Hirdetés
Hirdetés

Te is benézted eddig az árcímkét? Tényleg a drágábbra hisszük azt, hogy olcsóbb

Gáspár András, 2017. április 07., 20:01

Lassan 5 éve nem hajlandóak átállni a magyar vásárlók: továbbra is darabra vásároljuk a tojást, nem pedig a kilónkénti árat nézzük a vásárlásnál. Három hete változtattak az árcímkéken, hátha jobban feltűnik, hogy az olcsóbb néha drágább - megnéztük, betartják-e az áruházak az intézkedést, és mennyibe kerül igazából a legolcsóbb tojás a hipermarketekben.

Március 20-án az árcímkéket érintő fontos változások léptek életbe a magyar boltokban: a tojások kilónkénti árát legalább akkora betűkkel kell kiírni, mint a darabonkénti árat. Az ok nyilvánvaló: a vásárlók az évtizedek óta berögzült szokások alapján választanak tojást, azt a dobozt emelik le a polcról, amelyikért a legkevesebbet kell fizetni - pedig nem mindegy, hogy ugyanazt az összeget 10 darab S-es vagy épp L-es méretű tojásért adja ki az ember.

A receptek a közepes méretű, M-es tojásokkal számolnak, könnyen előfordulhat tehát, hogy csak látszólag spórolunk az olcsóbb termékkel, hiszen többet kell felhasználnunk belőle.

Hirdetés

Az intézkedés emellett állítólag a magyar termelők érdekeit is védeni hivatott: a darabáron olcsó, ám igen kisméretű import tojások miatt ugyanis az első ránézésre drágábbnak tűnő, itthon termelt tojásokat kevésbé vásárolják a magyarok. Igaz, a tojások méretét alapvetően a tojótyúk életkora (és nem a nemzetisége) határozza meg, kezdetben kisebb, "öregebb" korban nagyobb tojásokat tojnak a magyar tyúkok is. A hazai termelők jelzései alapján azonban a külföldi termelők a kisebb tojásokat inkább exportálják.

A Privátbankár.hu Árkosár-felmérésének eredményeit hétfőn hozzuk nyilvánosságra, előzetesen azonban annyit elárulhatunk: ezúttal tüzetesebben megvizsgáltuk a tojásos részlegeken kifüggesztett árcímkéket és az árakat is. Ami biztos: az általunk meglátogatott Auchanban, Intersparban és Tescóban is jogkövető módon jártak el, egyforma méretű a betűtípus a darabonkénti és a kilónkénti ár esetében.

Tényleg drágább az olcsóbb

Ráadásul az intézkedés egyáltalán nem tűnik értelmetlennek: több helyen is azt tapasztaltuk, hogy a darabár alapján legolcsóbbnak tűnő tojásnál találunk még olcsóbbat, ha a kilónkénti árat nézzük. Az Auchanban például a 30-as tálcán árult sajátmárkás tojás darabja 27,63 forint, ami a legolcsóbbnak tűnik - az S-es méretű tojások kilónkénti ára 642,64 forintra jött ki. Ezzel szemben az Aranykorona márkájú tojást már kilónként 567 forintért is megvehettük - mivel azonban ezek M-es méretűek, darabonként 35,77 forintra jön ki az áruk.

A Tescóban is csak 25 forint volt a legolcsóbb tojás darabja, ám ha megnéztük a kilónkénti árat, kiderült, hogy a darabonként 37,45 forintba kerülő L-es méretű tojás valójában olcsóbb.

S-es méretű tojás

M/L-es méretű tojás

Auchan

27,63 Ft / db

642,64 Ft / kg

35,77 Ft / db

567,72 Ft / kg

Tesco

25,63 Ft / db

596,12 Ft / kg

37,45 Ft / db

594,44 Ft / kg

Lassan 5 éve nem hajlandóak átállni a vásárlók

A képet némileg árnyalja, hogy már nagyon régóta megtehetnénk, hogy nem darabra, hanem kilóra vásároljuk a tojást: 2012 óta kell kiírni az árcímkére a kilónkénti árat is, a betűméretet azonban több körben növelni kellett, mert nem érte el az intézkedés a kívánt hatást. Most ott tartunk, hogy egyforma méretűnek kell lennie a kétféle árnak - ha ez sem jön be, innen már csak az lehet a következő lépés, hogy nagyobbnak kell lennie a kilónkénti árnak, esetleg a jövőben egyenesen tilos lehet a darabonkénti árat feltüntetni az árcímkéken.

10 év alatt 40 százalékkal nőtt az ár

A Privátbankár.hu Árkosár-felmérését egyébként 10 éve minden egyes hónapban közzétesszük, így azt is be tudjuk mutatni, hogyan alakult a tojás (darabonkénti) legalacsonyabb ára az elmúlt 10 év alatt mintegy 40 százalékot emelkedett. Egy doboz tojást 2007 februárjában még alig valamivel több mint 200 forintért megvehettünk a hipermarketekben, 2017 februárjában viszont majdnem elérte a 300 forintot az átlagár.

Forrás: Privátbankár.hu Árkosár-felmérés
Forrás: Privátbankár.hu Árkosár-felmérés

Jól látszik, hogy 2012-ben ért a csúcsra a tojás ára: innentől ugyanis étkezési célra már nem lehet hagyományos ketrecben tartott tyúk tojását eladni, a termelők a technológiai váltás költségei miatt nagyot emeltek az árakon. A felkészülésre ugyan több mint 10 évet adott az Európai Unió, de sokan csak az utolsó pillanatban hitték el, hogy valóban - a korábbi tartási körülményekhez képest - „luxusketrecet”, ülőrúddal ellátott nagyobb ketrecet kell a tyúkoknak biztosítani.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 17 566 Ft a törlesztőrészlete, a THM 18,53 százalék.További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Várhelyi Olivér megígérte, hogy nem lesz Orbán Viktor bábja

Várhelyi Olivér megígérte, hogy nem lesz Orbán Viktor bábja

Minden kormány vagy intézmény befolyásától mentesen, az EU képviseletében és érdekében fogok dolgozni, és nem fogok eltűrni semmilyen beavatkozást a területemen – jelentette ki Várhelyi Olivér mai meghallgatásán. A magyar uniós biztosjelölt kritikus hangot ütött meg Törökországgal szemben, ugyanakkor nem határolódott el a magyar kormány vitatott intézkedéseitől.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?