Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
2012-ben sem tér magához a fogyasztás, ez pedig rossz hír a különadóval és baleseti adóval sújtott honi biztosítási szektornak. Az egyszeri díjas életbiztosításoknál a visszavásárlások volumenét növelte a végtörlesztés, ami 2012 elején is érezhető lesz még.

 

2012 nehéz lesz a biztosítóknak
2012-ben sem várható pozitív változás az ország és a lakosság nehéz pénzügyi helyzete miatt. Az árverseny következtében továbbra is csökkenő piacra és a szektor romló jövedelmezőségére számítanak a K&H Biztosító vezetői. A kedvezőtlen gazdasági környezet miatt továbbra is fókuszban marad a költséghatékonyság és az operációs folyamatok tökéletesítése. A jelenlegi árszinten létfontosságú a megfelelő kockázatértékelés a biztosítók számára. 2012-ben az online értékesítés pozíciója várhatóan tovább erősödik az értékesítési csatornák között és a biztosítók saját oldalainak forgalma is jelentősen növekedhet.

Az idei évben ráadásul a különadóval és bankadóval is megsarcolt szektornak a gyenge belső fogyasztással is szembe kell néznie, ami mindig rontja a biztosítók eredményeit. Ha az emberek nem költenek ruhára és élelmiszerreAz életbiztosítási szektor által kezelt vagyon 2011. évi alakulása kísértetiesen emlékeztet 2008-ra. Ebben a csökkenésben szerepet játszik a tőkepiacok gyenge teljesítménye, valamint az, hogy az egyszeri díjas biztosítások értékesítése a 2008 végi, 2009 eleji szintre esett vissza - mondja Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítási üzletágának vezetője.

Örülnek-e a biztosítók a végtörlesztésnek?

A visszavásárlások volumenét 2011 utolsó és 2012 első negyedévében bizonyosan növelte, növelni fogja a végtörlesztés, amely tovább csökkenti az ügyfelek megtakarítását.  A végtörlesztéseknek azonban egy kedvező hozadéka is felmerülhet: a végtörlesztést követően nőhet az öngondoskodás, az eddigi havi törlesztő részlet egy része ugyanis a rendszeres megtakarítás alapját képezheti.

Kurucz szerint ezek az új szerződések szinten tarthatják a rendszeres új szerzések volumenét. A rendszeres új szerzések szegmensében a szektornak 2011-ben sikerült előrelépnie.

Összességében a 2011. évi új szerzések következő évre áthúzódó hatása miatt a rendszeres díjas életbiztosítások díjbevétele 2012-ben néhány százalékkal meghaladhatja a 2011. évit. Az egyszeri díjas díjbevétel esetében legfeljebb stagnálás várható.

Az életbiztosítási piacot továbbra is a megtakarítási termékek dominálják.
Ezért fontos, hogy a szegmens vizsgálatakor ne csak az új értékesítések és a díjbevétel alakulását vizsgáljuk, hanem az életbiztosítások díjtartalékának, a szektor által kezelt vagyonnak az alakulását is. Hiszen a szegmens által kezelt több mint 1 600 milliárd forint fontos része a teljes megtakarítási piacnak.Zuhantak egy nagyot a kgfb-díjak

Az idén novemberi kampányban kb. 800.000 ügyfél kötött új szerződést, jelentős részük saját biztosítójához szerződött vissza. A díjak az eddigi tapasztalatok alapján 15-20%-kal is csökkenhettek, s ez alapján piaci szinten 2012-ben akár egy 10%-os piaci zsugorodás is bekövetkezhet.
Mivel a kárstatisztikákban további számottevő csökkenés már nemigen várható, így a kialakuló díjszinten veszteség jelentkezik, és emiatt az árak emelkedése elkerülhetetlen lesz a továbbiakban.

Az eddigi kampányadatok alapján a díjbevételek további erőteljes zsugorodása látható a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetében. Az alkalmazott keresztértékesítési kedvezmények miatt hasonló csökkenés várható a Casco esetében is, de a lakásbiztosításoknál is egyre erőteljesebb díjverseny kezd kibontakozni. Mivel a lakosság jövedelmi helyzete előreláthatóan nem javul a közeljövőben, így a lakásépítés, lakásvásárlás, gépjármű értékesítés továbbra is alacsony szinten marad.

Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője. szerint a biztosítók folytatják a már korábban elkezdett költséghatékonyságot javító lépéseiket és az elektronikus csatornák minél aktívabb használatát. A költségcsökkentési lehetőségek azonban nem állnak arányban a díjak csökkenésével, így összességében a szektor profitabilitása várhatóan tovább romlik.LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
depositphotos