2p


Az esős időt követő meleg segíti a szúnyogok szaporodását, hogy aztán az este közeledtével megindítsák támadásukat az emberek ellen, akiknek komoly gondjaik akadhatnak a védekezéssel.


Elérkezett a szúnyogok minden évben visszatérő inváziójának időszaka, ami újra felveti a kérdést: hogyan kerülhetők el a kellemetlen és részben veszélyes szúnyogcsípések – írja a védekezés lehetőségeit mérlegelő cikkében a Consumert Reports amerikai fogyasztóvédelmi magazin.

Különösen nagy gondot okozhat ez azoknak, akiknek van egy kis kertjük. Az egyik vélemény, hogy érdemes olyan növényeket ültetni a környezetünkbe, amelyeket utálnak a szúnyogok. Ezek közé tartozik a körömvirág, a macskagyökér és a krizantém. Ezek olyan vegyi anyagot tartalmaznak, ami megakadályozza, hogy táplálékforrásul szolgáljanak. 

A szakértők szerint azonban ez a módszer nem ígér hatásos védelmet. A növények ugyanis nem bocsátják a levegőbe a rovarokat elriasztó anyagaikat. Csak maguktól tartják távol a szúnyogokat, a környezetüktől nem. Sőt, ha valaki bekenné magukat az e növényekből kivont anyagokkal, még az sem jelentene tartós védelmet. Amit elpárolognak a bőrről máris szabaddá válik az út a vérszívók előtt.  A szakemberek tuti módszere az, ha valaki bekeni magát a szúnyogokat távol tartó kenőccsel. A környezetvédelmi hatóságok által engedélyezett termékek bátran használhatók. Persze be kell tartani a használatukkal kapcsolatos jó tanácsokat. Emellett érdemes utánanézni az interneten, hogy mit írnak a hozzáértők és a fórumozók az egyes termékek hatásosságáról. 

Sokat segíthet bizonyos szabályok betartása a kiskertben. Tüntessük el a tócsákat és más pangó vizeket, amelyekben kikelhetnek a szúnyoglárvák. Ugyanilyen megfontolásból ne öntözzük túl a virágokat. Hasznos lehet néhány külső ventilátor, ami mesterséges szellőt generál. A szúnyogok rossz repülők, ezért nem találkozunk velük szeles időben. A jobbfajta szúnyogcsapdák is hasznosak lehetnek, csak nem célszerű túlzásba vinni a használatukat, mert nem túl gusztusosak.

Röviden teljesen rendben van a természetes védekezés, amelyben szúnyogriasztó növényekkel veszik körül magukat a vérszívóknak kitett emberek. Csak ne feledkezzünk meg a jó bevált hagyományos módszerekről sem!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG