1p
A tavalyi év gyökeres változásokat hozott a hazai béren kívüli juttatások rendszerében. Szakértők szerint a siker nagy mértékben azon múlik, hogy a munkáltatók és munkavállalók milyen hamar sajátítják el a rendszer működését; az állam 1 milliárd forintot is spórolhat, ha az utalványokat időben elektronikus rendszerre cseréli.

Hiába szolgálják az ügyfelek érdekeit, a régi rendszerek helyébe lépő új béren kívüli juttatási formák pusztán újszerűségük miatt is sokakat elriaszthatnak attól, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel. A Széchenyi Pihenőkártya és az Erzsébet-utalvány a már megszokott funkciókat kínálja a felhasználóknak egy újragondolt, modernebb, átláthatóbb köntösben. Ugyanakkor feltétlenül érdemes végiggondolni azokat a kérdéseket, amelyek felmerülhetnek úgy a munkáltatók, mint a munkavállalók részéről.

Kérdésem van, hová fordulhatok?

Mi változott?

Megnövekedett teher mellett, de továbbra is őrzik költségelőnyüket a béren kívüli cafeteria rendszerben adható juttatások. A munkáltatók a meghatározott elemekre a maximált összeghatárig 31 százalékos adóteher mellett biztosíthatnak forrásokat munkavállalóik számára - részletek >>

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a béren kívüli juttatások megreformált rendszerének sikere elsősorban attól függ, hogy a munkáltatók és a munkavállalók milyen hamar sajátítják el annak használatát. Még ha ezek elvben nem is feltétlenül különböznek az eddigi utalványos és kártyás rendszerektől, akkor is tucatnyi kérdés merülhet fel a használókban. Már az maga is értékes információ lehet, hogy a használat nem tér el az eddig megszokottól, ráadásul lehetnek olyanok, akik új célcsoportként lépnek be, és eddig nem használtak ilyet - Semerédy Péter, az Optisoft Nyrt. igazgatótanácsának elnöke szerint ezért egy felkészült, széles időtartományban elérhető ügyfélszolgálatra van szükség.

Akkor ez most bankszámla?

A kártyás alapú cafetéria-rendszerek nem a bankszámla működési elve alapján látják el feladatukat. A kedvezményezettek nevén elhelyezett összeg nem kamatozik, de cserébe nincsenek számla- és kártyaköltségek sem. A cafeteria-számla nem klasszikus vagyonelem, habár sok tekintetben úgy viselkedik. Olyan klasszikus bankszámlaműveletek, mint a lekötés, vagy a hozam nem értelmezhető esetükben, viszont költségek sem terhelik a munkavállalót. Nem büntetik az összeg azonnali elköltését, de nem is ösztönöznek a takarékoskodásra, nem ez a cél – mondja Semerédy Péter.

Ezt még megvehetem?

A fogyasztásra kész ételek, vagyis a hideg ételek vásárlására fordítható Erzsébet-utalványt csak az idén meleg étel vásárlására is el lehet költeni, járulékmentesen havi ötezer forintért. A kormányzat azért döntött így, hogy zökkenőmentes legyen az új cafetéria-rendszerre való átállás.

 

Eddig 17 ezer elfogadóhellyel állapodtak meg - részletek >>

Az Optisoft becslése szerint közel 1 milliárd forintot spórolhat az állam, ha idejekorán kártyás alapra tereli az utalványok rendszerét. Az előállítás, az elszámolás, a szállítás és sok egyéb anyagi, illetve humán költség merül fel a papírutalványoknál. Mindazonáltal tagadhatatlan előnye az utalványoknak, hogy a felhasználó mindig pontosan tudta, hogy mekkora összeg áll még rendelkezésére, hiszen látja a cédulákat a tárcájában. Ez a kártyás megoldások esetében alapvetően változik meg. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a munkavállaló pontosan nyomon tudja követni különböző egyenlegeit - ezért egy online egyenleglekérdező felület kialakítása nélkülözhetetlen egy sikeres rendszer működtetéséhez.

Semerédy ezt a helyzetet a kilencvenes évekhez hasonlította: amikor a nagy foglalkoztatók a havi béreket készpénzes fizetés helyett folyószámlákra kezdték el utalni, akkor is kezelendő ellenreakció volt a munkavállalók részéről, hogy nem tudják követni egyenlegüket, illetve kártyahasználatra kötelezik őket.

Az Optisoft szerint a siker azon is múlik, hogy ezeket a panaszokat – még ha banálisan hangzik is – ne söpörje a szőnyeg alá, hanem átmenetileg kezelje az üzemeltető, mert ez alapjaiban kocáztatná a kártyák iránti bizalmat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG