<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Két cég arra vette rá ügyfeleit, hogy mondják fel befektetési életbiztosításaikat. A felszabaduló pénzekre mesés kamatot ígértek, de engedélyük nem volt - a PSZÁF büntetett.

Rávették az ügyfeleket, hogy mondják fel a biztosítást

A Privátbankárnak eljuttatott közlemény szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete bejelentés, illetve társhatósági jelzés nyomán piacfelügyeleti eljárást folytatott le az SMK Vermögensverwaltung GmbH-nál (korábbi neve SMK PECUNIA-CONCEPT GmbH) és az SMK Service Hungary Kft.-nél. A jelzések, illetve a SMK Vermögensverwaltung GmbH honlapja szerint ugyanis a társaság gazdasági tevékenysége keretében unit-linked befektetési életbiztosítások felmondását szorgalmazta biztosító társaságok díjfizetési nehézségekkel küzdő ügyfeleinek.

A biztosítási kötvények visszavásárlási értékeként „ingatlanügyletek lebonyolítására” megkapott összegek befektetése révén az osztrák cég 21,43 százalékos éves átlagos hozamot ígért 7 éves konstrukcióban.

Engedélyük nem volt, de jutalékot kértek

A felügyeleti vizsgálat során elvégzett tanúmeghallgatások, nemzetközi jogsegélykérés és adatbekérések a gazdasági tevékenység tényleges tartalmának felderítését célozták. A PSZÁF a vizsgálatot lezáró határozatában megállapította: a felügyeleti tevékenységi engedéllyel nem rendelkező - s tevékenységéért a visszavásárlási érték 1,5-5 százalékát kitevő jutalékot is felszámító - SMK Vermögensverwaltung GmbH az elmúlt időszakban több mint 100 biztosítási szerződés felmondása révén több mint 100 millió forint és 160 ezer euró értékben gyűjtött visszafizetendő pénzeszközöket.

A biztosítások felmondásának technikai lebonyolítását a fogyasztók megbízása alapján a függő kiemelt közvetítői tevékenységi engedéllyel nem rendelkező SMK Service Hungary Kft. végezte.

30+3 millió forint a bírság

Az elkövetett jogszabálysértés miatt a PSZÁF 30 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az SMK Vermögensverwaltung GmbH-ra és azonnali hatállyal megtiltotta az engedély nélkül végzett, visszafizetendő pénzeszközök gyűjtésére irányuló tevékenység folytatását. A németországi székhelyű Pecunia Concept AG hasonló tevékenységét a német pénzügyi felügyelet szintén engedély nélkül végzett tevékenységnek minősítve betiltotta. A PSZÁF továbbá 3 millió forint bírságot szabott ki az SMK Service Hungary Kft.-re és ugyancsak megtiltotta a pénzügyi szolgáltatás közvetítésére vonatkozó tevékenység engedély nélküli folytatását.

A PSZÁF intézkedése során súlyosító tényezőként értékelte a feltárt esetek nagy számát, továbbá azt, hogy az SMK Vermögensverwaltung GmbH magas bevételre tett szert jogszabálysértő tevékenysége során, illetve, hogy honlapja és a közreműködő hálózat révén a fogyasztók széles körét érte el befektetési felhívása. Enyhítő körülménynek számított a társaságok együttműködési készsége.

A jelentős összegű piacfelügyeleti bírság kiszabásának célja, hogy a társaságokat – s közvetve a magyar pénzügyi piac valamennyi szereplőjét – visszatartsa a jövőben hasonló jogsértések elkövetésétől. A PSZÁF a történtek kivizsgálása érdekében a nyomozó hatóság eljárását is kezdeményezte.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG