1p
Az idén és 2014-ben egyaránt 70-70 milliárd forinttal javíthatják a költségvetés egyenlegét a nemzetgazdasági miniszter által hétfőn bejelentett intézkedések a Költségvetési Felelősségi Intézet hatásvizsgálata szerint.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden azt mondta: előzetes becslések szerint a hétfőn bejelentett adóintézkedések pótolhatják az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb infláció miatt kieső, 110-120 milliárd forintnyi bevételt.

Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet (KFI) ügyvezetője elmondta: a tranzakciós illeték, a bányajáradék és a távközlési adó emelésének, az egészségügyi hozzájárulás kamatjövedelmekre való kiterjesztésének, valamint az önkormányzati adósságok átvállalásához kapcsolódó adó hatásait vizsgálták.

Ahogy a Privátbankár beszámolt róla, elmaradnak a korábban tervezett adóbevételek. Részleteket IDE kattintva olvashat.

Az intézet bemutatta legfrissebb technikai kivetítését (változatlan gazdaságpolitika melletti előrejelzését), amely szerint a bruttó hazai termék (GDP) idén 0,4 százalékkal, 2014-ben 0,9 százalékkal nőhet, míg a költségvetési hiány idén 3 százalék, jövőre pedig 3,8 százalék lehet.

Visszaszorulhat a készpénzhasználat

Az ügyvezető kiemelte: a készpénzhasználathoz kapcsolódó tranzakciós illeték megduplázása további viselkedési alkalmazkodást fog kiváltani, ezért éves szinten 4 milliárd forintnyi növekménnyel számol a KFI. Az ügyvezető hozzáfűzte, hogy a 6000 forintos tranzakciónkénti plafon eltörlésének nem tulajdonítanak érdemi nettó hatást, mert az intézkedés a készpénzhasználat visszaszorulását eredményezheti.

Az átutalásokat terhelő illeték 50 százalékos emelése szerinte az adóbevételt csak 35 százalékkal emeli; ez éves szinten 47,6 milliárd forintot jelent. Augusztusi hatályba lépéssel számolva 2013-ban így a tranzakciós illeték emelése összesen eredményszemléletben 21,5 milliárd, pénzforgalmi szemléletben pedig 17,2 milliárd forintos többletbevételt jelent majd a büdzsének - mondta Romhányi Balázs.

Várhatóan az ügyfelekkel fizettetik ki

Az ügyvezető szerint az a feltételezésük, hogy a bankok 90-95 százalékos mértékben ismét áthárítják a lakosságra és a vállalkozásokra az illetéket; ennek a kilátásba helyezett bírságok sem képezik akadályát álláspontja szerint.

A távközlési adónak a vállalatokat terhelő emelése kapcsán Romhányi Balázs elmondta: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a cégek részesedése a távközlési szolgáltatásban 45 százalék, vagyis az alappályán várt 41,4 milliárd forintos távközlési adóbevételből 18,6 milliárdot teljesíthetnek a cégek, a teher 50 százalékkal történő megemelése pedig éves szinten 9,3 milliárd forintos többletbevételt, időarányosítva pedig eredményszemléletben 3,9 milliárd forintos pluszt jelent.

Az egészségügyi hozzájárulás kamatjövedelmekre való kiterjesztésével a bankok adminisztrációs terhelése is nő - hívta fel a figyelmet az ügyvezető, hozzátéve, hogy ebből 2013-ban 4 milliárd forintos többletbevételt várnak.

A bányajáradék nagy részben a Molt terheli, 2013-ban, augusztus elsejei hatálybalépéssel számolva 5,2 milliárd pluszbevételt hoz a költségvetésnek ez a lépés.

Növekedéssel számolnak

Az önkormányzati adósságok átvállalásához kapcsolódó 7 százalékos befizetési kötelezettség közvetlen hatása csaknem 48 milliárd forint - jelezte Romhányi Balázs. Hangsúlyozta: a KFI számításai szerint a hétszázalékos költség azzal egyenértékű, mintha az állam jelenlegi 283 bázispontos CDS-felárával szemben az átlagos magyar önkormányzat CDS-felára 440 bázispont lenne, ami azt jelenti, hogy az átlagos magyar önkormányzat öt éven belüli csődjének valószínűségét az átvállalások nélkül a kormány 24 százalékra becsüli.

Romhányi Balázs a sajtótájékoztatón bemutatta az intézet legfrissebb technikai kivetítését (változatlan gazdaságpolitika melletti előrejelzését) is, amely a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány megbízásából és támogatásával készült, és amelyben még nem vették figyelembe a hétfőn bejelentett intézkedéseket, mert az a május 31-ig kihirdetett jogszabályok alapján kirajzolódó makrogazdasági és költségvetési pályát elemzi.

A kivetítés szerint a bruttó hazai termék (GDP) idén 0,4 százalékkal, 2014-ben 0,9 százalékkal nőhet, míg a költségvetési hiány idén 3 százalék, jövőre pedig 3,8 százalék lehet. 2013-ban 91 milliárdos, 2014-ben 431 milliárd forintos kiigazítási igény jelentkezik az eredeti hiánycél teljesítéséhez - derül ki a dokumentumból.

A mezőgazdaság lehet a húzóágazat

Romhányi Balázs hangsúlyozta: 2013-ban átmenetileg pozitív korrekció figyelhető meg több területen, de ezt részben ellensúlyozzák a korábban vártnál rosszabb külpiaci körülmények. Felhívta a figyelmet arra, hogy idén a lényegesen alacsonyabb infláció miatt a nominális GDP szintje csökken. Az idei reálnövekedés fő forrása a mezőgazdaságban az átlagosnak feltételezett időjárás mellett várható, tavalyhoz képest mintegy 20 százalékos - termésnövekedés - mondta.

A technikai kivetítés szerint az infláció 2013-ban 2,7 százalékra csökken, majd tovább csökkenő jegybanki kamatláb mellett 2014-re éri el a 3 százalékos célt. - mondta el az ügyvezető. Hozzáfűzte, hogy a magyar gazdaság rossz egyensúlyhoz közeledik: a 0,5 százalékos trendnövekedési ütem és a 3 százalék körüli infláció mellett a 2,7 százalékos költségvetési hiány a jelenlegi 80 százalékos szinten stabilizálja az adósságrátát.

Romhányi Balázs jelezte: a lakossági fogyasztás reálértéke még 2013-ban is 0,5 százalékkal csökken, az összességében enyhén csökkenő beruházásokon belül a csökkenő magánberuházást pedig az európai uniós forrásokból megvalósuló állami beruházások részben ellentételezik. A teljes elemzést ITT olvashatja el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG