1p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Egy friss felmérés szerint 2012 első negyedévében annyi végrehajtást indított a NAV, mint 2011-ben fél év alatt. Márciusban naponta közel 3000 cég ellen indult NAV végrehajtás, míg 2011 márciusában ez a szám alig napi 700 volt. Jól látszik, hogy a központi költségvetést megillető követelések behajtásában a NAV a korábbiaknál határozottabban lép fel - pedig saját maga is az adósok listáján van.

A Partnercontrol.hu céginformációs szolgáltató elemzése szerint a végrehajtások növekvő száma azt jelzi, hogy üzleti kapcsolat létesítése előtt nem elég az adott cég alap és pénzügyi adatait megvizsgálni, hanem a céget érintő egyéb negatív eseményeket is érdemes átnézni, mivel a cég kockázatosságára, fizetőképességére vonatkozóan olyan információkat is elárulhat, ami máshonnan nem tudható meg.

A kormány az államadósság csökkentésének közvetett eszközeként értelmezi az adóhatóság beszedési hatékonyságának növelését, a feketegazdasági elleni küzdelem eszköztárának bővítését - olvasható a Széll Kálmán terv második körében.

A NAV végrehajtások számának növekedését jelzik, hogy 2010-ben több mint 370 ezer ilyen eseményt regisztráltak, 2011-ben pedig több mint 420 ezret. Havi bontásban is látszik az emelkedő tendencia, azaz a NAV egyre több végrehajtást kezdeményez, ami a cégek fizetőképességének romlását, és a NAV szigorítását is jelzi. 2010-ről 2011-re pedig a 100 és 10 millió feletti adótartozók száma is megemelkedett.

Még az adóhatóság is tartozik

A legérdekesebb, hogy 2012. április 1. óta maga a Nemzeti adó- és Vámhivatal is szerepel a NAV végrehajtás alatt állók listáján, aminek oka valószínűleg inkább adminisztrációs hiba - vagy előfordulhat, hogy a NAV is tartozik?

Forrás: nav.gov.hu

Az elsőre tévedésnek tűnő adatról kiderült, hogy igaz. „A hivatal gazdálkodásának mozgástere igen szűk, szinte napi, filléres gondokkal küzd a szervezet. Emiatt kivételesen előfordulhat, hogy keletkezik tartozása a NAV-nak is” – áll az adóhatóság Figyelőnek küldött írásos válaszában.

Felfüggesztett adószámok, bírósági végrehajtás

A Partnercontroll.hu szerint a legjellemzőbb negatív események a NAV végrehajtások, a NAV adószám-felfüggesztések és a bírósági végrehajtások. Az adószám-felfüggesztések száma is jelentősen nőtt ez elmúlt évben: jelenleg 65 ezer adószám van felfüggesztve, míg 2011 januárban még „csak” 22 ezer volt. Adószám-felfüggesztés az éves beszámoló leadásának elmulasztása miatt történhet, illetve például akkor is, ha a cég címére postázott NAV levél „a címzett ismeretlen” jelzéssel kétszer visszaérkezik.

A NAV honlapján nemrég közzétette azon adózók listáját, akiknél a negyedév során a legmagasabb adóhiányt állapítottak meg. Mintegy száz név lehet rajta, a listavezetőnél, egy budapesti vagyonvédelmi vállalkozásnál egymilliárdos adóhiányt és több mint 900 milliós „jogkövetkezményt” tártak fel. Az összes feltüntetett cég és magánszemély legalább 20-25 milliárddal lóghat az államnak. Részletek >>

Akkor is felfüggesztésre kerülhet az adóazonosító, ha a cég nem a székhelyén vagy az ügyintézés helyén működik, illetve ha a szervezet képviselőjének bejelentését elmulasztja. Az adószám felfüggesztésének súlyos következményei lehetnek, mivel amennyiben az eseményt elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő 90 napon belül nem pótolja a cég mérlegét, az adószámot törlik.

Amikor már bírósági végrehajtásra kerül sor, állami kényszer is közrejátszik, hogy az adós teljesítse fizetési kötelezettségeit. Ilyen esemény esetén különösen érdemes „résen lenni”, mert a bírósági végrehajtás gyakran torkollhat fizetésképtelenségi eljárásba, felszámolásba, amikor a követelések már csak nagyon csekély eséllyel hajthatók be. Bírósági eljárásból 2010-ben több mint 56 ezer volt és már 2011-ben majdnem elérte a 69 ezret, illetve 2012 első negyedévében is már 18 ezer ilyen eseményt regisztráltak.  Mivel Magyarországon naponta több mint 65 cég ellen indul felszámolás, és a felszámolás alá kerülő cégek száma folyamatosan nő, egy bírósági végrehajtás már intő jel arra, hogy a cég nem tudja majd teljesíteni kötelezettségeit.

Nem árt tudni, kivel szerződünk

Az elmúlt két évben 51 755 céget töröltek a nyilvántartásból, közben 101 718 új vállalatot alapítottak; az üzleti élet tisztulására minden bizonnyal kedvező hatással lesz a cégalapítás szabályainak szigorítása, az egyórás bejegyzés megszüntetése és a cégvezetéstől eltiltott személyek szorosabb ellenőrzése. Részletek >>

Keleti József, a magyar Bisnode csoport országmenedzsere arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az adott cég negatív eseményeit érdemes megvizsgálni, hanem a céghez vagy a tulajdonos érdekeltségi körébe tartozó más cégek NAV vagy bírósági bejegyzéseit is. A tapasztaltok, ugyanis azt mutatják, hogy ha egy tulajdonos bizonyos cégei ellen eljárás indult, akkor nagy valószínűséggel más cégei ellen ius indult már ilyen, vagy hamarosan várható.

A mérlegleadást notóriusan elmulasztók ugyanis általában más vagy új cégeikben is trükköznek vagy tartozásokat hagynak maguk után. Az új cégbejegyzési folyamat feltehetően valamelyest javítani fog ezen, mivel azok, akinek adótartozásuk maradt, nem alapíthatnak új céget. Ezt azonban valószínűleg az igazán nagy „játékosok” megpróbálják majd kikerülni, más nevére, sőt akár hajléktalan emberek nevére szóló cégalapítással.

Keleti József elmondta, hogy előfordulhat, hogy egy eljárás csak rövid ideig van érvényben, vagy csak adminisztrációs hiba miatt jegyezték be a cég ellen, ilyen esetekben a jelentősége kisebb, mint egy hosszú ideje fennálló vagy komoly végrehajtásnak. Mindig érdemes, azonban tisztázni az üzleti partnerrel, hogy az adott eljárás miért történt, és ennek súlyát egyedileg mérlegelni.  Érdemes a cégeknek a saját adataikat is rendszeresen figyelni, és tájékozódni, hogy mások mit látnak róluk, mivel többször előfordul, hogy a vállalkozások egyáltalán nem vagy csak későn értesülnek arról, hogy ellenük valamilyen negatív eljárás van folyamatban.

Egyéb negatív események számának alakulása

Negatív esemény

2010

2011

2012 első negyedév

NAV - Végrehajtási határozat

372 752

422 089

238 010

NAV - Adószám-felfüggesztési határozat

48 668

116 045

859

Bírósági végrehajtás

56 585

68 652

17 600

NAV - Adószámtörlési határozat

17 428

29 604

8 476

NAV felé 100 millió forint feletti adótartozás

7 378

7 802

 

A cég tagja (részvényese) vagyoni részesedésének lefoglalása

3 991

5 835

1 676

NAV felé 10 millió forint feletti adótartozás

1 571

2 201

 

Munkaügyi és Munkavédelmi jogsértés (OMMF)

1 319

2 094

109

NAV felé jelentős összegű adóhiány

484

452

 

Biztosítási intézkedés

132

152

19

A társasági határozat felülvizsgálata iránti per adatai

127

119

28

Per kezdete, bejegyző végzés hatályon kívül helyezése iránt

67

99

15

Büntetőjogi intézkedés

37

91

14

Per kezdete, létesítő okirat érvénytelenségének megállapítása iránt

42

34

5

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG