<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A magas benzinár mellett Budapesten extra útdíjjal gyötörhetik tovább az autósokat. A javaslatot az NGM támogatja, a főpolgármester pedig elhatárolódik attól. A BKV-t a pénzből meg lehetne menteni, de úgy tűnik, a politikai kockázatot nem vállalja senki. Az NGM egy év után reagált a főváros felvetéseire.

Bő egy év után nyilatkozott a Nemzetgazdasági Minisztérium Budapest ügyében, a főváros ugyanis már egy 200 oldalas koncepciót is letett Matolcsy György asztalára arról, hogyan lehetne a főváros pénzügyi helyzetén javítani és megmenteni a súlyosan eladósodott BKV-t, de arra az NGM eddig nem reagált érdemben.

Közlekedési adó, behajtási díj: nem azonos az útdíjjal?

Tarlós István nem érti

Az Index információi szerint az NGM támogathatónak találja a főváros által benyújtott megoldási javaslatok közül azt, amelyik egy havi 10 ezer forintos úthasználati díjat vezetne be minden budapesti részére. Az Index a birtokába került dokumentumok alapján ír arról, hogy a "papír alapú" matrica meglétét a rendőrség ellenőrizné, azt havonta kellene kiváltania minden budapestinek, aki a közutakat igénybe veszi autójával. Az útdíj összege megegyezik egyhavi felnőtt BKV-bérlet árával. A kormány szerdán tárgyalhatja meg a javaslatot, az NGM pedig támogatja az elképzelést.

Korábban a főpolgármester és a nemzetgazdasági miniszter már összecsapott egyszer, igaz csak a sajtón keresztül egy végül meghiúsult találkozó kapcsán. Tarlós az elmúlt időszakban többször nehezményezte, hogy a tárca nem áll szóba a városvezetéssel, miközben Tarlósék több megoldási javaslattal is előálltak már. Az NGM segítségére - és azon keresztül a kormány támogatására - azért is van szüksége Budapestnek, mert Tarlós István szerint rendezni kell a fővárosi önkormányzat és a kerületek jogosítványait az adók kivetése kapcsán. Az egységes budapesti adókoncepció kidolgozását ugyanis ellehetetleníti, hogy a kerületek azt bármikor áthúzhatják egy-egy saját, helyi határozattal.

Az már korábban kiderült, hogy az iparűzési adót nem emelik Budapesten, egyrészt ezt a kormány nem támogatta, másrészt a főváros is elállt ettől (egy félszázalékos emelés volt tervbe véve). A meghiúsult Tarlós-Matolcsy találkozó előtt a főváros álláspontja az volt, hogy "egy minimális mértékű közlekedési adót, aztán pedig egy behajtási díjat" kellene bevezetni a fővárosban. Úgy tűnik ez azonban nem azonos azzal, amit a nemzetgazdasági tárca támogat, és amitől a délelőtt folyamán még maga Tarlós István is elhatárolódott.

Tarlós elhatárolódik

Az Origo.hu elérte a főpolgármestert, aki azt mondta a tervezet kapcsán, hogy az egy kerületi polgármester ötlete, és nem is érti, hogy azt a nemzetgazdasági tárca miért támogatja. Tarlós nem áll a 10 ezer forintos útdíj mellett, az általa kijelölt delegáció már közel két hete tárgyal a kormány képviselőivel a főváros finanszírozási gondjainak megoldására. Az útdíjból amúgy 32 milliárdos bevételre számítanak az előterjesztők, amely pontosan megegyezik azzal az összeggel, amit a kormány korábban megígért a fővárosnak, majd később befagyasztott. A dokumentum számol azzal, hogy a jelentős útdíj "felháborodást válthat ki a közvéleményből".

Nem egyértelmű, hogy ki a javaslat értelmi szerzője, a Tarlós által kijelölt delegációban csak egyetlen polgármester van, Rogán Antal. Az Origo.hu szerint azonban nem ő áll a javaslat mögött, mert azokat a BKK dolgozta ki mind egy szálig.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG