2p
Tavaly Jersey-re utalták ki a legtöbb osztalékot a magyarországi cégek.

A magyar cégek nem Magyarországra adják a pénzt

A Népszabadságnak az Opten Kft. segítségével a legnagyobb száz hazai osztalékról készült felmérése szerint a csúcsnyereségek alapjául szolgáló bevételek jelentős része csak átutazik Magyarországon, és a belőlük származó profit gyakran valamelyik adóparadicsomban landolva kerül a tulajdonosokhoz. A célországok között csak a harmadik legnagyobb Magyarország, amelyet e pénz túlnyomó része elhagyja.

26 országba megy a pénz

Az első helyezett Jersey-t az offshore jellegű Kimag Investments Kft. ott bejegyzett anyavállalatának utalt egymilliárd dollár (221 milliárd forint) osztalék juttatta a dobogó tetejére.

Itt az osztalék-toplista

Tavaly a legnagyobb, közel 900 milliárd forintos pénzkivételt az Audi tette meg - a cég a pénzt magyar anyavállalatának utalta. További részletek >>

A 2013-ban tőlünk csúcsosztalékként kiutalt 2500 milliárd forint több mint fele esetén a célország kiválasztásában szerepet játszhatott az adóelkerülési szempont is. Az első száz közül 28-ról volt ez elmondható - írja a Népszabadság.

A Magyarországon tavaly kiutalt száz legnagyobb osztalék Magyarországon kívül a világ 25 államába került. Ezek közül 12 azonosítható kizárólag vagy jellemzően adómérséklési helyszínként.

Az adótakarékossági jegyeket szintén magán viselő Audi-átutalást leszámítva a több mint 1500 milliárdos kiutalás többsége, 882 milliárd forint offshore jellegű tulajdonoshoz került.

2012-es tevékenysége után messze a legnagyobb hazai osztalékot, közel 900 milliárd forintot az Audi Hungaria fizette, de a pénz első körben egy kis magyar anyavállalathoz került, amely az összeget vételárként egy belga társvállalathoz utalta. Mivel az összeg nem osztalékként került ki, ezt nem vették be az összesítésbe - derül ki a cikkből.

1. Jersey
2. Hollandia
3. Magyarország
4. Ausztria
5. Kanada
6. Luxemburg
7. Németország
8. Svájc
9. Franciaország

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG