Hirdetés
Hirdetés

Esik az olaj, zuhan a Tesla, szárnyal a Konzum

Fellegi Tamás, 2017. július 07., 10:36

A hazai börzét továbbra is a Konzum és az Opimus tartja lázban, de az OTP is emelkedik. Amerikában estek a részvények, különösen a Tesla kapott nagyot, igaz, volt honnan, előtte hatalmasat száguldott. Az olaj tegnap felpattant, de újra esik, az arany is hanyatlik, ugyancsak gyenge a török líra.

Tegnap Amerikában az indexek egy százalék körül estek, de ez az utóbbi idők szárnyalása után időszerű volt. Közel 6 százalékot zuhant a Tesla, ez már a harmadik ilyen nap, viszont a grafikonon jól látszik, hogy a papír így is az áprilisi-májusi árszintekre került csak vissza.

Tesla
Tesla

Több elemző azt emlegeti, hogy miután a tetejéről több mint 20 százalékot esett, medvepiaci tartományba került, de egy olyan papírnál, ami csak idén 60-70 százalékot emelkedett a tetejéig, értelmetlen ez a meghatározás.

Hirdetés

A Tesla esetében az emelkedés utolsó részét egyértelműen a shortzárások okozták, a részvény nagyon sokan shortolták, abból kiindulva, hogy nem érhet többet a világ legtöbb autógyáránál még akkor sem, ha jövőre félmillió autót fog eladni, hisz a többiek akár 5-10 milliót is eladnak évente. A túlzottan sok short pozíció azonban a legtöbb esetben emelkedést hoz, hisz egy kisebb emelkedés is nagy veszteséget jelent a shortosoknak, így kényszerűen zárni kezdenek, láncreakciót elindítva. Feltehetően ennek most vége szakadt, így a papír a vételi nyomás megszűntével hirtelen nagyot esik.

Nem kizárt, hogy erre rátesz egy lapáttal a Volvo minapi bejelentése, miszerint átállnak az elektromos autókra, vagyis a Teslát előbb-utóbb követik a hagyományos autógyárak, nem lesz egyedül az elektromos autók piacán.

Az európai tőzsdék kismértékben esnek ma, a BUX is 0,2 százalék mínuszban van 35 500 ponton. Az előző napok nagy emelkedése után az OTP korrigál, 0,7 százalék mínuszban van 9435 forinton. A nagy izgalmat azonban továbbra is a Konzum és az Opimus okozza: előbbi 15 százalékot emelkedik 1830 forintig, utóbbi 6 százalékot 192 forintig, az OTP után megint az övék a legnagyobb forgalom.

A tegnap átmenetileg felpattanó olajár ismét élesen lefordult, a WTI 44,80 dollárig esett, a Brent 47,40-ig. Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy az 50 dolláros szint igen komoly ellenállás, onnan fordult le a Brent.

Az arany is gyengélkedik: 1220 dollár, vagyis a múltkori szokatlanul nagy eladási ügylet végül beleillett a trendbe. Gyengül a török líra: egy euróért immár 4,16-ot kell adni belőle.

Euró/török líra
Euró/török líra
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly hibák a BKK-nál, de meddig mehet el egy etikus hacker?

Komoly hibák a BKK-nál, de meddig mehet el egy etikus hacker?

Az egyik legkomolyabb társadalmi botrányt az elmúlt napokban a BKK jegyvásárlási rendszerében hibát találó, majd azt bejelentő és nyilvánosságra hozó 18 éves hobbiinformatikus ügye volt. A T-Systems, a rendszert üzemeltető cégként feljelentette a hackert, az eljárás ugyan jogilag rendben van, de külföldön ez a feljelentés nem történt volna meg.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • július 17
  Ipari termelés, GDP és kiskereskedelmi forgalom
  Netflix (2017 Q2)
  július 18
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex
  ZEW index
  július 19
  Wizz Air (2018 Q1)
  Morgan Stanley (2017 Q2)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről
  Import és export
  EKB kamatdöntése
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  július 21
  General Electric (2017 Q2)

Szavazás

Ön melyik országban tartana a leginkább terrortámadástól nyaralás közben?