6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A K&H Bank a rendelkezésre álló hitelkeret 99 százalékát tudta kiadni a vállalatoknak a Növekedési Hitelprogram keretében. A programot a bank szakemberei sikeresnek találták, és érezték élénkítő hatását, ezért javasolják annak folytatását a jegybanknak. A feltételekkel kapcsolatban azonban néhány módosítási javaslatot is tettek.

A K&H Bank összesen 95 és fél milliárd forintos keretet kapott a jegybanktól, amit kkv-knak nyújthatott kedvező kamatok mellett. Az első pillérre nagyobb érdeklődés volt a kkv-k körében, így miután az MNB lehetővé tette az átjárhatóságot a két pillér között, a K&H Bank 18,2 milliárdot csoportosított át az első pillérbe - mondta Huszár Róbert, a bank vállalati szolgáltatások üzletágának vezetője sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

A keret  99 százaléka elkelt

A teljes összegből 59 milliárd forintot tettek ki a beruházási, forgóeszközhitelek és a forinthitelek kiváltására felhasználható hitelek, és közel 36 milliárd forintot a devizahitelek kiváltására kaptak az ügyfelek, amelynek jelentős részét euróhitel kiváltásra használták, a svájci frankhitelekre fordított összeg elenyésző volt.


A Magyar Nemzeti Bank június elején indult növekedési hitelprogramja keretében a K&H kapta a legnagyobb összeget, összesen 95,5 milliárd forintot, amelyet több mint 99 százalékban kihasznált a szerződéskötésre rendelkezésre álló határidőig, augusztus végéig - ismertette Huszár Róbert.

A kicsik időszűkében nem rúgtak labdába

A hitelprogram a K&H szakemberei szerint sikeresnek mondható, és mindenképpen érezni az élénkítő hatását, de sok feltétel megnehezítette a bankok és az ügyfelek dolgát is - mondta Németh Lászlót, a K&H kkv marketing főosztályának vezetője. A legszembetűnőbb ezek közül az időkeret volt. Nem csak a banknak okozott nehézséget az időszűke, de bankon belül is átszervezéseket, átcsoportosításokat és egyszerűsítéseket kellett eszközölni, hogy határidőre megszülessenek a szerződések.

Németh László (fotó: Piac&Profit)


A feszített tempó miatt voltak olyan ügyfelek, akiket vissza kellett utasítani. Ezt leggyakrabban a kevesebb hitelt, vagy a túl nagy hitelt igénylők voltak. A túl nagy igényt nem tudta a bank kielégíteni, a kicsikkel pedig az volt a baj, hogy akik alacsony hiteligénnyel fordultak a bankhoz, azokkal adminisztráció szempontjából ugyanannyi teendő volt. A bank így a nagyobb igénylőket részesítette előnyben, a kisebb összeget igénylők figyelmét pedig más hitelek, szolgáltatások felé irányították. Huszár Róbert elmondta, hogy volt olyan ügyfelük, aki másik banknál vette fel a hitelt.

Rövid idő alatt kevés beruházás

Az idő rövidsége miatt alig voltak, akik beruházásra vették volna fel a hitelt, egy-egy nagyobb beruházásnál csak az engedélyeztetés hónapokig eltart, így nem tudtak ilyen gyorsan erre igényelni, legfeljebb, ha egy beruházás már a vége felé tart, de legalábbis már folyik. A leggyakrabban a beruházások esetén a gépvásárlásra költötték ezeket a hiteleket a cégek.



Az, hogy az idő kevés volt a programra -  ráadásul a nyári hónapokban volt esedékes -, abból is látszik, hogy milyen erős volt a véghajrá: a hitelszerződések több, mint felére a program utolsó 3 hetében szerződtek és a folyósítás még mindig (szeptember végéig) tart. Az érdekes volt, hogy még határidő után is jelentkezett ügyfél a programba, tehát lenne még igény rá.

Az is az időhiányra utal, hogy a program június 3-án indult, az első szerződést egy szegedi céggel 2 nappal később, 5-én kötöttük meg és 9 nappal később, 15-én már folyósítottunk, ez az eredmény rekordnak számít a K&H-nál a vállalati hitelezés terén - mondta Huszár Róbert.

Kevesebb feltétellel jobban működne

A K&H szakemberei szerint, ha folytatódna a Növekedési Hitelprogram, akkor a legideálisabb az lenne, ha nem kötődne határidőhöz, hanem hosszú távon bármikor lehetne igényelni, de minimum 6-9 hónapos futamidőre lenne szükség.

A K&H Bank szakemberei szerint továbbá sikeresebb lehetne a program, ha hitelkereteket a bankok szabadabban vehetnék fel, tehát amelyik banknál igény mutatkozik, a jegybank oda adna kerete, és nem előre meghatározott kvóta alapján. Nem véletlen persze, hogy a K&H Bank ezt javasolja, hiszen ebből a konstrukcióból a nagyobb bankok profitálnának. A javaslat abból a szempontból azonban valóban hasznos lenne, hogy a programban van olyan keret, ami bent ragadt egyes bankoknál, voltak olyanok, akik pedig ügyfeleket utasítottak el, mert már a teljes összegre szerződtek.

A két végén lehetne bővíteni: kicsiknek és nagyoknak

A program egy másik feltétele az volt, hogy csak az unió szabályai által kis- és középvállalkozásnak számító cégek vehetnek benne részt, ami azt jelenti, hogy a cégnél 250 alkalmazottnál kevesebb van és az árbevétel nem éri el a 15 milliárd forintot vagy a mérlegfőösszeg a 13 milliárd forintot. A bankok azonban ettől eltérő szegmentációt alkalmaznak, így ez is komplikációhoz vezetett.

A szakemberek a kis cégek és a nagy cégek terén látnak még a programban potenciált. A bank a jegybanknak elküldött javaslataiban is jelezte ezeket az észrevételeket. A bankoknak továbbá természetesen az lenne az érdeke, ha 2,5 százalékos maximális marzsot megemelnék, így a bankok többet tudnának profitálni a programból.

Sok új ügyfelet nem hozott a program

A K&H Bank további tapasztalata az volt a program során, hogy iparági eloszlás szerint a mezőgazdasági vállalatok vették fel a legtöbb hitelt, őket követte a feldolgozó élelmiszeripar és a kereskedelem, valamivel kevesebb hitelt adtak az ipari cégeknek, azon belül a legjelentősebb a gépgyártás volt.

A bank egyébként nem sok új ügyfelet szerzett a program által, de ennek oka részben üzletpolitikai döntés volt. A K&H úgy vélte, nem lenne szerencsés, ha azért, hogy új ügyfelet szerezzenek, a régieket kellene visszautasítani. Volt egyébként arra is példa, hogy a K&H régi ügyfele máshol kötött szerződést, mert a K&H nem tudott neki akkora összeget adni, amit igényelt volna.

Mi a Növekedési Hitelprogram?

A Növekedési Hitelprogram két pillérben összesen 750 milliárd forintot bocsátott a bankok rendelkezésére, akik a nekik allokált összeget maximum 2,5 százalékos kamattal nyújthatták kis- és középvállalatoknak. Az első pillérben új beruházási, új forgóeszköz hitelek vagy EU támogatásokhoz kapcsolódó hiteleket lehetett igényelni és az ezekre a célokra korábban folyósított forint hiteleket lehetett kiváltani. A második pillérben pedig a devizahiteleket lehetett forint hitelre váltani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG