3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Bár sokak szerint nem eshet már tovább a kötelező biztosítás ára, az idei kampányban továbbra is átlagosan 5 százalékos díjcsökkenésre számít a PBA Biztosítási Alkusz. A cég szakemberei szerint csak a direkt kárrendezés bevezetése szüntetné meg azt, hogy a biztosítók a szolgáltatások helyett az árakkal versenyeznek a kötelezők piacán.

Minden évben mást mondanak, mégis csökkennek a díjak

Az eddig nyilvánosságra került piaci várakozásokkal ellentétben a kötelező felelősségbiztosítás díjainak 5 százalékos csökkenésére számít a november elején induló kampányban a PBA Biztosítási Alkusz Kft. „Minden évben elhangzik, hogy már nem lehet tovább csökkenteni a díjakat, ám mégis akad több olyan piaci szereplő, amely kedvezőbb tarifákkal használja ki ezt az időszakot új ügyfelek megszerzésére” – véli dr. Vass Gábor, a PBA Biztosítási Alkusz szakmai vezetője.  „Ez idén is biztosan így lesz, bizonyos kategóriákban és ügyfélcsoportok esetében meglepően kedvező díjakra számítok.”

Egyre kevesebben várják november végét

Mind kevesebb pénzt takaríthatnak meg az autósok azzal, hogy más biztosítónál kötik meg kötelezőjüket. A PSZÁF által megállapított tavalyi átlagosan 17 868 forintos éves díj az alkusz szerint az idén 17 ezer forintig csökkenhet. A szakértők szerint a megspórolható összegek azonban már nem mindig érik el az autósok ingerküszöbét, ezért inkább megtartják régi szerződéseiket.

A kötelezőből befolyó összbevételt az alkuszcég 85-87 milliárd forint körüli összegre becsüli, vagyis érdemben nem csökken, mert a kisebb számú szerződés okozta forgalomkiesést kompenzálják az év közbeni díjemelések és a kiegészítő biztosításokból származó bevételek.

A novemberi kampányidőszak jelentősége az év közbeni emelés lehetősége miatt is csökken. Akik viszont 2010. január 1. előtt vették meg autójukat, azoknak továbbra is minden év november 30-ig kell felmondaniuk korábbi kgfb-szerződésüket, ha újat akarnak kötni. Az ő számuk azonban folyamatosan csökken, így a biztosítási alkusz becslése szerint már csak 500 ezren váltanak majd az idei kampányban.

2011

2012

2013

Szerződések átlagdíja

24 987

17 868

17 000

Új szerződések száma

1 093 000

729 000

500 000

Biztosítók összbevétele

98 milliárd

90 milliárd

85-87 milliárd

Ez jelentős, 32 százalékos csökkenés lenne, hiszen tavaly még 729 ezer autós – az összes gépjármű-tulajdonos negyede – kötött új kötelező biztosítást. (Már ez a szám is visszaesést jelentett, hiszen 2011-ben még az autósok kétharmada cserélte le biztosítóját.)

Meddig lesz még az ár a döntő?

Dr. Vass Gábor  szerint az lenne az egészséges, ha a biztosítók a szolgáltatásokkal és nem az árakkal versenyeznének a kötelezők piacán. Ezt nagyban elősegítené a direkt kárrendezés széleskörű elterjedése vagy jogszabályi bevezetése. Ennek lényege, hogy a jelenlegi szabályozással ellentétben károsultnak a saját biztosítójához kell fordulnia a kárrendezés ügyében, nem pedig a károkozóéhoz. A pénzügyi felügyelet nemrégiben bocsátotta nyilvános konzultációra elképzelését az új jogszabályról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG