MTI Fotó: Beliczay László |
Nem bírunk annyi sonkát termelni, amennyit megeszünk
Az éves hazai sonkamennyiség csaknem kétharmadát a húsvéti időszakban eszik meg a magyarok – mondta el Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hústerméktanács főtitkára a Népszavának. Becslése szerint az ünnepek kapcsán 6-8 ezer tonna füstölt áru fogy az országban. Pontosan ebből fakad, hogy a húsiparnak fel kell készülnie erre az időszakra, hiszen a hagyományos pácolás időigényes, a füstölt árukat sem lehet csak úgy „előrántani”. Nem is nagyon bírja el a keresletet a hazai piac: jelentős az import termékek részaránya, bár pontos számot nem mondott a főtitkár a lapnak.
Az árak igen széles sávban szóródnak. Jellemzően kilogrammonként 700-800 forinttól indul a sonka ára, s bőven találni 2500-3000 forintos „változatokat” is. A Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérése szerint a hipermarketekben 1000 forint körül szóródik a gyorspácolt, füstölt-főtt termékek legalacsonyabb kilónkénti ára.
A tojás is könnyen lehet külföldi - idén már tényleg kilóra kellene vásárolni
A sonka mellett a tojás fogyasztása is jelentősen megugrik ilyenkor, ahogy arról kedden beszámoltunk, évente átlagosan mintegy 200-230 millió darab fogy ilyenkor, ami az éves fogyasztás 8-10 százaléka. Az igényeket évek óta nem képesek kielégíteni a hazai termelők, így ebben is importra szorulunk.
Az idei tájékozódást segítheti egy friss jogszabálymódosítás, aminek értelmében a tojások darabonkénti árával megegyező méretű betűkkel kell kiírni a kilónkénti árat is - bár ez az információ már 5 éve elérhető, idén talán már valóban tudatosabb vásárlásra készteti a magyar vevőket. A napokban megnéztük, mi a helyzet tojásár-fronton, és arra jutottunk: sok esetben tényleg a drágábbra hisszük azt, hogy olcsóbb. Részletek >>