<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Akiknek tavaly azért törölték az adószámát, mert nem, vagy késve küldték vissza az adóhatóságtól kapott kockázatelemzési kérdőívet, azok holnapig még visszaigényelhetik. Érdemes sietni, mert a határidő jogvesztő!
Az adóhatóság 2012-től alkalmazza az adóregisztráció jogintézményét, amelyet cégalapításkor, vagy változásbejegyzési eljárásnál alkalmaznak.  Az adóhivatal az eljárással akarja kiszűrni a hitelezőiket ki nem fizető és cégüket bedöntő vállalatok tulajdonosait, cégvezetőit, illetve a kifejezetten adóelkerülésre létrehozott vállalkozásokat. Mindamellett lehetőséget hagy azon vállalkozók, ügyvezetők gazdasági tevékenységének, akik önhibájukon kívül kerültek olyan helyzetbe, hogy vállalkozásuk nagyobb tartozással szűnt meg.
Kire vonatkozik az adóregisztráció és mikor alkalmazzák?

Elsősorban a cégbejegyzésre kötelezett adózók ügyvezetőire, illetve a kft és a zrt-nél az 50 százalékot meghaladó mértékű szavazati joggal, vagy minősített befolyással rendelkező tagra vagy részvényesre. Az eljárást alkalmazzák cégalapításnál, valamint változásbejegyzéskor a már bejegyzett társaságok esetében, ahol a vezető tisztségviselő, képviseletre jogosult személyében történik a változás.
Az eljárás lényege, hogy az adóhivatal ennek során cégalapításkor vagy megadja  az adószámot, vagy megtagadja, változásbejegyzési kérelem esetén pedig a változást jóváhagyólag regisztrálja vagy törli az adószámot.
A lényeg: ne dobja ki a kockázatelemzési kérdőívet, mert ugrik az adószám

Az eljárás fontos része, amikor az adóhatóság egy ún. kockázatelemzési eljárást folytat le, amelynek során az adózónak ki kell tölteni és vissza kell küldeni a vonatkozó kérdőívet (KOCKERD) - erre a mutatványra 10 napja van. A kérdőív adatai alapján elemzik, hogy a tevékenységhez szükséges személyi, tárgyi és pénzügyi feltételek meg vannak-e a vállalkozásnál. Sokan akkor buktak el, amikor olvasatlanul kidobták a KOCKERD kitöltését kérő levelet és a NAV 10 nap után törölte az adószámukat.
Tehát tavaly azoknál a vállalkozásoknál, ahol a kérdőívet nem küldték vissza határidőre, az adóhatóság minden további figyelmeztetés nélkül törölte az adószámot. De a büntetést még megfejelte azzal, hogy  a mulasztó társaság vezető tisztségviselője és tulajdonosa 5 éven belül gazdasági társaságban ilyen pozíciót nem tölthetett be.
Idén már nem ilyen szigorú a NAV

A szankciók 2013. január 1-től enyhültek, azaz ha valaki nem küldi vissza időben a kérdőívet, akkor nem szűnik meg azonnal az adószáma, hanem elsőként mulasztási bírságot szabnak ki és csak a teljesítésre felhívó határozatban megadott határidő eltelte után törlik az adószámot.
Jogorvoslat a 2012-ben törölt adószámokra

Mit írjunk a kimentési kérelembe?
Ilyen ok lehet: a felhalmozott adótartozást a kinnlévőségek miatt nem tudjuk kiegyenlíteni, vagy a  kinnlévőség eléri, vagy meghaladja az adótartozás mértékét. A követelések érvényesítésénél úgy jártunk el, ahogyan az az adott helyzetben elvárható, vagy a törölt adószám esetén pedig bizonyítjuk, hogy a jogszerű helyreállítás érdekében úgy jártunk el, ahogy az adott helyzetben elvárható volt. Természetesen ezeket tudni kell bizonyítani is.
Azok, akiknek az adószámát a 2012-es szabályozás alapján törölték, kérhetik az adószám törléséről hozott határozat visszavonását. Kérelmüket 2013. február 15-it nyújthatják be az adóhatósághoz. A határidő elmulasztása viszont jogvesztő. A kérelem mellé csatolni kell a kérdőívet, még akkor is, ha azt már pótlólag benyújtották. Enyhítés továbbá, hogy ezek a vállalkozók - függetlenül attól, hogy visszavonási kérelmüket hogyan bírálják el - nem lesznek a jövőben a cégalapításból kizárva.
Érdemes azon is elgondolkodni, hogy mit csináljunk, ha az adóregisztrációs eljárásban az adóhivatal az adószám megállapítását megtagadja, vagy a változásbejegyzésnek valami akadálya van? Ilyenkor lehet kimentési kérelemmel fordulni az adóhatósághoz, amire  a határozat kézhezvételétől számított 8 napig van lehetőség. A határidő jogvesztő, tehát érdemes odafigyelni.
Aki huncutkodik, azt felügyelet alá veszi a NAV

Szintén 2012. január 1-től működik az adóregisztrációs eljárás részeként létrehozott fokozott adóhatósági felügyelet intézménye. Ezt a felügyeletet a kockázatelemzés után rendeli el az adóhatóság. A legkockázatosabbak az adószámot sem kapják meg, de a kevésbé kockázatosabbakat az adóhivatal fokozott felügyelet alá vonja és 1 évig folyamatos kontroll alatt tartja.
Mit jelent a kontroll? Fokozott, folyamatos ellenőrzést, havi áfa-bevallás benyújtását. Bevallásaiknak - ha a NAV  így rendelkezik, - adószakértő vagy adótanácsadó által ellenjegyzettnek kell lennie és a bevallások alapbizonylatait (számlák stb.) is bekérheti a bevallások mellékleteként.
A jogszabályi háttérről és egyéb tudnivalókról az ado.hu összeállításában olvashat többet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló