3p
A szélsőséges időjárás miatt az idei első félévben már másfélszer annyi mezőgazdasági kárbejelentés érkezett, mint tavaly: a Generali Biztosítóhoz például 1,2 milliárd forint értékben. A károk 84%-át a jégverés okozta, míg a fennmaradó rész döntő többsége (12,3%) viharkár volt és még csak most jön a kánikula hatása.

A legnagyobb kifizetéseket a kalászosokban, repcében és a dinnyetermésben keletkezett károk után térítették meg. A legsúlyosabb esetek között szerepelt például egy, a március 15-i hófúvásos hétvégén tönkrement szabolcsi fóliás termesztő-berendezés, melyre 34,5 millió forint kártérítést nyújtott a Generali. 25 millió forintos kár után fizetett a biztosító Sopronban, ahol egy május eleji jégeső elverte a repce- és búzatermést. Június végén pedig Szolnok környékén okozott 20 millió forint feletti kárt a jég a vetésben, melyet már szintén megtérített a társaság.

Most a kánikula pusztít

Eddig a jégesővel, viharokkal kellett szembenézniük a gazdáknak, most azonban a hetek óta tartó forróság sodorta veszélybe a termést. Az aszálykárok vonatkozásában több tízmillió forintra becsüli a Generali a várható károk összegét.

Szakértők szerint, ha a közeljövőben nem esik jelentősebb mennyiségű csapadék, úgy számottevően csökkenhet például a betakarítható kukoricatermés, ami pedig hosszabb távon, közvetetten akár a takarmány árában, később pedig az állati eredetű élelmiszerek árában is megmutatkozhat majd, közvetlenül pedig a gazdákat sújthatja.

Hárommilliárdos támogatási keret

Átlagosan, évente 130 milliárdos kár éri a mezőgazdaságot, ennek ellenére eddig csak a 4,5 millió hektáros termőterület 40%-át biztosították. Pedig egy nagyobb jégeső, egy hosszabb aszály komoly károkat okozhat a termésben, aminek hosszabb távon kedvezőtlen gazdasági hatásai lehetnek.

Idén több mint 3 milliárd forint az a díjtámogatási keret, melyből a gazdálkodók biztosítási díjaik támogatására pályázhattak, a mezőgazdasági biztosítások pedig már akár hektáronként 2300 forintos éves díj mellett megköthetők voltak. Míg tavaly 600 államilag támogatott biztosítást kötöttek a Generalinál, idén ez szám meghaladta az 1600-at. A biztosító az előző évekhez képest jóval több kárbejelentésre számít, egyrészt tehát a támogatott mezőgazdasági biztosítások számának jelentős növekedése miatt, másrészt pedig a szélsőséges időjárás miatt.

10 milliméter alatt

A több kárbejelentés miatt a gyors és hatékony kárfelmérés érdekében a szakértők azt tanácsolják a gazdáknak, hogy időben jelezzék a termésveszteséget. Aszálykárról akkor beszélhetünk, ha 30 egymást követő napon a mért csapadék összege nem éri el a 10 mm-t, és ez jelentős termésveszteséghez vezet – mondta Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletágának vezetője.

Ilyen időszakban, ha a gazda úgy véli, hogy 50 százalékot meghaladó termésveszteséget okoz számára a vízhiány, akkor ezt írásban bejelentheti a biztosítónak még mielőtt a kára teljes egészében bekövetkezne. Ekkor a kárfelmérők helyszíni termésbecsléssel, OMSZ kistérségi adatok és esetenként műholdas rendszer segítségével mérik fel pontosan, hogy mekkora is a kár. A végleges kárösszeget csak a betakarítás előtt lehet megállapítani, azonban ezt követően 30 napon belül, de általában már 2-3 hét alatt megtörténik a kifizetés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG