1p
A Lehman Brothers befektetési bank "kimúlása" valószínűleg nem az utolsó nagy horderejű bankcsőd, és az amerikai jegybank a következő fél évben jó eséllyel meredek kamatcsökkentést hajt végre. Az európai bankrendszerre azonban kevésbé hatnak a Lehman-bukást okozó piaci erők.
A Lehman Brothers befektetési bank "kimúlása" valószínűleg nem az utolsó nagy horderejű bankcsőd, és - részben hatásainak reálgazdasági átgyűrűzése miatt - az amerikai jegybank a következő fél évben jó eséllyel meredek kamatcsökkentést hajt végre. Az európai bankrendszer azonban szerkezetileg alapvetően különbözik az amerikaitól, ezért kevésbé hatnak rá a Lehman-bukást okozó piaci erők, áll vezető londoni pénzügyi intézetek elemzéseiben.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - által októberre összeállított, Londonban már szerdán hozzáférhetővé tett havi világgazdasági előrejelzés szerint a Lehman Brothers csődje megmutatta, hogy a globális pénzügyi szektort szorító válságnak "messze nincs vége", és "jelentős az esélye" további nagy pénzintézetek összeomlásának.

A nagybani pénzpiacokon kínált finanszírozások kockázati kamatfelára a kormánykötvények felett - éppen a Lehman-csőd miatt is - nagy valószínűséggel magas marad legalább 2009 végéig, de inkább még tovább. A magánszférabeli adósok hitelkondíciói jelentősen még tovább fognak romlani a fejlett ipari gazdaságokban, sőt most már sok feltörekvő piacon is, amelyek eddig csak korlátozott mértékben érezték meg a likviditási válságot, jósolják az EIU londoni elemzői.

A ház szerint még eltart egy ideig, mire a Lehman Brothers okozta felfordulás teljesen érzékelhető lesz, közvetlenül a csődbe ment banknak kitett más pénzintézeteknél, és közvetve a piaci bizalomra kifejtett hatás formájában.

Az elemzés szerint az amerikai és az európai pénzügyi szektor kilátásai "komorak", a két bankrendszer eddig hozzávetőleg 500 milliárd dollárnyi kényszerleírást hajtott végre azon veszteségek után, amelyeket az amerikai jelzálogadósi kör értékpapírosított, ám nem teljesítővé vált kötelezettségei okoztak portfólióikban, és további leírások várhatók. Mindezek alapján valószínűtlen a hitelpiaci viszonyok gyors normalizálódása, áll az EIU előrejelzésében.

A Standard & Poor´s, a világ legnagyobb hitelminősítője a Lehman-bukás hatásairól ugyancsak szerdán, Londonban kiadott elemzésében mindazonáltal azt írta: a Lehman Brothershez hasonló, csak önálló brókertevékenységre épülő banki modell Európában nem elterjedt, sőt a tőkepiacokon tevékenykedő összes nagy európai pénzintézet "általános" jellegű bankcsoport.

Ezek a bankok - például a UBS, a Crédit Suisse, a Deutsche Bank, a Barclays Bank, a BNP Paribas vagy a Société Générale - szélesebb üzleti profillal, több lábon állva működnek, és az amerikaiakhoz képest kisebb mértékben vannak ráutalva a nagybani finanszírozási piacra, áll az S&P londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint ezért az európai nagybankok kevésbé sérülékenyek valamely potenciális bizalmi válságtól és az ebből eredő likviditási problémáktól. 

Simor András, az MNB elnöke
, aki szerdán Londonban tárgyalt befektetőkkel és elemzőkkel, a magyar pénzügyi szektorban várható hatásokról az MTI-nek azt mondta: a magyar bankrendszer nagyon erős lábakon áll, a bankok általában nem hiteleznek nem elsőrendű adósi körnek, emellett a magyar ingatlanpiacon nem alakult ki olyan árbuborék, mint más gazdaságokban.

Legfrissebb devizaárfolyamok a Privátbankáron
Friss tőzsdei árfolyamok a Privátbankáron
Az Economist Intelligence Unit szerdai londoni előrejelzése szerint az amerikai gazdaság növekedési üteme a következő két évben, éves átlagban alig haladja meg az 1 százalékot. Az amerikai ingatlanpiaci visszaesés ugyanis még nagyon hosszú ideig eltart, és az ingatlanárak további meredek emelkedése várható, jósolják az EIU londoni elemzői.

A cég az idei évre 1,8, jövőre azonban csak 0,6 százalékos amerikai GDP-növekedést vár - ez 1991 óta a leglassabb amerikai gazdasági növekedés lenne -, és a ház változatlanul valószínűsíti az amerikai recessziót a következő 12 hónapra.

Az EIU azt is jósolja, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve - amely a héten a piaci várakozással ellentétben nem csökkentette 2 százalékos irányadó szövetségi napikamat-célját - 2009 elejéig 1,50 százalékra, vagy akár ez alá süllyeszti alapkamatát.

A londoni gazdaságelemző cég az euróövezetre is igen komor, a korábbiakhoz képest tovább rontott előrejelzést adott szerdai prognózisában. Az EIU szerint a valutauniós gazdaság a tavalyi 2,6 százalék után az idén már csak 1,2 százalékkal, jövőre pedig alig 0,8 százalékkal fog növekedni. A ház e két évre előzőleg 1,3, illetve 0,9 százalékos növekedést valószínűsített.

Az EIU londoni elemzői szerint az euróövezeti gyengeség egyik fő oka változatlanul a hitelpiaci megroppanás. A bankközi - nagybani - kölcsönzési kamatráták még mindig magasak, a hónap első felében a három hónapos Euribor 0,7 százalékponttal volt az euróövezeti jegybank (EKB) irányadó 4,25 százalékos refinanszírozási kamatminimuma felett - jóllehet "normális időkben" a felár általában 0,1-0,2 százalékpont között jár -, és a bankok fokozatosan tovább szigorítják kihelyezési feltételeiket.

Az EIU azt jósolja, hogy a gyenge növekedési környezetben az EKB 2009 második negyedévében végrehajt egy negyed százalékpontos kamatcsökkentést, és utána belátható ideig 4 százalékon hagyja kamatát, de ha a növekedés a vártnál nagyobb mértékben gyengül, vagy az infláció meredekebben lassul, további kamatcsökkentések lehetségesek, áll a szerdai londoni elemzésben.

Válság: ezt a csúcsot is megússzuk?
A tőzsdének nem, az óriásbiztosítónak segít a Fed
Dráma a londoni tőzsdén
Felszívódtak a befektetők a magyar piacról
Tovább tart a vérfürdő: hullanak a részvények
Budapesten is érezték a pofon csattanását

MTI

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG