4p
A revizorok tavaly fejenként átlagosan 182 millió forintot találtak az államnak, idén már az online kasszák is segítik a dolgukat. Egyebek mellett az újak, a rovott múltúak, a jövedelmüket eltitkolók, a minimálbéres vállalkozók, a húsosok, a szervizesek,

Fejenként 182 milliót hoztak a revizorok

Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese beszámolt arról, hogy tavaly majdnem teljes mértékben teljesült a bevételi terv. A 10 722 milliárd forintos bevétel 5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, a tervhez képest azonban 1,6 százalék az elmaradás. Az áfabevételek elmaradásában szerepe volt a rezsicsökkentésnek. 

A NAV a 2012. évi 450 ezerrel szemben 2013-ban 483 ezer vizsgálatot végzett. A jövedéki területen végzett ellenőrzések száma jelentősen nőtt, az adóterületen végzetteké pedig csökkent, aminek oka az, hogy egyes egyszerűbb vizsgálatokba (például nyugtaadás) a múlt évtől már a pénzügyőrök is bekapcsolódtak.

A NAV a 2012. évi 466,7 milliárd forinttal szemben tavaly közel 515 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapított meg, ebből az 1 milliárd forint feletti megállapítások összege 55,3 milliárd, illetve 82,3 milliárd forint volt. Az egy revizor által megállapított nettó adókülönbözet 161,7 millióról 182,1 millió forintra nőtt.

Kire figyelnek oda különösen?

Tavaly a  megállapított adókülönbözet túlnyomó része - 2013-ban 86,5 százaléka - továbbra is az áfában keletkezett, ami mutatja, hogy az ellenőrzésnek továbbra is erre kell fókuszálnia - mondta az elnökhelyettes.

Az induló vállalkozásoknál továbbra is cél a prevenció, a fantom cégek kiszűrése, ezt szolgálja az adóregisztrációs eljárás. A NAV tavaly 66 ezer ügyben járt el, ezek közül mintegy 7500 ügyben soron kívüli vizsgálatot is lefolytatott.

Továbbra is figyelmet szentel az adóhatóság az adózói életútnak és kapcsolatrendszernek. Az ellenőrzésre való kiválasztásra nagyobb eséllyel számíthat például az, aki gyakran változtatja a székhelyét vagy korábban fiktív számlás ügyletbe keveredett.

Az online pénztárgép a NAV új fegyvere

A tavaly bevezetett belföldi áfaösszesítő jelentés (a 2 millió forint feletti áfatartalmú számlákról) sokat segített az ellenőrzésre való kiválasztásban. Nagy reményeket fűz az adóhatóság az online pénztárgépekhez is, ilyen volumenű adatszolgáltatás még nem állt a NAV rendelkezésére - emelte ki az elnökhelyettes. A világhálón, nyilvánosan elérhető adatokat továbbra is használni fogja az adóhatóság az ellenőrzésre való kiválasztáshoz.

Az adatgyűjtésre irányuló ellenőrzések kiemelt területe lesz idén a pénztárgépek működtetése és a cégtemetőkre is kiemelten figyelnek.

Költségelszámolók, nagy lábon élő minimálbéresek, szevasztok!

A társasági adó területen többek között az indokolatlanul elszámolt költségekre, ráfordításokra, a külföldi leány- és anyavállalatok kapcsolataira, az agresszív adótervezésre, a transzferárak, a fejlesztési adókedvezmény, a látvány-csapatsportok támogatásának ellenőrzésére összpontosít az adóhatóság.

Az szja területén az ellenőrzések célja a szándékosan eltitkolt jelentős jövedelmek feltárása, így tarthatnak a revizoroktól a jelentős kockázatot hordozó társaságok magánszemély tagjai, a vállalkozások számlájáról jelentős összegű készpénzt felvevő, de annak vállalkozási célú felhasználását igazolni nem képes magánszemélyek mellett a csőd-, felszámolási és a kényszertörlési eljárások alá kerülő adózók vagyonát vagy jelentős jövedelmeket eltitkoló magánszemélyek is.

Továbbra is célkeresztben lesznek a jövedelmet minimalizáló egyéni vállalkozók és a jövedelem-(nyereség)minimum alatt vallók is. A vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyeknél az adókedvezmények feltételeinek teljesülését, az adóvisszaigénylések jogszerűségét vizsgálja a NAV.

Azért a cukorra is jut egy kis figyelem

Kiemelt figyelmet kap idén a mezőgazdaság, azon belül a sertéstenyésztés, a húsfeldolgozás és -tartósítás valamint a malomipari termékek gyártása. A szolgáltató szektorban a NAV többek között a gépjárműjavításra és -karbantartásra, gépjárműalkatrész-kiskereskedelemre fókuszál, ahol az érdekképviselet is segít abban, hogy hol, milyen vizsgálatot folytassanak. Idén is vizsgálják a cukor és édesség, a zöldség és gyümölcs valamint az élőállat nagykereskedelmet is.

A következő évek adóellenőrzéseit előkészítő adatgyűjtések kiemelt célterülete többek között az éttermi, mozgó vendéglátás, a mérnöki tevékenység és a műszaki tanácsadás valamint az immateriális javak kölcsönzése.

A vámszakmai területen a jövedéki ellenőrzések célja továbbra is az adózatlan dohánytermékek felderítése és az illegális ásványolaj behozatalának, forgalomba hozatalának megakadályozása, s ellenőrzik a cukortermékek forgalmazását, felhasználását is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG