Hirdetés
Hirdetés

Nem találod ki, hol kaptak rá a bitcoin bányászatra, és főleg, hogy miért

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 30., 06:07

Rengeteget foglalkoztunk a bitcoinnal és egyéb, leginkább virtuális valutának nevezhető eszközökkel, de most egy különösen érdekes helyzet állt elő. A bitcoin bányászat egyre kevésbé jövedelmező sportág (lényegéből fakadóan, hisz egyre drágább), de most van egy hely, ahol érdemes: az őrült diktátor, Maduro Venezuelája.

Venezueláról is sokszor volt szó: a világ legnagyobb olajtartalékán ülő ország, amelyet másfél évtizede két idióta diktátor vezet, először Hugo Chavez, majd Nicolas Maduro. Gazdaságpolitikájuk lényege valamiféle kommunista dolog, de annak legrosszabb változatát is alul tudják múlni, hisz Ceasescu legalább azért fosztotta ki népét, hogy országa adósságát visszafizesse, de itt úgy reszelik torzsáig a népet, hogy közben nyakig ülnek a fekete aranyban.

Anomáliák

Hogy ezt hogy csinálják, sosem derült ki, de most nem is ez az érdekes. Egy, a piacitól eltérő gazdasági rendszerben olyan extrém anomáliák alakulhatnak ki, pláne ha ez a helyi diktátor célja is, amelyek egyébként elképzelhetetlenek. Az országban nem kapni semmit, az infláció olyan, mint nálunk 1946-ban (a miénknek azonban volt értelme: tudatosan készítették vele elő a forint bevezetését és a stabilizlást, bár lett volna ennek elegánsabb módja is).

Hirdetés

Mondani sem kell, hogy a jövedelmek teljesen elértéktelenednek, hogy a theatlantic.com-ot idézzük: egy Big Mac félhavi fizetésbe került, amíg volt hozzá zsömle. Érdekes módon azonban akad egy-egy olyan termék vagy szolgáltatás, ami elérhető, ráadásul szinte ingyen. Ilyen az elektromos áram, amikor épp nincs aszály a vízerőműveknél, és ha már végre van, ezt jó alaposan megtámogatja az elnök, valaminek örüljön a nép. Na de mit lehet az ingyenárammal kezdeni? Hát például bitcoint bányászni, ugyanis az végtelenül energiaigényes tevékenység.

Adottak a feltételek

Bele is kezdtek hát a derék venézek, az ügyesebbek kerítenek elég erős szervereket és a szükséges eszközöket, néha még az internet is működik, rá lehet állni az üzletre. Ahhoz, hogy megérje a "minería bitcoin", azaz bitcoin bányászat, ahogy ők mondják, két dolog kell: olcsó energia és magas bitcoin árfolyam. Ja és még egy: hogy a bányász megelégedjen egész kis jövedelemmel. Márpedig Venezuelában ha valaki havi 1-200 dollárt tud összeszedni, az már maga a túlélés. Akkor sem könnyű a fogyasztási cikkek beszerzése, mert semmi nem kapható még dollárért, bitcoinért, akármiért sem, viszont akad még egy-két floridai webshop, aki szállít Venezuelába.

A feltételek tehát adottak: ingyenáram, minden egyes dollár megbecsülése, és az egekben lévő bitcoin árfolyam. Persze Maduro is észrevette, miben mesterkedik kiéheztetett, de leleményes népe, hisz csak észreveszik, hogy eltűnik az áram, bármennyit termelnek. Így le is csaptak a bányászokra, törvények ugyan nincsenek erre, de miből áll egy diktatúrának koholni valamit, amikor megjelenik a fekete autó és viszik a bitcoin bányászt, kapitalista parazitának nevezve. Persze a rendőr sem tud miből megélni, így előfordul, hogy a lefoglalt eszközökkel ő folytatja a gyümölcsöző tevékenységet.

Meddig tarthat?

A bitcoint magát azonban nem üldözik, úgy gondolják, hadd szórakozzon valamivel a nép az ingyenáram mellett. Persze előbb-utóbb az ingyenáram is elfogy a dolgok jellegénél fogva, hacsak az egész olajkészletet el nem égetik erőművekben, de feltehetően nem ez az elképzelés, és még erőművet sem tudnak építeni a teljes hiánygazdaságban. Így vagy lecsuknak minden bányászt, vagy lesz napi fél órán át esetleg, és akkor a bányászat is véget ér. A probléma gyökere persze maga Maduro, de hát Ceausescut is csak nagyon soká sikerült megdönteni, igaz, látványosan.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Csúcson, mármint csúcs alacsonyan áll a hazai államkötvények hozama. A részvényárfolyamokról minden nap megemlékezik a sajtó, a kötvényekről szinte soha, pedig a magyar befektetőknek is sokkal több van belőlük, mint részvényekből. Régen várnak a szakemberek egy kötvénypiaci fordulatra, amely azonban nem akar megérkezni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?