<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Elsősorban azért, mert a sertés ára is csökkent. Szintén jót tett az áraknak az Európai Unióval szembeni orosz sertésimport-tilalom.

Míg az Egyesült Államokban a sertésállomány komoly csökkenése miatt jelentősen drágult a sonka, addig Magyarországon, az Európai Unióval szembeni orosz sertésimport-tilalom miatt idén húsvétkor sem kellett többet fizetni érte, mint tavaly - tájékoztatta az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-t.


A Conclude közleménye szerint az Európai Unióval szemben az év elején bevezetett orosz sertésimport-tilalom, valamint az Ukrajnában, majd Litvániában és Lengyelországban megjelent sertéspestis hatására az első negyedévben uniós átlagban 12 százalékkal estek a sertésárak. Magyarországon még ennél is nagyobb volt az árcsökkenés, előfordult, hogy a kereskedők a hízó kilójáért az év elejéhez képest március közepén már 100 forinttal kevesebbet fizettek a sertéstartóknak, mintegy 350 forintot.

Az amerikai sertésállomány nagyarányú csökkenése és a vágósertés iránti igény miatt azonban március közepétől már emelkedni kezdtek a világpiaci árak. Az amerikai sonkaárak például egy év alatt csaknem megduplázódtak, 100 font (1 font 0,45 kilogramm) sonka az amerikai árutőzsdén 65 dollárról 120 dollárra drágult egy év alatt.

Szakértők a magyar piacon továbbra sem számítanak komolyabb drágulásra, mivel azok a tényezők, amelyek az itteni sertésárak első negyedévi csökkenését idézték elő, még mindig fennállnak.

Véleményük szerint egyelőre nem várható, hogy Oroszország feloldaná az Európai Unióval szemben az év elején bevezetett importstopot. Igaz, az emiatt kieső magyar kivitelt hosszabb távon pótolhatja, hogy a kormány április elején megállapodott Kínával évente 5000-6000 tonna sertéshús értékesítéséről.

Az elemzés szerint mindezek hatására a magyarországi élelmiszerüzletekben húsvét előtt csaknem ugyanannyit kellett fizetni a sertéshúsért, mint egy éve. A sertéscomb 1350 forintos kilogrammonkénti ára megegyezett az egy évvel korábbival és 50 forinttal elmaradt a tavaly októberitől, a gépsonka 20 forinttal volt olcsóbb, mint egy éve, átlagagára kilogrammonként 2190 forint, miközben tavaly áprilisban még 2260 forintot kellett adni érte. Csak a rövidkaraj került többe, 10 forinttal 1420 forintba, mint 2013 márciusában.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Bekeményít az MNB az agrárbiztosítókkal szemben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:52
A növénytermesztőknek egyre súlyosabb károkat okozó csapadékhiány és hőhullámok nyomán az MNB kiemelten tekinti át a továbbiakban, hogy a mezőgazdasági biztosítók eleget tesznek-e az aszálykárok gyorsított felmérésére és kárkifizetésére vonatkozó kormányzati elvárásnak.
Agrár A bankok is segíteni akarnak a bajba került agrárcégeknek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:36
Közleményt adott ki a Magyar Bankszövetség.
Agrár Kiakadtak a gazdák: nem igaz a mezőgazdasági gépek hatósági ársapkája
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 11:26
Amikor Gulyás Gergely miniszter július végén bejelentette az üzemanyagok ma is érvényes árszabályozását, azt mondta, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra tartják fenn. Csakhogy kiderült: ez mégsem érvényes a mezőgazdasági gépekre. 
Agrár Több mentőövet is dobtak az agrárgazdáknak - mutatjuk a részleteket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:28
Közzétették azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatt speciális kifizetéseit.
Agrár Újabb gabonaszállítmányok indultak el Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 16:39
Ezúttal három, kukoricát szállító hajó.
Agrár Megint egy orosz érdekeket szolgáló álhír ömlik ránk a kormánysajtó segítségével
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 12:53
Nem, nem árusítja ki az ukrán termőföldet Zelenszkij, hiába írta meg ezt a Magyar Nemzet vagy a hirado.hu egy két hónappal ezelőtti cikkre hivatkozva.
Agrár Az aszály miatt az apróbb vetőmagokat is kénytelen volt engedélyezni a minisztérium
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 09:55
A katasztrofális időjárási körülmények a vetőmag-előállításban is nagy károkat okoztak - túl sok mag hullott át a rostán, ezért változtatni kell a követelményeken.
Agrár Újabb csapás a gabonafronton
Privátbankár.hu | 2022. július 31. 17:21
Összedőlt a bejrúti kikötő a 2020 nyarán történt robbanásban megsérült gabonatározóinak egy része vasárnap.
Agrár Mentőövet dob a kormány az agárgazdáknak
Privátbankár.hu | 2022. július 31. 10:58
Az aszályveszélyre tekintettel ötpontos intézkedési tervet dolgozott ki az operatív törzs.
Agrár 15 milliárd forinthoz jutott 4 magyar élelmiszeripari cég
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 14:58
Uniós fejlesztési forrásból megy a támogatás.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG