4p
Évente több mint százezer diák vállal tanulmányai mellett munkát idehaza, de mi történik, ha a tanuló hibázik? Kit terhel a felelősség?

Az iskolaszövetkezetek évente 130 ezer diáknak biztosítanak munkát és tapasztalatszerzési lehetőséget, jelentős részük, hozzávetőlegesen 50 ezer fiatal kimondottan a nyári hónapokban vállal ilyen feladatokat. Ez azt jelenti például, hogy hozzávetőleg minden hetedik magyar KKV-nál dolgozhatna egy diák a nyári szünetben.

Milyen munkára keresnek diákokat?

A munkaadók elsősorban a gyártás, a kereskedelem és a mezőgazdaság területére betanított munkákra keresnek diákokat. Emellett valamennyi ágazatban kínálnak irodai adminisztratív munkákat, várnak diák jelentkezőket nyelvtudást vagy számítógépes ismereteket igénylő szakmai feladatokra, gyakornoki programokba, valamint marketing, promóciós és hostess munkákra is. Nyáron a mezőgazdasági munkák aránya emelkedik meg leginkább, de sok álláslehetőség nyílik fagyizókban, cukrászdákban is.

5 + 2 leg a diákmunkáról

Legnépszerűbb munkák: strandokon, vidámparkokban, csúszdaparkokban és fesztiválokon végzett munka, árufeltöltés, irodai adminisztráció

Leggyakoribb munkák: irodai diákmunka (adatrögzítés, adminisztratív munkák, telefonos munkák, borítékolás.), fizikai diákmunka (árufeltöltés, áruházi munkák, csomagolás, bolti kisegítő munkák), hostess diákmunka (kóstoltatások), promóciós diákmunkák

Legfiatalabb munkavállaló: a nyári szünidőben már 15 éves kortól dolgozhatnak a tanulók szülői engedéllyel

Legtöbb foglalkoztatott diák: becslések szerint évente Magyarországon 130 ezer diák vállal tanulmányai mellett munkát

+1: legális foglalkoztatási formák: hagyományos munkaszerződéssel foglalkoztathatók a 16. életévüket betöltött diákok, illetve az iskolai szünet alatt 15 éves nappali tagozatos tanulók, szülői beleegyezéssel.

A munkáltatók élhetnek az egyszerűsített foglalkoztatás lehetőségével, önálló tevékenységként végzett nyári munka esetén pedig megbízási szerződéssel, de a nappali tagozatos diákok jelentős számban vállalnak munkát iskolaszövetkezeteken keresztül is.

+2: felelősségbiztosítás: felelősségbiztosítás kötésével nemcsak magukat védhetik meg a vállalkozók, de a közvetlenül általuk foglalkoztatott tanulók is nagyobb biztonságban végezhetik nyári munkájukat.

Miért jó a nyári szünetben dolgozni?

A diákmunka munkaadói és munkavállalói szempontból is előnyös. A diákok későbbi elhelyezkedése miatt rendkívül fontos, hogy már tanulmányaik során minél több munkatapasztalatot szerezzenek, és már ekkor minél jobban beletanuljanak leendő szakmájukba.

A munkaadók számára is előnyös a diákok foglalkoztatása, hiszen kevesebb költséggel jár az alkalmazásuk, és könnyen pótolható velük a nyári szabadságolások miatt kieső munkaerő is.

Miért jelent mégis kockázatot?

Bár a tanulók tapasztalatlanságuk miatt nagyobb eséllyel véthetnek hibákat munkavégzés közben, a munkaadóknak mégsem kell felesleges kockázatot vállalniuk, hiszen van olyan biztosítás, amely kiterjeszthető a diák alkalmazottra is. Különösen fontos lehet ez a kkv szektor esetében, ahol a munkavállaló által okozott kár kifizetése nagyobb terhet jelenthet a vállalkozásnak.

Felelősségbiztosítás a foglalkoztatási formák szerint:

1., Diákmunka

Egész évben számos diák vállal munkát, különböző foglalkoztatási formában. Azokban az esetekben, ha a vállalkozás közvetlenül, azaz például hagyományos munkaszerződéssel foglalkoztat diákot, és a vállalkozás rendelkezik felelősségbiztosítással, a biztosítás hatálya kiterjed a tanulóra is, így mindkét fél nyugodt lehet, biztonságban végezheti munkáját.

Sokan vállalnak munkát iskolaszövetkezeten keresztül. Ebben az esetben az iskolaszövetkezet köt vagy köthet felelősségbiztosítást a diákokra, mely így megtéríti a tanulók által harmadik félnek okozott kárt.

2., Nyári munka

Nyáron lényegesen több diák vállal munkát, például idénymunkát. Az alkalmi és idénymunkák esetén a munkaadók élhetnek például az egyszerű foglalkoztatás lehetőségével. Az így foglalkoztatott diákok esetén, a vállalkozás felelősségbiztosítása kiterjed a diákok által elkövetett hibák, szakmai mulasztások miatt harmadik személyeknek okozott károkra.

Az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás esetén a szövetkezeteknek kell felelősségbiztosítást kötniük a nyáron munkát vállaló diákokra is.

3., Szakmai gyakorlat

A szakmai gyakorlat nem minősül munkaszerződésnek, de erre a speciális foglalkoztatási formára is van biztosítás, hogy megvédje az esetenként könnyebben hibázó tanulókat és a vállalkozásokat egyaránt.

Valamennyi esetre igaz, hogy a felelősségbiztosítást ki kell terjeszteni egy kiegészítő biztosítással azokra a károkra, amelyeket a vállalkozás okoz a tanulónak vagy a tanuló a vállalkozásnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG