4p
Jófogás, OLX, Vatera, Facebook - egyre többen adják el a használt gyerekruhákat, elektronikai eszközöket, háztartásikisgépeket az interneten. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy az adóhatóságnak is lehet köze az adásvételhez - segítünk, hogy könnyen eldönthesd, kell-e adót fizetned!

A NAV közzétett egy tájékoztatót, hogy segítse az interneten értékesítőket annak megítélésében, hogy kell-e adót fizetniük az így szerzett jövedelem után.

Van 600 ezer forint bevételed egy évben?

Az első kérdés, amit érdemes megvizsgálnunk: mennyi pénz jött be az internetes értékesítésből az adóévben? Ha ugyanis az éves bevételünk nem haladja meg a 600 ezer forintot, akkor nem keletkezik adóköteles jövedelmünk, így szja-t sem kell fizetnünk a bizniszelés után. Számla-, nyugtaadási és áfa-fizetési kötelezettségünk sincsen.

Végzel gazdasági tevékenységet?

Ha a bevételünk több, mint 600 ezer forint, akkor válaszolnunk kell egy újabb kérdésre: egyszerű magánszemélyként áruljuk a fölöslegessé vált cuccainkat az interneten, vagy gazdasági tevékenység keretében hirdetjük meg a dolgainkat? Ha üzletszerűen, tartós vagy rendszeres jelleggel árusítunk, direkt azért szerzünk be dolgokat, hogy azokat aztán hasznonnal értékesítsünk, magyarán gyakorlatilag egy boltot tartunk fenn az interneten, akkor gazdasági tevékenységet végzünk. Első körben ez azzal jár, hogy adószámot kell szereznünk az adóhatóságtól, számlát/nyugtát kell adnunk az eladásokkor, és ha nem alanyi adómentességet választunk, akkor áfát kell fizetnünk.

Ha például a magánszemély szükségleteinek kielégítése céljából ruhákat vásárol, majd a megunt, kinőtt ruhákat interneten keresztül értékesíti, akkor ez nem tekinthető gazdasági tevékenységnek, mert az ingóságok beszerzése nem továbbértékesítési, haszonszerzési céllal történt. Ugyanez a helyzet akkor is, ha egy magánszemély a régi, feleslegessé vált könyveit értékesíti, vagy ha egy kismama a gyermekei feleslegessé vált, kinőtt ruháit adja el.

Abban az esetben azonban, ha egy magánszemély kifejezetten abból a célból vásárol gyermekruhákat, hogy azokat utóbb rendszeresen – például az interneten közzétett hirdetések révén – értékesítse, akkor az így megszerzett jövedelme önálló tevékenységből származó jövedelemnek tekintendő.

Mennyit kerestél az eladással?

Ha eldöntöttük, hogy szimpla magánszemélyek vagyunk vagy gazdasági tevékenységet végzünk, akkor megint számolni kell: meg kell vizsgálnunk, mekkorát kaszáltunk az üzleteinken, magyarán mekkora volt a jövedelmünk? A 600 ezer forintot meghaladó bevételt ugyanis csökkenteni kell az igazolt, elszámolható költségekkel - így kapjuk meg, mennyit kerestünk az évben internetes értékesítéssel.

Persze nem mindig tudjuk, mik voltak a költségek: ha nem egyértelmű, mennyit ér a gyerek kinőtt ruhája, vagy a dédi fotelja, akkor a bevétel 25 százaléka a jövedelem.

Ha az éves jövedelem kevesebb, mint 200 ezer forint, akkor a magánszemélyek itt le is tehetik a számológépet, ez alatt a határ alatt ugyanis nem kell adót fizetni. A gazdasági tevékenységet folytatókra ugyanakkor nem vonatkozik ez a kedvezmény, tehát nekik az acélosnak nem mondható évi 200 ezer forint alatti jövedelem után is  16 százalékos mértékű személyi jövedelemadót és 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást is kell fizetniük.

Ha pedig az árbevétel 600 ezer forint fölött van, és a jövelem is meghaladja a 200 ezer forintot, akkor már az egyszerű magánszemélynek is kell adóznia: 16 százalék szja-t kell fizetni.

Hobbikézműves vagy? Adóznod kell

Fontos tudni, hogy ha valaki a saját maga által előállított ingóságokat értékesíti, például könyvet ír, vagy festményeket, szobrokat, ékszereket készít, és azokat árusítja, ezeknek a vagyontárgyaknak a létrehozására irányuló tevékenység önálló tevékenységnek minősül - rájuk nem vonatkozik a 600 ezres mentességi határ, adószámot kell szerezni és adózni is kell az értékesítés után.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG