TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Augusztusban a fejlett, de még inkább a fejlődő világ tőzsdéi jelentősen estek, ami alól a magyar piac sem tudta kivonni magát - ez a befektetési alapokat sem hagyta érintetlenül.

Stagnálás jellemezte a befektetési alapok piacát augusztusban - írja friss összefoglalójában a BAMOSZ.

Ami a tőkeáramlást illeti, igen vegyes a kép. A legnagyobb arányt képviselő kategóriába, a pénzpiaci alapokba tőkebeáramlást tapasztalhattunk, a második legnagyobb kategóriából, a kötvényalapokból azonban kiáramlott a tőke. Ezen kívül az abszolút értékű és a tőkevédett alapoknál találkozhattunk tőkekiáramlással, a többi kategóriába friss pénz érkezett.

Ennek eredője végül pozitív lett. Augusztus hónapban az értékesítések 15,9 milliárd forinttal haladták meg a visszaváltásokat. A legnagyobb vagyongyarapodást ebben a hónapban is a származtatott alapok érték el, azonban ennek az alapkategóriának még nem jelentős a súlya az alapok között.

Ha a tőkeáramlásokhoz az elért hozamot is hozzászámítjuk, a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 3,2 milliárd forinttal, azaz 0,06 százalékkal csökkent augusztusban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 5 643 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Így teljesítettek az egyes kategóriák

A nyilvános nyíltvégű „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (65,7 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 0,03 százalékkal nőtt.

A pénzpiaci alapok vagyona 2,5%-kal növekedett köszönhetően a 32,2 milliárdos értékesítési többletnek, amely a legtöbb alkategóriát érintette.

A kötvényalapokból 20,5 milliárdnyi tőke távozott, ami nagyrészt a hazai kötvényalapoknak köszönhető, hiszen onnan 16 milliárdnyi tőke áramlott ki. A többi alkategória esetében is kisebb tőkekiáramlást tapasztalhattunk. A hozamok mérsékelni tudták a tőkekiáramlás hatását, de így is végül a vagyon 1,1%-kal csökkent.

A vegyes alapokba 5,4 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban, amely a harmadik legmagasabb érték. A hozamok azonban kedvezőtlenül alakultak, így a vagyon 0,6 százalékkal csökkent.

A magyar tőzsdeindex ezúttal jobban teljesített, azaz kevésbé csökkent, mint a nemzetközi indexek. A részvényalapokba 1,5 milliárdnyi tőke áramlott be, azonban a negatív hozamok jelentősen csökkentették a részvényalapok vagyonát, amely 4,7%-kal lett kevesebb, mint az elmúlt hónapban.

A tőkevédett alapokból ezúttal 1,6 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok ezen nem tudtak egyáltalán javítani, így összességében 1,3 százalékos csökkenést láthattunk a kategória vagyonában.

Az abszolút hozamú alapokból ebben a hónapban tőkét vontak ki a befektetők. Ennek nagysága, 13,7 milliárd. A hozamok némileg javítani tudtak a képen, de a vagyonvesztés így is 1,4%-os lett.

A származtatott alapokba 3,8 milliárd forintnyi friss tőke érkezett és a hozamok is igen jól alakultak, így a kategória ebben a hónapban is kiugróan teljesített meghaladva a 20 %-os növekedést, amely természetesen a legnagyobb a hónapban a kategóriák között. (Tegyük hozzá, hogy ez a kategória egyelőre a kezelt vagyon kevesebb, mint 1%-át adja, ezért találkozhatunk ekkora léptékű változásokkal.)

Az ingatlanalapoknál ebben a hónapban is tőkebeáramlást tapasztalhattunk, amelynek nagysága 6 milliárd. A hozamok ehhez még hozzá is tettek, így a kategória vagyonváltozása meghaladta az átlagosat.

Az árupiaci alapokba friss tőke érkezett (mindössze 500 millió forint), ráadásul a vagyon gyarapodását a pozitív hozamok tovább erősítették, így a kategória vagyona jelentősen, 4,7%-kal növekedett.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb tőkebeáramlás volt tapasztalható, amit a hozamok nem segítettek, így összességében a nettó eszközérték 0,3%-kal növekedett mindössze.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
hírlevél