TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
2,2 százalékkal csökkent a befektetési alapok vagyona - közölte legfrissebb statisztikáját a magyarok.

Ami az egyes kategóriákon belüli tőkeáramlást illeti, erőteljesen dominálnak a visszaváltások, de volt néhány kategória, ami emellett tudott növekedni. Az ingatlanalapokba az februárban jelentősnek mondható tőke érkezett. Hasonlóan tőkebeáramlást láthattunk a részvény, a tőkevédett és a származtatott alapoknál, azonban itt csak csekély mértékben. A többi kategória esetében tőkekiáramlás volt. Jelentősebb tőkekivonás történt a pénzpiaci alapoknál, de az abszolút hozamú alapoknál, a kötvényalapoknál és a vegyes alapoknál is a visszaváltások domináltak.

Az összesített mérleg negatív: februárban a visszaváltások 124,2 milliárd forinttal haladták meg az értékesítéseket. A legnagyobb vagyongyarapodást ebben a hónapban az ingatlanalapok könyvelhették el, míg a legnagyobb vagyonvesztést a pénzpiaci alapok szenvedték el. A tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 124,7 milliárd forinttal, azaz 2,2 százalékkal csökkent januárban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 5 574 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégű „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (64,5 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 3 százalékkal csökkent.

A pénzpiaci alapok vagyona 6 százalékkal csökkent köszönhetően elsősorban a hazai likviditási alapoknak. A tőkekivonás csak ebben az alkategóriában meghaladta a 46 milliárd forintot. A kategória egészét tekintve a tőkekiáramlás 79,3 milliárd forint volt.

A kötvényalapokból 18,1 milliárdnyi tőke áramlott ki, amely kizárólag a rövid futamidejű kötvényeket sújtotta, hiszen a hosszú futamidejű kötvényeknél negatív nulla volt az eredő, a szabad futamidejű kötvényalapokba pedig már másfél milliárdnyi tőke áramlott be. A kötvényalapok összvagyona a hozamok és a tőkeáramlások eredőjeként 1,1 százalékkal csökkent.

A vegyes alapokból 12 milliárd forintnyi tőke áramlott ki az elmúlt hónapban. A hozamok ezen nem tudtak segíteni, így a vagyon 1,8 százalékkal csökkent.

A részvényalapokba 0,7 milliárdnyi tőke érkezett pluszban, de a hozamok nem alakultak kedvezően, így a részvényalapok vagyona 0,9 százalékkal lett kevesebb, mint az elmúlt hónapban.

A tőkevédett alapok esetében az értékesítések mindössze 0,7 milliárd forinttal haladták meg a visszaváltásokat. A hozamok negatív tartományba kerültek, így összességében 0,5 százalékos csökkenést láthattunk a kategória vagyonában.

Az abszolút hozamú alapokból ebben a hónapban tőkét vontak ki a befektetők, amelynek nagysága 25,3 milliárd Ft. A hozamok azonban némileg korrigálni tudták a vagyonvesztést, de így is a kategória vagyonváltozása mínusz 3,1 százalék lett.

A származtatott alapokba mindössze 0,5 milliárd forintnyi friss tőke érkezett, amihez a hozamok nem tudtak már hozzátenni. A kategória vagyonváltozása összességében 0,2 százalékkal változott pozitív irányba.

Az ingatlanalapoknál ebben a hónapban is tőkebeáramlást tapasztalhattunk, amelynek nagysága 8,5 milliárd, ami a legmagasabb érték a hónapban. A hozamok ehhez még hozzá is tettek, így a kategória vagyonváltozása elérte a plusz 1,6 százalékot.

Az árupiaci alapoknál kisebb tőkekiáramlás (0,9 milliárd) volt, de a hozamok igen kedvezőtlenül alakultak, aminek köszönhetően a kategória vagyona 5,2 százalékkal csökkent.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható. A hozamok összességében nem lettek pozitívak, de a nettó eszközérték így is 0,9 százalékkal tudott növekedni.

Privátbankár Klasszis - ezek a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők

Március 10-én osztottuk ki a Privátbankár.hu Klasszis 2016 díjakat, amelyek a hazai alapkezelői szakma legjobb teljesítményeit hivatottak elismerni. Az év alapkezelője a Concorde Alapkezelő, az év portfóliómenedzsere Zsiday Viktor, az év részvénybefektető alapja a K&H Navigátor lett. További díjazottak listáját itt találja >>>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
hírlevél