<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elsősorban azért, mert a sertés ára is csökkent. Szintén jót tett az áraknak az Európai Unióval szembeni orosz sertésimport-tilalom.

Míg az Egyesült Államokban a sertésállomány komoly csökkenése miatt jelentősen drágult a sonka, addig Magyarországon, az Európai Unióval szembeni orosz sertésimport-tilalom miatt idén húsvétkor sem kellett többet fizetni érte, mint tavaly - tájékoztatta az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-t.


A Conclude közleménye szerint az Európai Unióval szemben az év elején bevezetett orosz sertésimport-tilalom, valamint az Ukrajnában, majd Litvániában és Lengyelországban megjelent sertéspestis hatására az első negyedévben uniós átlagban 12 százalékkal estek a sertésárak. Magyarországon még ennél is nagyobb volt az árcsökkenés, előfordult, hogy a kereskedők a hízó kilójáért az év elejéhez képest március közepén már 100 forinttal kevesebbet fizettek a sertéstartóknak, mintegy 350 forintot.

Az amerikai sertésállomány nagyarányú csökkenése és a vágósertés iránti igény miatt azonban március közepétől már emelkedni kezdtek a világpiaci árak. Az amerikai sonkaárak például egy év alatt csaknem megduplázódtak, 100 font (1 font 0,45 kilogramm) sonka az amerikai árutőzsdén 65 dollárról 120 dollárra drágult egy év alatt.

Szakértők a magyar piacon továbbra sem számítanak komolyabb drágulásra, mivel azok a tényezők, amelyek az itteni sertésárak első negyedévi csökkenését idézték elő, még mindig fennállnak.

Véleményük szerint egyelőre nem várható, hogy Oroszország feloldaná az Európai Unióval szemben az év elején bevezetett importstopot. Igaz, az emiatt kieső magyar kivitelt hosszabb távon pótolhatja, hogy a kormány április elején megállapodott Kínával évente 5000-6000 tonna sertéshús értékesítéséről.

Az elemzés szerint mindezek hatására a magyarországi élelmiszerüzletekben húsvét előtt csaknem ugyanannyit kellett fizetni a sertéshúsért, mint egy éve. A sertéscomb 1350 forintos kilogrammonkénti ára megegyezett az egy évvel korábbival és 50 forinttal elmaradt a tavaly októberitől, a gépsonka 20 forinttal volt olcsóbb, mint egy éve, átlagagára kilogrammonként 2190 forint, miközben tavaly áprilisban még 2260 forintot kellett adni érte. Csak a rövidkaraj került többe, 10 forinttal 1420 forintba, mint 2013 márciusában.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Komoly gondban van a magyar dió
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:28
Átalakult a világpiac, ami nem tesz jót a magyar diótermésnek. 
Agrár Elképesztő ütemben nőttek tovább a mezőgazdasági felvásárlási árak
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 12:08
Átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat a mezőgazdasági felvásárlási árak novemberben, van olyan termék, amely 69 százalékkal drágult tavalyhoz képest.
Agrár Olcsóbb sör, bor és pálinka jöhet - ha a NAV is úgy akarja
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 13:58
Kedvezményes jövedékiadót lehet alkalmazni a kisüzemi keretek közt termelt alkoholtartalmú italokra.
Agrár Varsó uniós jogot sértett, amikor nullára vitte egyes élelmiszerek áfáját
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 11:41
A magyar kormánynak is kicsi a mozgástere - állítja egy jogi szakértő.
Agrár A nap képe: szívolvasztó fotót posztolt Lázár János
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 17:03
Teljes az idill a mezőhegyesi birtokon.
Agrár Brutálisan megdrágult a műtrágya, és a helyzet nem lesz jobb
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 13:38
Az elmúlt fél évben a földgáz árának az emelkedése miatt a háromszorosára ment fel a nitrogén műtrágya ára - tájékoztatták szakértők az osztrák APA hírügynökséget.
Agrár Tele vannak távol-keleti munkásokkal a kertészetek, de így is sincs elég dolgozó
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 11:06
De a távol-keleti munkások sincsenek ide ragasztva, lelépnek, ha jobb ajánlatot kapnak, és ez tovább súlyosbítja a munkaerőhiány okozta gondokat a mezőgazdaságban. 
Agrár Önálló élelmiszerellátás kell az országnak - bőven van most kihívás
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 10:18
Az élelmiszeriparban is komoly kihívásokat jelent az energiaárak jelentős emelkedése - mondta el Makai Szabolcs, az Opus Global élelmiszeripari divíziójának vezetője. 
Agrár Rendkívüli közpénzt kaptak egyes hazai borászatok 
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 12:20
Az Agrárminisztérium adta a támogatást.
Agrár Dübörgő buborékok: hipsztertermelők juttatták a csúcsra idén a luxuspezsgők piacát
Tiszai Balázs | 2021. december 31. 11:11
Soha korábban nem regisztráltak olyan meredek áremelkedéseket a minőségi pezsgőknél, mint idén. Ennek az az oka, hogy a szegényesebb szőlőtermés miatt szűkösebb lett a kínálat, miközben a kereslet berobbant: hirtelen minden befektető kézműves pezsgőt akart venni.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló