba. De mi az a „könnyű lábnyom” koncepció, amelyet napjainkra magáévá tett a vezérkar?
Donald Trump amerikai elnök üdvözlőlapokat ír amerikai katonáknak gyerekekkel a washingtoni Fehér Ház déli szárnyának kertjében rendezett húsvéti tojásgörgető-versenyen húsvéthétfőn, 2017. április 17-én. (Kép forrása: MTI/EPA/Olivier Doulier/pool)

A Trump adminisztráció felállása óta eltelt három hónapban a katonai vezetők vették át a kormánybotot és a döntő szót kül- és biztonságpolitikai kérdésekben. Trump látványos kormányzás-képtelensége és diplomáciai malőrjei megrendítették saját pozícióját és most annak megőrzése érdekében feladta a kampányban képviselt kritikus álláspontját az amerikai katonai intervenciókról. A katonaság érdekeit a legmagasabb szinten képviselik olyan tábornokok Trump mellett, mint McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó, Mattis védelmi miniszter és a nemzetbiztonsági tanács kabinetfőnöke, Kellogg.

Vissza a hagyományos ellenségekhez

A Pentagon közben céltudatosan hálózza be Trump kulcsembereit is. Vejét és egyben legbefolyásosabb tanácsadóját, Jared Kushnert egy célzott megdolgozási művelet keretében vitték el Irakba, hogy onnan hazatérve rögtön ki is fúrja Steve Bannon intervenció-ellenes főstratégát a Nemzetbiztonsági Tanácsból.  Kushner – akárcsak apósa – tökéletesen dilettáns külpolitikai kérdésekben, így annál is hasznosabb a Pentagon szempontjából, ha a katonák töltik be ismereteikkel ezt a tátongó űrt.  A külügyminisztérium eközben még mindig vezetési válsággal küzd, számos helyettes államtitkári pozíció tátong üresen.

Márpedig a Pentagon egyes államokkal szemben tradicionálisan ellenséges, de ezt a hozzáállást a politikailag meggyengült Fehér Ház már nem képes megváltoztatni. Ez érvényes például Iránra, amelyet McMaster tábornok régóta az amerikai érdekek legnagyobb veszélyeztetőjének tart a térségben. Ez az álláspont természetesen meleg fogadtatásra talál az Öböl-menti arab államok és Szaúd-Arábia részéről, akik ráadásul feneketlen hordóként veszik az amerikai fegyvereket.

A jemeni proxi háború, új megközelítéssel

Káncz Csaba

Nem tekinthető véletlennek tehát, hogy ezekben a napokban Mattis védelmi miniszter közel-keleti körúton jár. Ennek során végiglátogatja Irán regionális ellenfeleit, köztük Szaúd-Arábiát, Katart és Izraelt.  Mattis támogatja az amerikai katonai segély és fegyvereladások további növelését a szaúdi királyságnak, egyben közvetlenebb együttműködést ajánlva Rijád katasztrófális jemeni intervenciójához. Ez a két éve tartó szaúdi beavatkozás eddig 12 000 ember - többségük civil – halálával járt és 3 millió embert tett menekültté.

Mattis kiemelte rijádi tárgyalásain – ahol a királlyal és a védelmi miniszterrel is találkozott –, hogy „a régióban ha bajt találsz, akkor mindig megtalálod Irán kezenyomát. Meg kell akadályoznunk, hogy Irán egy újabb országot destabilizáljon és a libanonihoz hasonló milíciát hozzon létre – és ehhez jó úton járunk.” Jelentések szerint Washington segédkezni akar a szaúdi erőknek a jemeni kikötőváros, Hodeida bevételében, hogy ezzel kiéheztessék a felkelőket. Mindenesetre segélyszervezetek figyelmeztettek, hogy ezzel Jemenben általános éhínség törhet ki.

Fontos kiemelni azonban, hogy a Pentagon napjainkra már komoly ellenszenvvel viseltetik az amerikai neokonzervatívok rezsimváltó projektjei irányába. Az iraki beavatkozás tragikus kimenetele hosszú időre belevéste a vezérkar agyába, hogy az előkészítetlen és kimeneti stratégia nélküli beavatkozás egyet jelent az ingovánnyal, a túl-terjeszkedéssel és így végül a bukással. Ezért a Pentagon már alapvetően nem akar olyan intervenciókat végrehajtani, amely amerikai szárazföldi erők bevetésével járna. Ezt a szövetségeseire hagyja, Washington pedig a „könnyű lábnyom” megközelítés jegyében a drónokra, a különleges erőkre és a kiberhadviselésre koncentrál.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Éles irányváltás Japánban, szigorúbbak lettek a feltételek
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:48
Mérföldkőhöz érkezett a japán gazdaság. A jegybank lezárta a negatív kamatok időszakát. 
Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG