<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Kétmillió forintos bírságot szabott ki a Generalira a PSZÁF, mert a biztosító flottás ügyfeleinek meghirdetett díjtarifájában tévesen tüntette fel a vonatkozó képletet - holott azt utólag nem módosíthatta volna. A Genertel, majd később 7 másik biztosító viszont kapott erre engedélyt, bírságot viszont nem

A Generali-Providencia Biztosítónak a díjhirdetésében közzétett díjtarifát kell alkalmaznia meglévő flottás ügyfeleinél, attól eltérő számítási módszert tartalmazó díjértesítőt nem küldhet nekik – tette közzé határozatában a PSZÁF, amely bírsággal is sújtotta a biztosítót a jogsértés miatt.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ma publikált határozatában kötelezte a Generali-Providencia Biztosító Zrt.-t: ismételten értesítse meglévő flottás ügyfeleit a következő biztosítási időszakra várható díjakról – azt immár a biztosító által 2011. október 30-án közzétett díjtarifa szerint megállapítva –, s e díjakról a honlapján is a meghirdetett díjtarifa szerint adjon tájékoztatást. A PSZÁF egyúttal 2 millió forint bírság megfizetésére is kötelezte a biztosítót.

A Genertel nem kapott bírságot korábban
Emlékezetes, hogy a Generalihoz tartozó direktbiztosítónak korábban a PSZÁF engedélyt adott a módosításra, a Genertel tarifájában egy egyértelmű elírás szerepelt, amit fogyasztók megtévesztésére alkalmasnak ítélt a felügyelet, de az ehhez hasonló esetekben bírságot nem szabott ki. Ellenben kötelezte a biztosítót a hiba kijavítására, vagyis a Genertel javíthatta meghirdetett díját - bár erre a törvény nem adna lehetőséget.A felügyeleti mostani intézkedésének oka, hogy a Generali-Providencia Biztosító Zrt. egyes, meglévő flottás ügyfeleinek (amelyeknél a díjtarifa „Flotta ügyfélszám-díjfaktor (A)” táblájában az ügyfélszámhoz tartozóan egynél kisebb tizedes szám szerepel) kiküldött éves díjértesítőiben olyan díjakat közölt, amelyeket nem a nyilvánosan meghirdetett díjtarifájában rögzített, hanem azok másfajta – a díjtarifában nem szereplő – módszerrel számíthatók ki.

A biztosító a felügyeleti vizsgálat során a PSZÁF számára azt nyilatkozta: meghirdetett díjtarifájában tévesen tüntette fel a vonatkozó képletet, célja a díjértesítőkben közölt díjaknak megfelelő díjhirdetés volt. A PSZÁF azonban határozatában kifejtette: a közzétett díjtarifával ellentétes díjértesítés jogsértő volt, s e szempontból nincs jelentősége annak, hogy a Generali-Providencia Biztosító Zrt. szándéka milyen díjtarifa meghirdetésére irányult. A biztosító október 30-án nyilvánosan meghirdetett díjtarifája e vonatkozásban a jogszabályi előírásoknak megfelel: a díjtarifa meglévő flottaszerződések díjának kiszámítására vonatkozó része egyértelmű, a díjszámítás módja kétséget kizáróan azonosítható és a biztosító ügyfelei által alkalmazható.

A kötelező gépjármű felelősségbiztosításról szóló törvény ugyanakkor egyértelműen rögzíti: a biztosító a meghirdetett díjtarifáját utólag nem változtathatja meg. A biztosító ezen – egyértelműen meghatározott, közzétett – díjtarifája alapján köteles az érintett szerződések biztosítási díját kialakítani, és ezt a díjat a díjhirdetéssel érintett biztosítási időszakban nincs lehetősége megváltoztatni.

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG