<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az idén és 2014-ben egyaránt 70-70 milliárd forinttal javíthatják a költségvetés egyenlegét a nemzetgazdasági miniszter által hétfőn bejelentett intézkedések a Költségvetési Felelősségi Intézet hatásvizsgálata szerint.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden azt mondta: előzetes becslések szerint a hétfőn bejelentett adóintézkedések pótolhatják az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb infláció miatt kieső, 110-120 milliárd forintnyi bevételt.

Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet (KFI) ügyvezetője elmondta: a tranzakciós illeték, a bányajáradék és a távközlési adó emelésének, az egészségügyi hozzájárulás kamatjövedelmekre való kiterjesztésének, valamint az önkormányzati adósságok átvállalásához kapcsolódó adó hatásait vizsgálták.

Ahogy a Privátbankár beszámolt róla, elmaradnak a korábban tervezett adóbevételek. Részleteket IDE kattintva olvashat.

Az intézet bemutatta legfrissebb technikai kivetítését (változatlan gazdaságpolitika melletti előrejelzését), amely szerint a bruttó hazai termék (GDP) idén 0,4 százalékkal, 2014-ben 0,9 százalékkal nőhet, míg a költségvetési hiány idén 3 százalék, jövőre pedig 3,8 százalék lehet.

hirdetés

Visszaszorulhat a készpénzhasználat

Az ügyvezető kiemelte: a készpénzhasználathoz kapcsolódó tranzakciós illeték megduplázása további viselkedési alkalmazkodást fog kiváltani, ezért éves szinten 4 milliárd forintnyi növekménnyel számol a KFI. Az ügyvezető hozzáfűzte, hogy a 6000 forintos tranzakciónkénti plafon eltörlésének nem tulajdonítanak érdemi nettó hatást, mert az intézkedés a készpénzhasználat visszaszorulását eredményezheti.

Az átutalásokat terhelő illeték 50 százalékos emelése szerinte az adóbevételt csak 35 százalékkal emeli; ez éves szinten 47,6 milliárd forintot jelent. Augusztusi hatályba lépéssel számolva 2013-ban így a tranzakciós illeték emelése összesen eredményszemléletben 21,5 milliárd, pénzforgalmi szemléletben pedig 17,2 milliárd forintos többletbevételt jelent majd a büdzsének - mondta Romhányi Balázs.

Várhatóan az ügyfelekkel fizettetik ki

Az ügyvezető szerint az a feltételezésük, hogy a bankok 90-95 százalékos mértékben ismét áthárítják a lakosságra és a vállalkozásokra az illetéket; ennek a kilátásba helyezett bírságok sem képezik akadályát álláspontja szerint.

A távközlési adónak a vállalatokat terhelő emelése kapcsán Romhányi Balázs elmondta: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a cégek részesedése a távközlési szolgáltatásban 45 százalék, vagyis az alappályán várt 41,4 milliárd forintos távközlési adóbevételből 18,6 milliárdot teljesíthetnek a cégek, a teher 50 százalékkal történő megemelése pedig éves szinten 9,3 milliárd forintos többletbevételt, időarányosítva pedig eredményszemléletben 3,9 milliárd forintos pluszt jelent.

Az egészségügyi hozzájárulás kamatjövedelmekre való kiterjesztésével a bankok adminisztrációs terhelése is nő - hívta fel a figyelmet az ügyvezető, hozzátéve, hogy ebből 2013-ban 4 milliárd forintos többletbevételt várnak.

A bányajáradék nagy részben a Molt terheli, 2013-ban, augusztus elsejei hatálybalépéssel számolva 5,2 milliárd pluszbevételt hoz a költségvetésnek ez a lépés.

Növekedéssel számolnak

Az önkormányzati adósságok átvállalásához kapcsolódó 7 százalékos befizetési kötelezettség közvetlen hatása csaknem 48 milliárd forint - jelezte Romhányi Balázs. Hangsúlyozta: a KFI számításai szerint a hétszázalékos költség azzal egyenértékű, mintha az állam jelenlegi 283 bázispontos CDS-felárával szemben az átlagos magyar önkormányzat CDS-felára 440 bázispont lenne, ami azt jelenti, hogy az átlagos magyar önkormányzat öt éven belüli csődjének valószínűségét az átvállalások nélkül a kormány 24 százalékra becsüli.

Romhányi Balázs a sajtótájékoztatón bemutatta az intézet legfrissebb technikai kivetítését (változatlan gazdaságpolitika melletti előrejelzését) is, amely a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány megbízásából és támogatásával készült, és amelyben még nem vették figyelembe a hétfőn bejelentett intézkedéseket, mert az a május 31-ig kihirdetett jogszabályok alapján kirajzolódó makrogazdasági és költségvetési pályát elemzi.

A kivetítés szerint a bruttó hazai termék (GDP) idén 0,4 százalékkal, 2014-ben 0,9 százalékkal nőhet, míg a költségvetési hiány idén 3 százalék, jövőre pedig 3,8 százalék lehet. 2013-ban 91 milliárdos, 2014-ben 431 milliárd forintos kiigazítási igény jelentkezik az eredeti hiánycél teljesítéséhez - derül ki a dokumentumból.

A mezőgazdaság lehet a húzóágazat

Romhányi Balázs hangsúlyozta: 2013-ban átmenetileg pozitív korrekció figyelhető meg több területen, de ezt részben ellensúlyozzák a korábban vártnál rosszabb külpiaci körülmények. Felhívta a figyelmet arra, hogy idén a lényegesen alacsonyabb infláció miatt a nominális GDP szintje csökken. Az idei reálnövekedés fő forrása a mezőgazdaságban az átlagosnak feltételezett időjárás mellett várható, tavalyhoz képest mintegy 20 százalékos - termésnövekedés - mondta.

A technikai kivetítés szerint az infláció 2013-ban 2,7 százalékra csökken, majd tovább csökkenő jegybanki kamatláb mellett 2014-re éri el a 3 százalékos célt. - mondta el az ügyvezető. Hozzáfűzte, hogy a magyar gazdaság rossz egyensúlyhoz közeledik: a 0,5 százalékos trendnövekedési ütem és a 3 százalék körüli infláció mellett a 2,7 százalékos költségvetési hiány a jelenlegi 80 százalékos szinten stabilizálja az adósságrátát.

Romhányi Balázs jelezte: a lakossági fogyasztás reálértéke még 2013-ban is 0,5 százalékkal csökken, az összességében enyhén csökkenő beruházásokon belül a csökkenő magánberuházást pedig az európai uniós forrásokból megvalósuló állami beruházások részben ellentételezik. A teljes elemzést ITT olvashatja el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló