TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nem terheli adókötelezettség azokat, akik a jelen veszélyhelyzetben az árvíz megelőzése, hatásainak mérséklése érdekében ingyenes segítséget nyújtanak - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Ugyanakkor kiderült, hogy ha baj lesz, akkor az nagyobb gondot okoz, mint korábban vélték. Ha a szükség úgy hozza, akkor 50 és 100 ezer között lesz azok száma, akiket kitelepítenek az árvíz miatt.

A gazdasági tárca vezetője elmondta: az Országgyűlés előtt zárószavazásra vár az a törvényjavaslat, amely alapján nem kell hátrányos adókövetkezménnyel számolniuk azoknak, aki az árvízi védekezésben segítenek. "Szeretném felhívni tehát a segítő szándékú magyar emberek figyelmét, akik járműveikkel szállítási, vontatási feladatot vállalnak, étellel, itallal vagy más módon járulnak hozzá a kárenyhítéshez, hogy nincsen adózási kötelezettségük" - mondta.

Varga Mihály miniszter hangsúlyozta: az árvízi védekezés költségvetési fedezetének biztosítása mellett a tárca adóügyi intézkedések révén is elismeri a magánszemélyek és a vállalkozások által, ellenszolgáltatást nem várva nyújtott segítséget. A nemzetgazdasági miniszter arról is tájékoztatott, hogy önkéntes alapon a tárca dolgozói is segítséget nyújtanak az árvízi védekezéshez. A Nemzetgazdasági Minisztériumban árvízvédelmi csoportokat állítottak össze, amelyek előreláthatóan péntektől vasárnapig vesznek részt a védekezésben.

Budapesten lehet a legnagyobb gond?

Eddig csak finoman pedzegették, hogy a főváros III. kerületéből itt-ott ki kell majd néhány embert telepíteni, ha esetleg nem fér el a gátak között a víz. Most már a főpolgármesternek kellett cáfolni utódját a III. kerületén élén. Tarlós István szerint szélsőséges esetben, a legpesszimistább számítások szerint 55 ezer embert költöztethet ki a katasztrófavédelem Budapest III. kerületében a hullámtérből, ha átszakad a gát.

Bútorokat pakolnak Győr-Moson-Sopron megyében

 

Tarlós cáfolta a Bús Balázs fideszes, óbudai polgármester által elmondottakat, miszerint Csillaghegyen 20, Békásmegyeren pedig 50 ezer, vagyis összesen 70 ezer ember kényszerülhet otthona elhagyására. Kiemelte: a Római-parton nem az ártérből, hanem a hullámtérből, vagyis a Királyok útjánál lévő gát és a Duna közötti területről költöztetett ki lakókat a katasztrófavédelem. A főpolgármester arról is beszámolt, hogy a Margitszigetre eddig 200 ezer homokzsákot helyeztek ki, a Királyok útján pedig 10 ezer köbméter úgynevezett agyagmagot használtak fel a töltés erősítésére. A védműveket 9 méterre magasítják, és nem 9,5-re, az a római-parti nyúlgát koronamagassága.

Amin túl van Ausztria az hétfőre, vagy keddre ér ide

Javult az árvízi helyzet Ausztriában, Bécstől keletre is apadás kezdődött a Dunán. A csütörtök délutáni órákban a vízállás nagyon lassú, de fokozatos csökkenéséről számoltak be a vízügyi illetékesek a fővárostól keletre, Bruck an der Leitha járásban. Stabilan ellenállt az áradásnak az előző nap megerősített gát Bécstől nyugatra, Krems térségében. A védművet megfeszített munkával egy nap alatt 600 tonna kőzúzalékkal és ezer tonna homokkal erősítették meg, és egy második védővonalat is emeltek mellette.

Előreláthatóan a vártnál később és magasabb szinten tetőzik a Duna Pozsonynál, a folyó szintje csütörtök délután már megközelítette a 10 méter 40 centit, amit korábban a tetőzés szintjének jelöltek. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet szerint a Duna vízszintje Pozsonynál várhatóan éjszaka éri el maximumát, amely fél méterrel magasabb lesz, mint a szerdán megdőlt - több mint százéves - rekord, és magasabb annál az értéknél is amilyennel korábban számoltak, ám a hatóságok szerint a várost védő, a folyó mindkét rakpartján felépített mobil védőgátaknak ezzel még meg kellene birkózniuk.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél