1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Lapinformációk szerint a kormány újabb adócsomagot készít: ez alapján nyilvánosságra hozhatnák azoknak az adósoknak az adatait, akiknek 90 napnál régebbi, magánszemélyeknél 50, más adózóknál 100 ezer forint feletti hátralékuk van az önkormányzat felé. A jelenlegi szabályozás ennél jóval szigorúbb - de mit érnek a szégyenlisták, amelyeket néhányan a facebookon is lájkolnak? Egy biztos: az önkormányzatok minden eszközt megragadnak a költségvetésükkel gyakran összemérhető kintlevőségek ellen, a listák észhez téríthetnek néhány adóst, azonban nem teremtenek új munkahelyeket.

Mindenki láthatja: offline, online

Tavaly iktatták be és január elsején lépett életbe a 2003-as adózásról szóló törvény 55/B paragrafusa: ennek alapján az önkormányzati adóhatóság az esedékességet követő tizedik napon a helyben szokásos módon közzéteheti a helyi adóval - építményadó, telekadó, kommunális adó, idegenforgalmi adó, helyi iparűzési adó - és gépjárműadóval elmaradt adósok nevét, címét és a tartozás összegét. A legkisebb nyilvánosságra hozható összeg jogi személyeknél 10 000 forint, magánszemélyek esetében pedig 1000 forint. Egy kiszivárgott előterjesztés-tervezet ennél jóval barátibb: magánszemélyeknél 50, más adózónál 100 ezer forint feletti, legalább 90 napon keresztül fennálló adótartozásnál lehetne közzétenni az adós főbb adatait.

A szabályozás szépséghibája a „helyben szokásos módon” kitétel értelmezési nehézsége, amelyen az új szabályozás sem módosítana. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint ebbe csak a helyben, például a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján közzétett lista fér bele, a lakiteleki polgármester, Felföldi Zoltán elmondása szerint azonban náluk a település honlapja funkcionál kommunikációs csatornaként.

Így a lakiteleki önkormányzat február 21-én a „helyben szokásos módon” tette közre a listát: a honlapján, amelynek köszönhetően Felföldi elmondása szerint csökkent a késedelmek, és nőtt a visszafizetések száma. „Nem azonnal tesszük fel a listára az adós adatait: előbb kiértesítjük őket, adunk lehetőséget arra, hogy rendezzék vagy átütemezzék az adósságukat, így azonnal lekerülnek a listáról – mondta most a polgármester a Privátbankárnak. - Kétféle adós van: aki nem akarja, és aki nem tudja befizetni a tartozását. Az utóbbiaknak mindig kerítünk valamilyen megoldást.”

Megtehetik, hogy nem fizetnek

A lakiteleki költségvetésben azok okozzák a legnagyobb lyukat, akiken már nem lehet az adót behajtani, mert felszámolás alatt áll a vállalkozásuk, vagy nincs a nevükön vagyontárgy. „Ők általában nem is jelentkeznek” – mondja Felföldi.

A polgármester szerint a helyi adót egyébként is a legnehezebb beszedni. „Az önkormányzat az első, akivel szemben az emberek nem teljesítik a kötelezettségüket, az állami adóhatósággal nem viccelnek. Ráadásul falusi környezetben, ahol mindenki ismer mindenkit, érzékeny téma egy végrehajtás” – mondja, hozzátéve: a közösségnek joga van megtudni, hogy ki tartozik neki. Szerinte a rendesen fizetők többsége egyet is ért az online közzététellel.

A szégyenfaltól nem lesz több munka

Makláron más okai vannak a késedelemnek – tudta meg a Privátbankár a település jegyzőjétől. „Észak-Magyarországon gyakori, hogy az emberek a helyi adókat nem tudják kifizetni. A kipellengérezésnek nincs visszatartó ereje, a többségnek ettől nem lesz több pénze és munkalehetősége” – mondja Nagyné Kassai Magdolna. Makláron magánszemélyek esetén az 5000 forint feletti tartozásokat teszik közzé: az éves adó 2500 forint, így kétéves késedelemnél kerül fel az adós a listára. Könnyítés az is, hogy nem a tizedik, hanem a negyvenedik naptól hozzák nyilvánosságra az elmaradást. A lakiteleki polgármester szerint azonban 1000 forint felett mindenkire ugyanúgy vonatkozik a törvény paragrafusa, nem lehet önkényesen eldönteni, hogy kire alkalmazzák, és kire nem.

A listából kiderül, ki nem fizet rendesen

 

Nagyné nem zárja ki, hogy olyan helyeken, ahol jobb a foglalkoztatás, morális problémák is állhatnak a tartozás hátterében. Ugyanakkor szakmai szempontból nem tartja szerencsésnek a honlapon közzétett adóslistát, mivel a tartozásoknak csak helyi szinten van jelentősége, így nincs értelme annak, hogy bárki, bárhonnan elérhesse. „Az érintettek vagy a kíváncsiak bejöhetnek az önkormányzatba, és a hirdetőtáblán átböngészhetik a listát. Az online lista csak annyiban volt sikeres, hogy megnőtt a részletfizetést kérők száma” – teszi hozzá.

Nem filléres történet

Maklár honlapján 3 jogi és 105 magánszemély neve, címe és tartozása szerepel. A legnagyobb vállalati tartozás 1 629 760 forint, a magánszemélyek adóssága pedig 5250 forinttól 366 690 forintig terjed. A heol.hu áprilisi cikke szerint – ekkor indult az online lista – az akkori összes adósság összege 17 millió forint volt. Ez a település honlapja szerint mostanra 5,7 millió forintra csökkent, Maklár éves költségvetése ezzel szemben 300 millió forint.

Lakiteleken más a helyzet: az éves működési költség valamivel egy milliárd forint alatt van, az adóból származó bevétel 130 millió forint. A kintlevőség összege pótlékok nélkül, a honlapon közzétett lista alapján jelenleg 43,6 millió forint – a törvény szerint a pótlék összegét nem lehet nyilvánosságra hozni -, a polgármester becslése szerint ezekkel együtt akár az adóból származó bevétel 60-70 százaléka is lehet. Ez azonban csökkenés a lista előtti állapothoz képest: az elmúlt években 100 millió körüli volt a tartozás.

Az adósok száma viszont növekedett április óta: a jogi személyeké 52-ről 64-re, a magánszemélyeké pedig 312-ről 415-re. Előbbieknél a legnagyobb tartozás összege 4 535 180 forint, a legkisebbé 10 880 forint. A magánszemélyek tartozásai közül a legkisebb 1050 forint, a legnagyobb 6 692 591 forint. A lakiteleki listát a facebook-on heten lájkolják, sajnos Maklár oldalán nincs ilyen funkció.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG