BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. május 20. 18:24

Már közel 10 hónapja áztatja az újabb pénzeső a hazai startupokat, hiszen tavaly augusztusban állt fel az új JEREMIE-források kihelyezését végző nyolc új kockázati tőkealap és számos magán kockázatitőke-alap indult el az elmúlt fél évben. A konferencia résztvevői első kézből ismerhetik meg a hazai tapasztalatokat, és izraeli befektetőkkel is találkozhatnak 2019. május 28-án Budapesten.

A nemzetközi tőkepiacokon már jó ideje a recesszió előszeléről folyik a diskurzus, a gyenge első negyedév után pedig további lassulást prognosztizáltak a szakértők. Mindez persze betudható annak is, hogy a 2018-as év várakozáson felüli eredményeket hozott, ezért várható volt a tőkekihelyezés mértékének visszaesése.

Ehhez képest Magyarországon újabb aranyeső érte az innovatív vállalkozásokat, és a közelgő gazdasági világválság képe még délibábként sem jelenik meg a befektetők horizontján. Nem csoda, hiszen a hazai kockázati tőkepiac minden szereplője izgatottan figyeli az új JEREMIE-források útnak indítását, amelynek köszönhetően összesen 75 milliárd, projektenként minimum 200 millió, maximum pedig 1,5 milliárd forintnyi tőkét helyez ki a tavaly felállt nyolc új kockázati tőkealap a következő 5 évben a Közép-Magyarországon kívüli, kevésbé fejlett hazai régiókban.

A kockázati tőke konferencián külön fókuszt kap a civil ügyek finanszírozása, amely elsőre talán nem tűnik vonzó lehetőségnek egy befektető számára, pedig ezen a területen is rengeteg a lehetőség. Szalay Orsolya, az Erste Social Banking vezetője azt mutatja be, hogy a megfelelő szereplők együttműködése egy-egy társadalmi kihívás kapcsán eredményezhet olyan megoldást, amely a közjó, azaz a pozitív társadalmi hatás mellett bevételt is termel. Az előadás témakörönként mutatja be, hogyan tud a társadalmi cél bevételtermelő tétellé válni, illetve, hogy hogyan kell felkészülni egy ilyen jellegű projekt elindítására és milyen módon lehet elérni a kívánt társadalmi hatást.

A lendületben lévő, tőkeigényes beruházás előtt álló kis- és középvállalatok, a zöldmezős projektek tőkefinanszírozása kapcsán és az alapok létrehozásának tekintetében is komoly szerepet vállalt az MFB Invest. Az anyabank elsősorban a gépiparban, az energetikában, az egészségügyben, a feldolgozóiparban, valamint a szolgáltatási és technológiai szektorokban aktív, és elsősorban 500 millió forint feletti tőkeigényű tranzakciókban vesz részt. A két tőkealap megvalósításával kapcsolatos tapasztalatokról, illetve a jelenlegi tervekről, célkitűzésekről osztja meg gondolatait a résztvevőkkel Garamvölgyi Balázs (MFB Invest).

Az Exit a befektető legnagyobb sikere, azt mutatja, hogy az alkotás már megáll a saját lábán, értéket jelent, és bevételt termel. A hazai piac talán legsikeresebb szerelője a 8 éve indult Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt., amely fennállása óta több mint 100 cégbe fektetett be és ezek közel egyharmadából exitált. Török Józseftől (Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.) megtudhatjuk, hogy mi az SZTA sikeres befektetési politikájának a titka, s hogy a sokféle exit – alapítói/menedzsmenti kivásárlás, stratégiai befektetés vagy éppen versenytársi felvásárlás – kapcsán mik a legfőbb tudnivalók, hasonlóságok, s hogy milyen módon tudják majd ezeket a tapasztalatokat hasznosítani a közeljövő projektjeiben.

A három éve elfogadott S3 stratégia adja a keretet az új Jeremie forrásokhoz. Az intelligens szakosodási tőkeprogram keretében témakörönként egy-egy alap végzi el a tőkekihelyezéseket. A konferencia ebéd előtti kerekasztal-beszélgetésén a nyolcból három alap képviselői osztják meg egymással és a résztvevőkkel az eddigi tapasztalataikat; : Rudas Gábor, aki a  Smart City jellegű innovációk megvalósítását támogató CV Alapkezelő elnöke és Dr. Szabó Pál (Bird & Bird partnere) beszélgetnek két másik győztes alap vezetőjével.

Az érettebb szakaszban lévő startupok menedzselése más tapasztalatokat, eltérő stratégiát és nagyobb tőkét igényel, mint egy kezdő vállalkozás elindítása. A "Later Stage" kerekasztal-beszélgetésen többek között Galácz Ábel (Lead Ventures) és Szűcs Gergely (Valor Capital) vitatják meg, hogy ki, mikor invesztáljon ilyen szakaszban lévő vállalkozásokba, honnan lehet felismerni, ha a startup készen van, és hogy mi a teendő, ha elérte a nemzetközi játszóteret.

A délelőtti szekcióban a Corporate Venture Capital kerekasztal-beszélgetésen pedig a nagyvállalatok befektetői szerepéről, lehetőségeiről vitatkoznak dr. Fehérváry Ákos (Baker & McKenzie) moderálásával a terület két nagybefektetője, Lakatos Péter (Videoton) és Wolf László (OTP Bank). Az eseményen külön fórumot kapnak a startupok: Kaszab István (Aluinvent), Kolbert István (Gamelab & Coca-Cola Esport Center) és Lám István (Tresorit) beszélget a befektetők és a startupok közötti kapcsolatukról és lehetőségeikről.

A rendezvényen két külföldi előadó vesz részt, akik Izraelből hoznak tapasztalatokat és üzleti lehetőségeket. Elsőként Jay Kalish, az OurCrowd vezetője mutatja be a kockázati tőkeportfóliók menedzselésére szolgáló "közösségi tőkefinanszírozási platform" megoldásukat, amely lehetővé teszi, hogy kisbefektetőknek ráhatásuk legyen arra, hogy a befektetési alap pontosan hova helyezze pénzüket. A délelőtt folyamán tartja meg előadását dr. Ronen Dagon (Compass Ventures Group), az izraeli fejlesztési minisztérium egykori tanácsadója, aki a Világbank tanácsadójaként vezetett különböző projekteket világszerte, vállalkozása, a Compass Ventures pedig 20 éve működik sikeres befektetőként szinte minden fontos területen.

Az aranyeső természetesen véget érhet, de a befektetések eredményei megmaradnak, és ami még fontosabb: a startup kultúra meghonosodása, azaz a befektetések professzionális kezelése és az innovációk sikeres piaci bevezetése áthatja az egész gazdaságot és új lendületet adhat a kapcsolódó szektoroknak. A Venture Capital Summit résztvevői azok a pénzügyi szakemberek - befektetési alapkezelők, pénzintézetek, biztosítók, ügyvédi irodák, tanácsadó cégek, állami pénzügyi vállalatok és befektetés előtt vagy alatt álló startupok vezetői, képviselői, akik érteni akarják a trendeket és nem kullogni akarnak az események után, hanem első kézből akarják megszerezni a sikerhez szükséges információkat és a nélkülözhetetlen szakmai kapcsolatokat.

Időpont: 2019. május 28.

Helyszín: BMC - Budapest Music Center, Budapest, 1093, IX. kerület Mátyás u. 8.

Az esemény honlapja: http://www.vc.ap.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Befalap

Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Befalap Nem szabad az összes tojást egy kosárba tenni
Márkázott tartalom | 2020. május 4. 06:04
A Budapest Alapkezelő számos ügyfele a mostani negatív tőkepiaci helyzetet, az alacsony árfolyamokat kedvező beszállási lehetőségnek látja és próbálja megragadni az alkalmat további vásárlásra, kockázatnövelésre – mondta el az alapkezelő vezérigazgatója, Kovács Ildikó. Akivel annak kapcsán beszélgettünk, hogy az általa irányított intézmény a Privátbankár.hu – Klasszis 2020 szavazáson rendkívül jól szerepelt: öt kategóriában is bejutott az első három közé, ebből háromban az élen végzett.
hírlevél