<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A mezőgazdaságban évi 130 milliárd a kár, ha a gazdák biztosítást és állami segítséget akarnak, már nincs sok idejük.

Már csak néhány napig igényelhetnek a gazdák maximális, 65%-os támogatást a mezőgazdasági biztosításaikra. Akik május 15. után nyújtják be kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, naponta 1-1%-kal csökkentett támogatási összeggel számolhatnak, aki pedig a határidőn túl kötné meg a biztosítást, eleshet az egész támogatástól. Ennek elkerülése érdekében a Generali például meghosszabbította a biztosítás kötési határidejét, így május 24-ig fordulhatnak hozzá a szerződni kívánó gazdák. Tavaly mintegy 600 támogatott mezőgazdasági biztosítást kötöttek a társaságnál, melyekre 120 bejelentés érkezett, és több mint 110 millió forint kártérítést fizetett a Generali.

Évi 130 milliárd a kár

Évente átlagosan közel 130 milliárd forintos kár éri a mezőgazdaságot, mégis az országban található mintegy 4,5 millió hektáros termőterületnek csupán kb. 40%-a van biztosítva. Egy jégeső, aszályos időszak vagy éppen tűzkár akár 30-50%-os terméshozam veszteséget is okozhat, ami akár évekre nehéz helyzetbe hozhatja a gazdálkodókat. Idén több mint 3 milliárd forint az a díjtámogatási keret, melyből a gazdálkodók biztosítási díjaik támogatására pályázhatnak, a mezőgazdasági biztosítások pedig már akár hektáronként 2300 Ft-os éves díj mellett köthetők. Ráadásul azon termelők számára, akik a támogatási programban meghatározott önrész vállalására nem képesek, a Generali lehetővé teszi, hogy önrész-csökkentő kiegészítő biztosítást is kössenek.

Fontos határidők!
május 15. – a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz beadandó egységes kérelem benyújtásának határideje
június 10. – eddig lehet pótlólag beadni kérelmet, de ebben az esetben naponta 1%-kal csökken a támogatási összeg
május 24. – a Generalinál a biztosításkötés határideje
augusztus 31. – adatszolgáltatás határideje az Hivatalnak a megkötött biztosításokról (a Generali ezt átvállalja a gazdáktól)
október 31. – a biztosítási díj befizetésének végső határidejeA támogatásra május 15-ig van lehetőség pályázni, eddig a napig kell beérkezzen az igénylés a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, valamint a biztosítási szerződést is ekkorra kell megkötni. Aki az igénylést elmulasztja, még 25 napig naponta 1-1%-kal csökkentett támogatási összegre továbbra is beadhatja a kérelmet, de a biztosítást a legtöbb helyen a határidő után már nem tudja megkötni.

Már idén is jelentős káresemények voltak

„A megszokottnál hidegebb és csapadékosabb tavasz miatt a gazdák is később kezdtek hozzá a mezőgazdasági munkálatokhoz és így a biztosítások kötése is eltolódott, eddig mintegy 400 szerződést kötöttünk, de úgy gondolom, hogy az utolsó napokban nagyon sokan fordulnak majd hozzánk. Azoknak a gazdáknak egyébként, akik a határidőkből kifutnak, érdemes utána is beadni igénylésüket, és legalább a csökkentett támogatás mellett biztosítást kötni. Tavaly a támogatott mezőgazdasági biztosítások körében 120 bejelentést kaptunk, amire összesen 110 millió forint kártérítést fizettünk ki a gazdáknak. Ugyanakkor már idén is nagyon komoly károkat jelentettek be hozzánk, így például a március 15-i hófúvásos hétvégén 8 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termelőnek összesen 77 millió forintot fizettünk ki a fóliasátraikban keletkezett károk után” – nyilatkozta Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletágának vezetője.

A támogatási programban részt venni szándékozó gazdálkodók idén is háromféle csomagból választhatják ki a számukra leginkább megfelelőt. A 11 növényre és a kockázatok közel teljes körére kiterjedő komplex „A” csomag mellett, a 79 féle növényt és a kockázatok választható körét tartalmazó „B”, illetve az abban nem szereplő növényeket magában foglaló „C” csomag is elérhető a gazdák számára. Újdonság idén, hogy a „C” csoportos növényekre már téli fagy ellen is köthető biztosítás, míg a gazdák valamennyi csomag esetében a nem természeti eredetű tűzkárra is automatikusan védelmet szereznek a Generalinál.

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG