5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Az MNB értékelése szerint a bankrendszer stabilitása nagyon rendben van, azonban a szektor nem igazán tud még mindig hozzájárulni a gazdasági növekedéshez – igaz, ebben épp a jelenlegi környezet akadályozza.

Az elmúlt év második felében az alapkamat-csökkentések és az NHP hatására a pénzügyi közvetítőrendszer prociklikussága számottevően csökkent, bár a jegybank megítélése szerint a bankrendszer továbbra sem támogatja a fenntartható gazdasági növekedést – ehhez a piaci alapú hitelek felfuttatására volna szükség – derül ki a 2014. évi Pénzügyi Stabilitási Jelentésből. Az NHP hatására a korábbi 5 százalék körüli hitelállomány-lemorzsolódás 1-2 százalékra szelidült, ráadásul a KKV-szektorban pedig már nőtt a kihelyezés.

Stabil a bankrendszer

A bankrendszer sokkellenálló képessége ugyanakkor jelentősen javult – köszönhetően a folyamatos banki tőkeemeléseknek – mondta el Vonnák Balázs igazgató. A piacok likviditása rendezett, s magának a bankrendszernek a likviditása is rendben van – még egy komolyabb sokk esetén is megfelelne a szabályozói elvárásoknak – 8 százalékos tőkeszükséglet eléréséhez mindössze 16 milliárd forintnyi szektorszintű tőkeigényre lenne szükség szektorszinten. A tőkemegfelelési mutató alappályán 20, stresszpályán 15 százalék körüli szintn mozogna a jegybanki prognózis szerint. A bankrendszerben lassabb ütemben, de továbbra is csökken a devizaforrások leépülése, a hitel/betét mutató mértéke a fentiekből eredendően tovább javul – a jegybank mai várakozásai szerint 2015. végére szektorszinten elérjük a 100 százalékot.

Az NHP II. szakaszával kapcsolatban Vonnák Balázs arról beszélt, hogy időarányosan nincs probléma a kihelyezésekkel – a rendelkezésre álló futamidő függvényében magasabb a kihelyezés, s különösen igaz ez a tényleges beruházási hitelekre, ahol már a kihelyezések összege nagyjából azonos az első szakasz eredményeivel.

A lakossági hitelezés terén élénkülést tapasztalt a jegybank, ugyanakkor az MNB a későbbi kockázatok kezelésére már a piac beindulása előtt elérkezettnek látja az időt a hitelfedezeti szint (LTV) és a jövedelemarányos törlesztőrészlet (PTI) szabályozására, hogy a piac és a hitelfelvevők is már az új szabályozás ismeretében induljanak neki a jövőben a hitelfelvételnek. A szabályozás során most úgy lehet szigorítani, hogy ne nyomja agyon a kereletet – emlékeztetett Fábián Gergely főosztályvezető arra, hogy a 80-as LTV-szabályozás mellett a bankok jelenleg is átlagosan 50-60 százalékos LTV mellett hiteleznek.

Meg kell menteni a vállalati adósokat

Az MNB a kkv-hitelezés további felfutását több tényezőtől várja. Azt, hogy a nem teljesítő vállalati hitelek állománya nem mutat javulást, egyre komolyabb aggályokat rejt – az MNB néhány hónapon belül javaslatokkal él majd, egyelőre több irányt vizsgálnak. Ezek között végső scenáriókén egy rossz bank létrehozása is szerepel. Vonnák Balázs hangsúlyozta: a probléma megoldását itt a jegybank nem az adósok, hanem a bankrendszer irányából közelíti meg – a cél a bankrendsezr tehermentesítése ezen kockázatok nagy része alól, vagyis itt a bankokat akarják segíteni. Az elmúlt hónapok csekély mértékű javulását, az NPL-ráta 18 százalék alá csökkenését jórészt az nhp-felfutása és a bankok portfóliótisztítása okozta, azaz a fizetőképesség javulása nem érezhető.

Az MNB továbbra is 18 százalék körüli NPL-rátával számol, az állományarányos értékvesztés továbbra is komolyan terheli majd a bankok mérlegét. A gazdaságpolitikának azért kell beavatkoznia, mert a problémás hitelek jelentős része immár évek óta nem teljesítő – s ezen belül a legnagyobb részt a projekthitelek teszik ki, ahol az átstrukturálások sem hoznak javulást. Előrelépést nem nagyon lehet várni, hiszen az irodapiac kihasználatlansága Európa második legmagasabb adata – amíg a piaci kereslet nem élénkül, a bankok sem tudnak lépni ezen a téren.

A 22-es csapdájában a bankrendszer

A hazai bankrendszer jövedelmezősége messze rosszabb, mint Európában, jórészt ennek köszönhető, hogy a bankrendszer nem tud elmozdulni az igényelt és a szükséges irányba. A helyzet 22-es csapdája, hiszen, amíg a banknak nincs ereje, nem tud hitelezni, ez viszont a portfólióminőség eszkalálódását jelenti. A megtérülés csekély volta miatt a bankrendszer tőkevonzó képessége alacsony. A szektorszintű helyzeten belül ugyanakkor komoly az eltérés az egyes bankok között – míg egyes hiteleintézetek folyamatosan kénytelenek leépíteni állományukat, más bankok jobb helyzetben vannak. Ez a szektor átalakulását vetíti előre, amit jól mutat az, hogy az MNB statisztikái szerint a háztartási hitelek piacán például nő a koncentráció.

Vonnák Balázs hangsúlyozta az tény, hogy vannak visszahúzódó bankok, ezért van realitása annak, hogy összeolvadások és értékesítések lehetnek a piacon, ám mivel most még sok a piacon a bizonytalanság (az LTV és a PTI-szabályozás hatása, eszközminősítés európai szintű változása vagy épp a devizahiteles kérdéskör megoldása), egyelőre nehéz beárazni egy-egy hitelintézet értékét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG