TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Huszonegy hónapja töretlen a befektetési alapok vagyongyarapodása. Milliárdok mennek a különféle alapokba.

Folytatódott a befektetési alapok vagyonának gyarapodása júniusban, ezzel immár huszonegyedik hónapja töretlen a növekedés - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) szerdán az MTI-vel. A Bamosz tagjai által kezelt befektetési alapok összvagyona 109 milliárd forinttal, 2,1 százalékkal növekedett júniusban, elsősorban a tőkebeáramlásnak köszönhetően.

Összesen 79 milliárd forintnyi friss tőke érkezett, ezen belül a legtöbb a kötvény- és a vegyes alapokba. A vagyongyarapodást tekintve a vegyes alapok ismét kimagaslóan nőttek, de a részvény- és kötvényalapok teljesítménye is említésre méltó. A pénzpiaci és az árupiaci alapoknál kisebb-nagyobb csökkenés tapasztalható.

A hónap végén a Bamosz-tagok 5176 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. Az alapokban kezelt vagyon mintegy kétharmadát (66,2 százalékát) a nyilvános nyíltvégű "hagyományos" értékpapír alapok adják, a bennük kezelt vagyon júniusban 2,2 százalékkal nőtt.

A pénzpiaci alapok vagyona 0,7 százalékkal csökkent, gyakorlatilag a hazai likviditási alapoknál történt visszaváltások miatt, amelyeknél a tőkekiáramlás meghaladta a 19 milliárd forintot.

A kötvényalapok továbbra is népszerűek, júniusban is főleg a rövid futamidejű hazai kötvényalapokat keresték a befektetők, de ezúttal a hosszú és a szabad futamidejű kötvények vagyongyarapodása is kiugró volt. A tőkebeáramlás 36 milliárd forint, a vagyongyarapodás a hozamokkal együtt 4,1 százalék volt.

A részvényalapokba 7,3 milliárd forint friss tőke érkezett és a hozamok is jól alakultak, így a részvényalapok vagyona 4,8 százalékkal gyarapodott.

A tőkevédett alapokba közel 12 milliárd forint friss tőke érkezett és a hozamokkal együtt éppen az átlagos, 2,1 százalékos növekedést hozta a kategória.

Az abszolút hozamú alapok teljesítménye meghaladja az átlagot - a vagyongyarapodás a hozamokkal együtt 1,7 százalék volt -, a tőkebeáramlás azonban enyhült, 3,8 milliárd forintot tett ki.

Az ingatlanalapokba 1,8 milliárd forintnyi tőke áramlott, amin némileg a hozamok is javítottak, és 0,8 százalékos vagyongyarapodást hoztak.

A vegyes alapokba jelentős mértékű, 22,4 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban, a vagyon a hozamokkal együtt 6,5 százalékkal növekedett, amely a legmagasabb érték a kategóriák között.

Az árupiaci alapokból fél milliárdnyi tőke távozott. A hozamok tovább rontották a képet, így a nettó eszközérték 2,6 százalékkal csökkent.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok vagyongyarapodása kiugró volt (8,6 százalék), ami a friss tőkén kívül egy új Bamosz-tag megjelenésének volt köszönhető.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
hírlevél