2p
A Financial Times az Orbán gazdasági rendszerén megjelent repedésekről írt.

Noha Orbán Viktor pártjának idei tripla választási győzelme után politikailag sérthetetlennek tűnt, az Egyesült Államokal zajló diplomáciai adok-kapok és az internetadó ellenei "tömeges zendülés" repedéseket jelez az eddig bevehetetlen erődnek tűnő politikai építményen - írja a Financial Times budapesti tudósítója a brit pénzügyi napilap mai számában.

A lap kiemeli, hogy a gigabájtnyi adatforgalmanként 150 Ft-osra tervezett internetadó nem pusztán azért fontos, mert példátlan ellenállást váltott ki vagy mert kritikusai szerint a '90-es évekbe veti vissza  magyar digitális gazdaságot, hanem mert a még a kormány rendelkezésére álló adóztatási lehetőségek szűkösségét is jelzi, miután az "Orbanomics" nem járt sikerrel a magyar GDP cirka 80 százalékára rúgó államadósság leszorításában.

Surányi: az unortodox gazdaságpolitika nem "koherens"

A lapnak nyilatkozó Surányi György korábbi jegybankelnök szerint az "Orbanomics" - azaz a 2010 óta jellemző, "unortodox" kormányzati gazdaságpolitika - "igazából nem egy koherens tanítás vagy ötletcsomag", hanem államosítások, szektorális adók és leosztott kormányzati megbízások rendszere. Surányi az egyre unortodoxabb lépések spirálját a II. Orbán-kormány jövedelemadó-csökkentéseire vezeti vissza, amelyeknek nem sikerült a fogyasztást és a beruházásokat növelniük.

"Ha valami konzisztens, az az egyre növekvő effektív adóterhelés" - állapítja meg Surányi.

Orbán Viktor és Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter 2011-ben.

Az FT cikke emlékeztet arra is, hogy az internetadóval szembeni ellenállás mellett az Egyesült Államokkal is összeakadt az "Orbanomics", amit Bill Clinton korábbi amerikai elnök a "tekintélyelvű kapitalizmus" egy megjelenési formájaként jellemzett. A kormányzat és az ellenzék pedig egyetért abban, hogy a hat magyar tisztviselő kitiltási ügyének hátterében az áll, hogy az Egyesült Államok meg akarja büntetni Orbán belső körét az illiberális  reformokért és a több szakértő által oroszpártinak tartott külpolitikáért.

Az internetadóval kapcsolatos legújabb fejleményekről itt olvashat részleteket>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG