Háború idején is van karácsony Ukrajnában. Főleg persze az ortodox hagyományok szerint. Két héttel ugyan később (2025. január 7-én), mint az európai országok többségében, de már ez is változóban van, egyes országrészeken, egyes közösségekben a nyugati kereszténység naptára szerint ünnepelnek. Az nem változik, hogy ahol lehet, ott igyekeznek mindent az asztalra tenni, a terített asztal a szláv kultúrkörben mindig az élet jele is volt, azé, hogy bármi történjék is, minden elérhető zöldség és gyümölcs, no meg húsok jelképezzék az élni akarást és persze az ételek exkluzivitása esetén a háziak gazdagságát.
Nem hiányozhat az ünnepi asztalról a borscs leves, összetevőinek árát szinte állami szinten mérik, létezik egy úgynevezett borscs-index is, ami általában jól mutatja a (mező)gazdaság aktuális helyzetét. Erről ebben a cikkünkben írtunk korábban. Két-három hal is kerül az asztalra, ezek főleg a nyugati és a középső országrészeken folyami halak, délen tengeriek is előfordulnak.
Aztán ott van a kutia, ez a karácsonyeste többnyire előételként fogyasztott magos-mákos-mézes keverék, erős vallási tartalommal. Lehet még benne mazsola, egyéb aszalványok és dió is, ezért hívják egyesek ukrán vagy szláv müzlinek. (Oroszországban és Belaruszban is fogyasztják – a szerk.) A szokások szerint – ezt inkább a falvakban tartják meg – a házban lévő ikon vagy ikonok környezetében, leginkább a táblakép egyik sarka alatt helyezik el egy kis tálban. Van egyfajta rituálé is, eszerint az apa az ablakhoz megy vagy kimegy a kertbe egy kanál kutiával és háromszor meghívja enni a fagyot, fogyasszon el valamit a családdal. Ha a fagy nem jön a vacsorára, akkor arra kérik, hogy később se jöjjön, és ne ártson a növényeknek.
Ez mind szépen hangzik és finom is, de mennyi az annyi? Nos, idén sokkal mélyebben kell a zsebbe nyúlni Ukrajna békés részein, ahol egyáltalán szóba jön a karácsonyeste catering része. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet kiszámolta, hogy egy átlagos, négytagú családnak 1365 hrivnyába (1 hrivnya= 9,45 forint) kerül a hagyományos ukrán vacsora, ez 41 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Az infláció üteme április óta emelkedik, akkor az éves pénzromlás 3,2 százalékon állt, novemberben 11,2 százalékon.
Bármennyire nehéz is sok millió ukránnak előteremteni a karácsonyesti vacsora hozzávalóit, a kisebbségnek azért sikerül. Nézzük, mi van ebben konkrétan: babos borscs, sült hal, kutia, galuska/gombóc/nokedli, olajos-ecetes vinaigrette saláta öntettel, húsos párolt káposzta, sültkrumpli, friss zöldségek és desszertek, no meg uzvar, egyfajta bólé, amiben szárított gyümölcsök és fűszerek vannak, amit felforralás után kell felszolgálni.
Az ínyencek idén 307 hrivnyát fizetnek a sült halért és 301 hrivnyát egy kétkilós pontyért. Bronzérmes a drágasági listán a céklaleves: egy 2,5 kilogrammnyi hozzávalót tartalmazó, két liternyi leves 131 hrivnyába kerül, itt a fehér szárazbab a legdrágább alapanyag, egy 300 grammos zacskó 43,5 hrivnya.
Az egyéb egységek közül a legtöbbe a mák kerül, egy 200 grammos tasakért 68,5 hrivnyát kérnek, a dióért 44,9 hrivnyát, a mazsoláért 22 hrivnyát kell fizetni, de ennyiért csak 100 grammot adnak. A kutia legfőbb alapanyaga, a búzamag 400 grammos zacskóban vehető, az ára 21,3 hrivnya. 100 gramm méz 17 hrivnyába kerül. A dzsemekhez használatos, előrecsomagolt, 600 grammos gyümölcskosarak ára 105 hrivnya, ez mintegy két liter, uzvarhoz való vízbe szükséges alapanyag.
Manapság különlegesség az igazi vinaigrette saláta: az egy családnak elegendő adag, körülbelül 1,5 kilogramm, most 68 hrivnya. Ha még sárgarépát és gombát is tesznek bele, akkor 15-18 hrivnyával magasabb a végösszeg. Szerencsére krumpliból van elég, ha csak megfőzik és nem sütik, akkor egy kiló 30 hrivnyából is megvan.
A köretként fogyasztott gombóc/nokedli/galuska 1,5 kilója 50 hrivnya. A nyers káposzta 600 grammos adagja 25 hrivnya, 100 grammnyi sárgarépa 6, ugyanannyi gomba 2,3 hrivnya, egy kevéske olajöntet (50 gramm) 4 hrivnya. Gyümölcsből is lehet ilyen köretet készíteni, a 300 grammos mélyhűtött cseresznye 54 hrivnya.