<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A jövőben jelentkező problémákat eredményezhet a nemzetgazdasági miniszter szerint a családi adókedvezmény KDNP által javasolt kiterjesztése, amelynek maradéktalan megvalósítása a jelenlegi számítások szerint mintegy 48 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek.

Mi legyen, ha nincs miből igénybe venni az adókedvezményt?

Az egyéni járulékok terhére biztosítandó bármilyen kedvezmény bevezetése további - nagyrészt a jövőben jelentkező -, súlyos problémákat vethet fel - írja Matolcsy György egy szocialista képviselőnek adott, a parlamenti honlapon olvasható válaszában, jelezve: a felvetés céljával alapvetően egyetértenek, ezért vizsgálják, miként lehetne megvalósítani azt.

A tárcavezetőhöz az MSZP-s Kiss Péter fordult kérdéssel a témában. Emlékeztetett: a KDNP - mivel az alacsony jövedelmű többgyermekes családok nem minden esetben tudják kihasználni a jelenlegi adókönnyítést - azt javasolta,   hogy akik az adójukban nem tudják érvényesíteni a kedvezményeket, azok a munkavállalói járulékukból is megtehessék ezt.

48 milliárd, plusz ami később jelentkezik

Matolcsy György válaszában közölte, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt javaslatát szakértői vizsgálatnak vetették alá, amely még tart. Számításaink jelenlegi állása szerint a szóban forgó felvetés maradéktalan megvalósítása mintegy 48 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek - írta, hozzátéve: mivel a javaslat céljával alapvetően egyetértenek, tovább vizsgálják a megvalósítás lehetséges módozatait.

"Ennek során arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a társadalombiztosítás rendszerében az egyéni járulékok megfizetésével a magánszemély állami szolgáltatásokra válik jogosulttá, ez a járulékfizetés alapozza meg például a nyugdíjra, az egészségügyi ellátásra és a táppénzre való jogosultságot is. Ezért az egyéni járulékok terhére biztosítandó bármilyen kedvezmény bevezetése további - nagyrészt a jövőben jelentkező - súlyos problémákat vethet fel, amelyeket szintén kezelni kell" - olvasható a miniszteri közlésben.

Majd ha nőnek a bérek, igénybe tudják venni az adókedvezményt

Matolcsy György kitért arra is: a javaslat "minden részletéről döntés még nem született", a bevezetés módjáról és idejéről az említett vizsgálatok eredményeinek függvényében adnak majd tájékoztatást azzal, hogy a miniszterelnök szeptember 10-i, napirend előtti felszólalásában rögzített 2014-es határidő irányadó.

A kormány továbbra sem mond le arról a politikáról - erősítette meg -, amely a gyermeket nevelő, dolgozó szülők munkabérének a gyermeknevelés költségeit fedező részét a családoknál hagyja, nem adóztatja meg. "Reményeink szerint a gazdasági fejlődés megindulásával növekedni fognak a jövedelmek is, és így minden szülő képes lesz arra, hogy az őt megillető családi kedvezményt a jelenlegi szabályok fennmaradása esetén is teljes összegben tudja érvényesíteni" - zárul a nemzetgazdasági miniszter írásbeli válasza.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG