5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A halála előtt két nappal írta alá végrendeletét Jeffrey Epstein milliárdos, akit emberkereskedelem és kiskorúak megrontásának vádjával helyeztek előzetes letartóztatásba, és aki a hivatalos jelentés szerint öngyilkos lett a börtönben.
Jeffrey Epstein. EPA/New York State Division of Criminal Justice

A New York Post című lap bírósági dokumentumokra hivatkozva közölte, hogy Epstein minden vagyonát egy ismeretlen összetételű társaságra hagyta. A részletek nem ismeretesek, így azt sem tudni, hogy kik a kedvezményezettek.

Több mint 500 millió dollár

Ami biztos: a végrendelet a több mint 577 millió dolláros (nagyjából 169 milliárd forintos) vagyonról és mintegy 56 millió dollárnyi (több mint 16 milliárd forintnyi) készpénzről rendelkezik. A vagyon elemei között a milliárdos ingatlanjai, részvényei, továbbá műkincsei szerepelnek.

A végrendeletre vonatkozó információkat ügyvédek serege követi szorosan figyelemmel, az egykori áldozatok ugyanis kártérítést követelnek. A múlt héten az egyik, kiskorúként megerőszakolt nő keresetet nyújtott be Epstein egyik ingatlanjára. Több ügyvéd is felvetette, hogy az ingatlanokat, illetve az értékesítésükből befolyó összegeket az áldozatok kárpótlására kellene fordítani.

Keresik a cinkosokat

Hétfőn az ügyészek ejtették a vádakat Epstein ellen, de bejelentették, hogy vádemelést fontolgatnak mindazokkal szemben, akik a milliárdos cinkostársai voltak.

William Barr igazságügyi miniszter hétfőn átalakította a valamennyi amerikai börtön irányítását végző börtönigazgatóságot. Hugh Hurwitz eddigi ügyvezető igazgatót Kathleen Hawk Sawyer váltja, aki 1992 és 2003 között már betöltötte ezt a posztot.

A tárcavezető már az Epstein halála utáni napokban menesztette annak a manhattani börtönnek a parancsnokát, amelyben a férfit őrizték, továbbá a vizsgálatok lezárultáig kényszerszabadságra küldetett két börtönőrt.

Felakasztotta magát a hivatalos jelentés szerint

Az igazságügyi orvos szakértő pénteken kiadott hivatalos jelentése szerint az emberkereskedelemmel és kiskorúak megrontásával vádolt amerikai milliárdos felakasztotta magát manhattani börtön cellájában. Barbara Sampson szerint erre a megállapításra "valamennyi nyomozati anyag, beleértve a teljes boncolási jegyzőkönyv körültekintő felülvizsgálata után" jutott.

Korábban még azt nyilatkozta: valószínűsíti az öngyilkosságot, de ennek bizonyítására még további információkat kell gyűjtenie. Pénteken azonban nem tért ki részletekre, és még csak jelzésszerűen sem említette, hogy milyen jellegű információk erősítették meg az öngyilkosság tényét.

Egyedül hagyták a cellában

A 66 éves Epsteint augusztus 10-én találták meg cellájában, eszméletlen állapotban. Azonnal kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét. William Barr azonnal vizsgálatot rendelt el az ügyben, majd amikor bizonyítást nyert, hogy a börtönben tapasztalt hiányosságok és hanyagságok miatt következhetett be Epstein halála, a híresen szigorú manhattani börtön vezetőjét áthelyezték.

Kiderült a többi között, hogy halála előtti napon szállították el a milliárdos cellatársát, holott az előírás szerint minden cellában két fogolynak kell lennie. Továbbá a börtönőrök elmulasztották a félóránkénti ellenőrzést, és meghamisították a börtönnaplót is.

Befolyásos milliárdos

Epstein kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezett az amerikai és a nemzetközi pénzvilágban, valamint a politikusok körében. Korábban a The New York Times és a The Washington Post bennfentes forrásokra hivatkozva azt írta, hogy nyakán sérüléseket találtak, csigolyája több helyen eltört, és eltört a nyelvcsontja is. Mintha megfojtották volna - sugalmazta a két napilap.

A milliárdos halála előtti napon hozták nyilvánosságra a szövetségi ügyészek azokat a dokumentumokat, amelyekből kiderült, hogy egy Virginia Roberts Giuffré nevű nő már 2015-ben feljelentést tett ellene. Azt állította, hogy 15 éves volt, amikor a 2000-es évek elején Epstein megerőszakolta, majd a milliárdos és barátnője, Ghislaine Maxwell - a néhai médiamágnás Robert Maxwell lánya - szexrabszolgaként tartotta fogva őt.

A legfelsőbb körök is érintettek lehetnek

A periratokból az is kiderült, hogy Maxwell intézte a kiskorú lányok beszervezését. Giuffré a szexkereskedelem "haszonélvezői" közül egyeseket meg is nevezett. Például Bill Richardsont, Bill Clinton kormányzatának energetikai miniszterét, Új-Mexikó állam kormányzóját, és George Mitchell, szintén demokrata párti politikust, az Obama-kormányzat közel-keleti különmegbízottját. Mindkét politikus tagadta az érintettségét.

A dokumentumok nyilvánosságra kerülése után az amerikai lapok fotókat is közöltek, amelyeken a fiatalkorú Giuffré II. Erzsébet angol királynő fiával, András herceggel látható Epstein egyik birtokán.

A New York Post című lap pedig fotót közölt egy olajfestményről, amely Bill Clintont ábrázolja, kék színű női ruhába öltözve a Fehér Ház Ovális Irodájában. A festményt Epstein manhattani luxuslakásában találták, és a lap szerint a volt elnök az egykori barátnője, Monica Lewinsky ruháját viseli.

Káncz Csaba jegyzete a témában: Az izraeli titkosszolgálat Amerikában – súlyos lebukás?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG