<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tudja, hogy melyik a leggyakoribb gyerekbetegség? Összeszámolta már, hogy ilyenkor mennyit költ gyümölcsre és egyéb vitaminokra? Egy felmérés szerint már egy egyszerű megfázás is súlyos ezrekkel terhelheti a családi kasszát, nem is beszélve egy komolyabb megbetegedésről.

Nátha, influenza, hörghurut, tüdőgyulladás, kötőhártya gyulladás, három napos láz, bárányhimlő, skarlát, mumpsz – ezek a leggyakoribb gyerekbetegségek Magyarországon - derül ki K&H felméréséből. Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs igazgatója szerint  bár a legtöbb szülő tisztában van ezeknek a betegségeknek a tüneteivel, kezelési módjaival, azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy mennyibe is kerül pontosan a családnak a gyerek gyógyulása.   

Egy sima influenza is tízezrekbe kerülhet

A Kutató Centrum tavalyi felmérése szerint egy átlagos influenza esetén csal a gyógyszerek 5-10 ezer forintba kerülnek. Ás akkor még - teszi hozzá a közlemény - nem számoltunk azokkal a vásárlásokkal, amelyekkel a szülők próbálnak minél több vitamint adni a gyereknek. Több ezer forintba kerülhet a méz, a savanyú káposzta, a húsleves, vagy épp a citrusfélék vásárlása.   

Horváth Magyary Nóra szerint emellett még számos olyan költség is felmerülhet, amivel érdemes számolni. Ilyen a többi között a beteg gyereket ápoló szülő kieső bére, vagy épp a mellette lévő bébiszitter díja. Magyarországon 2013. év elején 233 600 forint volt a nemzetgazdasági szintű átlagos havi bruttó jövedelem. Amennyiben a gyermekkel otthon maradó szülő ennyit keres, akkor egy egyhetes (öt munkanapos) átlagos betegállomány esetén nagyjából tízezer forint jövedelemtől esik el.

Ennél rosszabb helyzetben van az a szülő, aki munkája miatt nem tudja a gyermek ápolását megoldani, és nagyszülői segítségre sem számíthat, ekkor ugyanis kénytelen bébiszitterre bízni a beteg gyerek felügyeletét. A bébiszitter óradíja a fővárosban és környékén átlagosan ezer forint körül mozog, tehát a gyermek felügyelet nagyjából napi 8 ezer forintjába kerül a családnak, ami egy hetes betegség esetén minimum 40 ezer forintot jelent. A helyzetet tovább bonyolítja, és a költségvetést további tételekkel terheli meg, ha a gyermek esetleg kórházba is kerül – ami egy hányós-hasmenős vírus, vagy magas láz következtében gyakran megesik.

A kórház további tízezrekbe kerülhet

A közlemény rámutat, hogy az Országos Egészségpénztár (OEP) nyilvántartása szerint 2011-ben az kórházak gyerekosztályain 4,5 nap volt az átlagos ápolási idő. Bár a beteg gyermek kórházi kezelését és ellátását az OEP fedezi, ilyen esetben is jó néhány további költség merülhet fel a szülők számára.

Ezek közül az egyik legjelentősebb az útiköltség. Feltételezhető ugyanis, hogy a szülő mind a 4 napon szeretné meglátogatni a gyereket, az ötödik napon pedig szeretné hazavinni. Ha a szülő mondjuk 20 km-re lakik a kórháztól – ami vidéki viszonylatban kedvezőnek mondható -, akkor egy átlagos 7 literes fogyasztású autóval a heti látogatások költsége 5-6 ezer forint között alakul. Ehhez jön még hozzá az esetleges parkolási díj, ami átlagosan  300 forintba kerül óránként, legalábbis az országos adatok szerint. Figyelembe véve a már említett öt napot, minimum további 1500 forinttal terheli meg a család költségvetését. Amennyiben a szülő távolsági busszal vagy vonattal közlekedik, akkor nagyjából 3700 forintos utazási költséggel számolhat, ami persze fejenként értendő, tehát ha mindkét szülő utazik, akkor a költség 7400 forintra rúg.

A gyerekkel maradni is sokba kerül

Ha a gyermek még kicsi, és a szülő szeretne mellette lenni a kórházi tartózkodás alatt, akkor a családnak további költségekkel kell számolnia. Bár a kórházaknak elvileg kötelező helyet biztosítani a beteg gyermek szülője számára is, a gyakorlatban – általában a hely hiánya és a kórház szűkös lehetőségei miatt – ez nem ilyen egyszerű - mondja Horváth Magyary Nóra.

Amennyiben az anyuka nem a gyermek ágya melletti széken ülve szeretné eltölteni a 4 napot, akkor a legtöbb helyen térítési díjat kell fizetnie. Ennek összege általában 1200 és 5000 forint között mozog éjszakánként, vagyis a négy éjszaka a kórházban körülbelül 5 és 20 ezer forinttal terhelheti tovább a családi kasszát.

A felmérés szerint, amennyiben az anyuka benntartózkodása mellett, az apuka és a többi testvér is szeretné látogatni a beteg gyereket – ahogy az általában történni szokott –, akkor az előző két tétel, tehát az útiköltség és a bentlakás díja összeadódnak. És persze akkor azzal még nem számoltuk, hogy a látogatók még apró ajándékokat is vesznek a beteg gyerekeknek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló