<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A NAV idei ellenőrzési irányelve alapján az az üzenete az adózók felé, hogy a hivatal valamennyi adózónál ugyanazzal a szigorral fog eljárni az adóbevételek megrövidítésének, a költségvetési támogatások jogosulatlan visszaigénylésének megakadályozása érdekében, és egyre gyakrabban és többen találkoznak majd az adóellenőrökkel.

"2014-ben nincs megkülönböztetés az adózók között aszerint, hogy a kötelezettségek megsértése mögött milyen adózói szándék húzódik, nem különül el egymástól a hibát vétő és a szándékos adóelkerülő adózó" – véli Fekete Zoltán Titusz, az RSM DTM Hungary adómenedzsere.

Nem lesz kivételezés

Az adószakértő úgy látja, a szigor mindenkire azonos módon és mértékben lesz érvényes. Az adóellenőrzés még a legprecízebb adózó esetében is ugyanolyan szigorral és megalapozottsággal bünteti az adókötelezettség elmulasztását, mint ahogy azokkal az adózókkal szemben teszi, akik szándékosan a törvények teljes megkerülésével működnek. Vagyis a fehér gazdaság egy-egy hibája, avagy fekete pöttye az adóhatóság szemében pont olyan fekete, mint a feketegazdaság, az adózási jogkövetkezmények is azonosak.

Az átláthatóságra mennek

Több lesz a célellenőrzés

Idén az adónem ellenőrzések aránya csökken, a célvizsgálatok aránya növekedni fog. Ami, figyelembe véve, hogy a darabszámok alapján a célellenőrzések már tavalyi is az ellenőrzések közel 80 százalékát tették ki, utóbbiak terén további jelentős növekedést vetít előre.

Mivel a célellenőrzések kevesebb időt igényelnek, gyorsabban le lehet folytatni őket, így több is végezhető belőlük. A célvizsgálatok között pedig az adatgyűjtésre irányuló ellenőrzések súlya növekszik. Ez a változás a vizsgálati darabszámokban jelentős elmozdulást jelent, vagyis az adóhatósági jelenlét idén n öve kedni fog, egyre többen és többször fognak találkozni az adóellenőrökkel.

Az ok egyszerű, az idén elindult az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek használata, amellyel a feketegazdaság visszaszorításában átütő fordulatot kíván elérni a hatóság. Az adóhatósági jelenlét ennek érdekében növekedni fog, az adózók megtapasztalják, hogy az új követelmények milyen módon kerülnek számonkérésre – magyarázza Fekete Zoltán Titusz.

Amire most is rárepülnek

Idén a korábbi évekhez hasonlóan a fő csapásirányok megmaradnak, a hivatal a korábbi évekhez hasonlóan intenzívebben fog ellenőrzési hatóságként fellépni. Abban nincs változás, hogy az Áfa ellenőrzések továbbra is vezető helyen maradnak.

A munkaerő kölcsönzők, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók a korábbi évekhez hasonlóan szintén célkeresztben maradnak, csakúgy, mint az eltitkolt jövedelmek feltárása. A társasági adó ellenőrzések továbbra is hangsúlyosak maradnak ott, ahol adó- vagy adóalap kedvezményt számolnak el az adóalanyok. Kiemelten számíthatnak az ellenőrzésre azok az adózók, akik fejlesztési adókedvezményt számoltak el, vagy támogatások után adókedvezményt érvényesítettek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG