1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nyugati országok jóléti rendszerei napjainkban egyre kevésbé finanszírozhatóak, és elfogadható állami adóbevételekkel már csak hitelfelvételek útján finanszírozhatóak. A pénzteremtés hitelkihelyezésen keresztül történik, és a hitel törlesztése által ugyanez a pénz semmisül meg. Ebből az következik, hogy amennyiben az államadósságok visszafizetésre kerülnének, úgy napjaink pénzrendszere válna semmivé.

A szűnni nem akaró pénzügyi válság egy évtizedeken át tartó folyamat eredménye, amely 2008-at megelőzően már kezdetét vette. A válság vészjósló előjelei kritikus rendszerelemzők előtt régebben sem maradtak rejtve, és többen figyelmeztettek is ezekre jó előre. Az okok nem utolsó sorban az érvényben lévő pénzügyi világrendben és esetenként ökonómiai úttévesztésekben keresendők - áll az aranypiac.hu tájékoztatásában.

Egészen 100 évvel ezelőttig az arany és az ezüst világszerte gyakorlatilag egyet jelentett a pénzzel.  A pénzzé válás alapját a két nemesfém földi előfordulásának végessége adta, valamint az, hogy a kitermelésük igen költséges, és ennél fogva az értékállóságuk meglehetősen megbízható. Egy az Egyesült Államok irányítása alatt végbement lassú folyamat végére azonban az arany és az ezüst pénzként betöltött szerepe megszűnt és a helyüket átvette a papírpénz. Ennek a folyamatnak a legfontosabb mérföldkövei az USA jegybankjának 1913-ban történt megalapítása, a Bretton Woods-i rendszer 1944-ben való életre keltése, majd az amerikai dollár aranyfedezetének 1971-es megszüntetése voltak.

A papírpénz önmagában nem rendelkezik belső, úgy nevezett intrinzikus értékkel, gyakorlatilag egy fecni papír, ami különösebb költség nélkül tetszés szerint szaporítható. Erre jó példa az Egyesült Államok, ahol különösen buzgó bankjegynyomtatás zajlott az utóbbi évtizedekben. Az eredmény ismert: az amerikai dollár közel 100 év alatt elvesztette az eredeti vásárlóértékének több mint a 98 százalékát. A háttérben meghúzódó infláció ugyanakkor korántsem „természetes” jelenség. A Fed 100 évvel ezelőtti megalapításáig a dollár igenis képes volt stabilan őrizni a vásárlóerejét, és ami igaz a dollárra, az lényegében igaz a világ többi valutájára is, amelyek napjainkban fedezetlen papírpénzek mind.

A forint vásárlóértékének 99 százalékát elvesztette

Magyarországon  az elhasználódás drámai jeleit mutatja a tavaly nyugdíjas korba lépett forint is. Az 1946 augusztus 1-jei bevezetésekor egy forint 0,0758 gramm színarannyal volt egyenértékű, míg ma egy forintnak az aranyban kifejezett értéke a legutóbbi londoni záróár alapján mindössze 0,000086 gramm, vagyis a magyar fizetőeszköz létezésének 66 éve alatt elvesztette a vásárlóértékének a 99,9 százalékát.

Az Egyesült Államok és a dollár szerepe egészen különleges a maga nemében. A dollár a Bretton Woods-i egyezmény 1944-ben történt megkötése óta korunk első számú tartalékdevizája, amelyből a világ jegybankjai saját devizáik alátámasztására bőszen tartalékolnak is. Amíg a dollár rendelkezett aranyfedezettel, addig ennek volt is értelme, hiszen ily módon áttételesen minden pénz konvertálható volt aranyba. Ma már ez nem így van, és ezért a mai helyzet tulajdonképpen abszurd: a dollár mögött lévő aranytartalék helyét egyszerűen átvette az USA gazdaságába és politikai stabilitásába, hatalmába vetett bizalom.

Amerika inflációt exportál

Ezen felül a dollár a világkereskedelem legfontosabb globális elszámolási pénzegysége, és főként a kőolaj kereskedelmében játszik döntő szerepet. Ezért olyan óriási a dollár iránt kereslet szerte a világban. A kőolaj importáló országoknak ugyanis dollárt kell venniük az importjuk kifizetéséhez. Mindez ahhoz vezet, hogy az USA pénznyomdája nagy volumenben onthatja a bankjegyeket anélkül, hogy ennek azonnal és teljes egészében megmutatkozna a hatása az Államokban érzékelhető pénzromlásban. Így exportálja Amerika az inflációt szerte a világba, melynek további velejárója, hogy mivel minden ország dollártartalékokat kényszerül felhalmozni, az USA egy hatalmas méretű külkereskedelmi hiányt képes hosszútávon finanszírozni, mindez pedig főként a kínai kézben tornyosuló amerikai államkötvények formájában csapódik le.

A dollár globális térnyerésével párhuzamosan minden fejlett nyugati országban jóléti rendszerek jöttek létre, amelyek finanszírozhatóak voltak a folyamatos adóbevételekből mindaddig, amíg futott a szekér. Ezek azonban sem napjaink demográfiai folyamataival, sem az egyre versenyintenzívebb nemzetközi környezetben nem tarthatóak már fenn, mivel a rájuk fordítandó kiadások rég nem kitermelhetőek elfogadható mértékű állami adóbevételek révén, az általuk az államháztartáson ütött kráterek egyre inkább csak hitelfelvételek útján tömhetőek be.

Semmissé válna a pénzrendszer, ha visszafizetésre kerülne az államadósság

Ez a folyamat bizonyos értelemben törvényszerű az érvényben lévő pénzrendszer számára. A pénz manapság nem más, mint hitel. A pénzteremtés hitelkihelyezésen keresztül történik, és a hitel törlesztése által ugyanez a pénz semmisül meg. Ebből az következik, hogy amennyiben az (állam)adósságok visszafizetésre kerülnének, úgy napjaink pénzrendszere válna semmivé. Az állam hiteltörlesztése tehát nem csak az adósság felfoghatatlan mérete okán nem túl valószínű, hanem rendszerszintű okok miatt is tulajdonképpen lehetetlen. Sőt éppen ellenkezőleg: mivel a forgásban lévő pénzre folyamatosan kamatok fizetendőek, a pénz mennyiségének, azaz az adósság volumenének, szükségszerűen kell növekednie tovább.

Azzal, hogy a pénz mennyisége állandóan csak növekszik, bizonyos időeltolódással és tompításokkal egyre növekednek az árak is. Amíg a drágulás szerény mértékű, addig persze szokás azt csak a technológiai és gazdasági fejlődésnek betudni. Változatlan pénzmennyiség mellett egy növekvő árumennyiség csökkenő árszínvonalat eredményezne – amire volt is példa a 19. század folyamán –, növekvő pénzmennyiség mellett azonban a technológiai fejlődés és növekedés mindössze tompítja a drágulást.

Egy ilyen környezetben normál körülmények között a kamatok emelkednek, hiszen a befektetők reális elvárása, hogy az infláción felül egy prémiumot is kapjanak. Jelenleg ez nem így van, mivel a jegybankok a kamatokat rendeletileg határozzák meg. Ezek a kamatok most mesterségesen vannak leszorítva, hogy a kormányzatok egyáltalán fizetni tudják még a kamatterheket. Az alacsony kamatok viszont ahhoz vezetnek, hogy a befektetők jövedelmezőbb befektetési lehetőségek után néznek, amihez a tőkét nem ritkán maguk is hitelből teremtik elő.

Az aranypiac.hu elemzése szerint ez vezet aztán spekulációs buborékok kialakulásához, amelyek előbb vagy utóbb kidurrannak. Erre pedig a jegybankok a reálgazdaságban kialakuló közvetett károk elkerülésére jellemzően még több pénz kibocsátásával reagálnak. Az amerikai ingatlanlufi kidurranása 2008-ban, majd az azt követő pénzügyi és gazdasági válság tehát csak egy szelete egy sokkal összetettebb történésnek, amely az arany vonatkozásában az árfolyam hosszútávú emelkedéséhez vezet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG