<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Nagyjából ugyanannyit ér a forint az euróhoz képest év végén, mint év elején. Az árfolyam idén átlagosan 296 forint volt. Kivéve márciusban és májusban.

Az év első kereskedési napján az eurót a 290-293 forintos tartományban jegyezték, december utolsó napjait pedig ennél alig 3-4 forinttal magasabb árfolyamszint jellemezte. December 27-én 296,30 forint környékén alakult a jegyzés.

Az idei árfolyam-alakulás jóval kiegyensúlyozottabb volt mint a két megelőző évben. Míg 2011-ben a forint nagymértékben gyengült, az év első negyedére jellemző 270 forint alatti eurójegyzésről az év utolsó negyedére 310 forint fölé, addig 2012-ben ennek fordítottja történt, a forint a kezdeti 310 feletti szintről az utolsó negyedévre a 280-as jegyzési szint alá erősödött, majd valamivel 290 felett fejezte be az évet.

A forint árfolyama 2013-ban nagyjából a 296 forint plusz-mínusz 8-10 forintos árfolyamsávban alakult. Ebből két alkalommal lépett ki jelentősebb mértékben: március közepén 308 feletti, május végén pedig 286 alatti értéket ért el.

A forint ingadozásának szélsőértékei között 7,7 százalékos eltérés volt az idén, a lengyel zlotynál ez 6,9, a cseh koronánál pedig 10 százalékos volt. Miközben a forint és a zloty az év végén is nagyjából az év elejeinek megfelelő árfolyamszinten állt az euróval szemben, a cseh korona több mint 7 százalékkal gyengült. Ugyanebben az időszakban például a norvég korona 15 százalékkal, a svéd korona pedig 4,5 százalékkal gyengült az euróval szemben, miközben az euró az év végére kétéves árfolyamcsúcsot ért el a dollár ellenében.

Mi mozgatta az árfolyamot

A forint árfolyama az idén a Magyar Nemzeti Bank folyamatos kamatvágásai, és a befektetői bizalom némi javulása, valamint a nemzetközi befektetői környezetet alapvetően befolyásoló legfontosabb nemzetközi tényezőnek, a Fed által biztosított többletlikviditásnak köszönhetően alapvetően kockázatvállaló befektetői magatartás függvényében alakult. A befektetői bizalom alakulása szempontjából a két fő tényező az ország elleni uniós túlzottdeficit-eljárás megszüntetése és az IMF-hitel előtörlesztése volt.

Az MNB 2012 augusztusa óta havi rendszerességgel folyamatosan csökkentette az alapkamatot, ami elméletileg forintgyengítő hatású lenne, ha csökkentené a forint iránti devizapiaci keresletet. A forint iránt azonban a kereslet nem csökkent, ami részben a Magyarországra települt exportőröknek, részben a kötvénypiaci befektetőknek tulajdonítható. Az exportőrök ugyanis devizabevételeik nagy hányadát forintra váltják és Magyarországon használják fel.

A tőkepiacon sem csökkent a kereslet a magyar állampapírok iránt, leginkább azért, mert a nulla közeli kamatozású dollár-, euró- és jenkötvényekhez képest továbbra is vonzó hozamprémiumot kínál. A befektetőket pedig nyilvánvalóan jobban érdekli az elérhető reálhozam, mint az a tény, hogy a nagy hitelminősítők, a Fitch, a Moody's és az S&P továbbra is "befektetésre nem ajánlott" kategóriában tartják a magyar szuverén adósságot.

 

 

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befektetés 105 millió bírságot szabott ki az MNB tiltott piaci manipuláció miatt
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 09:28
105 millió forint bírságot szabott ki az MNB a Delta Technologies Nyrt.-re (korábbi neve EST MEDIA Vagyonkezelő Nyrt.) tiltott piaci manipuláció és a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó előírások megsértése miatt. Egy másik határozatában a jegybank – egyebek mellett – a bennfentesek jegyzékének összeállítására és a bennfentes információ közzétételére vonatkozó szabályok megsértése miatt közel 20 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki a kibocsátóra.
Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG