4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A CIA mellett London és Berlin vezető körei is Trump orosz közeledése ellen dolgoznak. Döntő érvként a Fancy Bear néven ismert – a nyugati elhárítás szerint az orosz katonai hírszerzéshez köthető - csoport amerikai és német politikai pártok elleni támadásait hozzák fel.
Donald Trump. (Kép forrása: EPA, Peter Folay)

Az elmúlt négy napban éles belharc robbant ki az amerikai uralkodó körökben Trump tervezett orosz nyitásáról. A neokonzervatívokat őrületbe kergető közeledésnek már több kézzelfogható jele is van. Trump külpolitikai tanácsadója Carter Page a múlt héten Moszkvába látogatott, Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn és helyettese K.T. MacFarland Kreml-barátnak tekinthető és Trump új külügyminiszter-jelöltje lett a napokban Rex Tillerson, az Exxon olajvállalat (a világ nyolcadik legnagyobb óriásvállalata) főnöke, akinek nemcsak jó kapcsolatai vannak Putyinnal, de az Exxon számos vállalkozást is végrehajtott Oroszországban.

A média zászlóshajói vezetik a harcot

A belharcban részt vesznek a titkosszolgálatok, amelyek a média zászlóshajóinak szivárogtatva és azokkal karöltve akarják megakadályozni a közeledést. Az orosz hackertámadásokról szóló vita azt követően lángolt fel ismét, hogy a The Washington Post című napilap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta múlt pénteken: a CIA új titkos jelentése szerint az orosz kormány amerikai számítógépek elleni támadásokkal próbálta meg befolyásolni a választási folyamatot és elérni Trump győzelmét. A CIA hivatalosan nem adott ki ilyen értelmű nyilatkozatot, és a vitát sem kommentálja.

Trump rögtön elutasította a vádat azzal az érveléssel, hogy "ezt ugyanazok az emberek írták, akik szerint Szaddam Husszeinnek tömegpusztító fegyverei voltak". Bár a CIA bizonyítékot nem mutatott be, Obama elnök elrendelte a vizsgálatot, amelyet január 20-a előtt be kell fejezni. Máris republikánus és demokratapárti képviselők követelik az orosz beavatkozás kongresszusi kivizsgálását.

Hogyan és kinek dolgozik a Fancy Bear?

London és Berlin meghatározó körei is óramű pontossággal kapcsoltak be. A brit védelmi miniszter vasárnapi nyilatkozata szerint a Nyugat nem tekintheti egyenlő partnernek Oroszországot. Vezető német parlamenti képviselők is az elmúlt órákban adtak hangot azon aggodalmuknak, hogy az orosz állam által működtett   kémek alááshatják a 2017-es német választásokat. A német elhárítás szerint az országban a kémek propagandát és álhíreket is terjesztenek, hogy destabilizálják a kormányt, és erősítsék a szélsőségeseket. Hans-Georg Maassen hírszerzőfőnök szerint egyre erősödik a tevékenységük, és várható, hogy a közeljövőben német politikusokat is megpróbálnak majd lejáratni a közösségi hálózatokon terjesztett álhírekkel.

Káncz Csaba

A Fancy Bear vagy APT 28 néven ismert – és a nyugati elhárítás szerint az orosz katonai hírszerzéshez köthető – hackercsoport német politikai pártokat vett célba. Spear-phishing támadással próbálkoztak, vagyis olyan e-maileket küldtek a politikusoknak, amelyekkel jelszavaikat próbálták kicsalni. Úgy állítják be, mintha a levelek feladója a Google volna, és azt kérték a címzettektől, hogy gépeljék be felhasználói adataikat.

Ez már a hibrid hadviselés része?

A német elhárítás egy jelentése a Fancy Bear csoportot „hibrid hadviselés” végrehajtásával vádolja, amely többek között egyesíti a konvencionális hadviselést az aktív műveletekkel. A jelentés példaként hozza fel a tavaly december 23-i támadást az ukrán villamos-hálózat ellen, amelynek eredményeképpen 230 000 ember maradt áram nélkül.

A CrowdStrike nevű vezető   biztonsági cég júniusi jelentése is az orosz kormányhoz köti a Fancy Bear tevékenységét. Egy háttérbeszélgetésen az amerikai titkosszolgálat tisztje a kiberháborút egy olyan konfliktusnak nevezte, amelynek „nincsenek határai, nincsenek ártatlanok és nincsenek szabályok”. Szerinte nem az a kérdés, hogy Washington és Moszkva között kitör-e egy teljes körű   háború, hanem az, hogy mikor.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG