Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tudja, hogy melyik a leggyakoribb gyerekbetegség? Összeszámolta már, hogy ilyenkor mennyit költ gyümölcsre és egyéb vitaminokra? Egy felmérés szerint már egy egyszerű megfázás is súlyos ezrekkel terhelheti a családi kasszát, nem is beszélve egy komolyabb megbetegedésről.

Nátha, influenza, hörghurut, tüdőgyulladás, kötőhártya gyulladás, három napos láz, bárányhimlő, skarlát, mumpsz – ezek a leggyakoribb gyerekbetegségek Magyarországon - derül ki K&H felméréséből. Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs igazgatója szerint  bár a legtöbb szülő tisztában van ezeknek a betegségeknek a tüneteivel, kezelési módjaival, azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy mennyibe is kerül pontosan a családnak a gyerek gyógyulása.   

Egy sima influenza is tízezrekbe kerülhet

A Kutató Centrum tavalyi felmérése szerint egy átlagos influenza esetén csal a gyógyszerek 5-10 ezer forintba kerülnek. Ás akkor még - teszi hozzá a közlemény - nem számoltunk azokkal a vásárlásokkal, amelyekkel a szülők próbálnak minél több vitamint adni a gyereknek. Több ezer forintba kerülhet a méz, a savanyú káposzta, a húsleves, vagy épp a citrusfélék vásárlása.   

Horváth Magyary Nóra szerint emellett még számos olyan költség is felmerülhet, amivel érdemes számolni. Ilyen a többi között a beteg gyereket ápoló szülő kieső bére, vagy épp a mellette lévő bébiszitter díja. Magyarországon 2013. év elején 233 600 forint volt a nemzetgazdasági szintű átlagos havi bruttó jövedelem. Amennyiben a gyermekkel otthon maradó szülő ennyit keres, akkor egy egyhetes (öt munkanapos) átlagos betegállomány esetén nagyjából tízezer forint jövedelemtől esik el.

Ennél rosszabb helyzetben van az a szülő, aki munkája miatt nem tudja a gyermek ápolását megoldani, és nagyszülői segítségre sem számíthat, ekkor ugyanis kénytelen bébiszitterre bízni a beteg gyerek felügyeletét. A bébiszitter óradíja a fővárosban és környékén átlagosan ezer forint körül mozog, tehát a gyermek felügyelet nagyjából napi 8 ezer forintjába kerül a családnak, ami egy hetes betegség esetén minimum 40 ezer forintot jelent. A helyzetet tovább bonyolítja, és a költségvetést további tételekkel terheli meg, ha a gyermek esetleg kórházba is kerül – ami egy hányós-hasmenős vírus, vagy magas láz következtében gyakran megesik.

A kórház további tízezrekbe kerülhet

A közlemény rámutat, hogy az Országos Egészségpénztár (OEP) nyilvántartása szerint 2011-ben az kórházak gyerekosztályain 4,5 nap volt az átlagos ápolási idő. Bár a beteg gyermek kórházi kezelését és ellátását az OEP fedezi, ilyen esetben is jó néhány további költség merülhet fel a szülők számára.

Ezek közül az egyik legjelentősebb az útiköltség. Feltételezhető ugyanis, hogy a szülő mind a 4 napon szeretné meglátogatni a gyereket, az ötödik napon pedig szeretné hazavinni. Ha a szülő mondjuk 20 km-re lakik a kórháztól – ami vidéki viszonylatban kedvezőnek mondható -, akkor egy átlagos 7 literes fogyasztású autóval a heti látogatások költsége 5-6 ezer forint között alakul. Ehhez jön még hozzá az esetleges parkolási díj, ami átlagosan  300 forintba kerül óránként, legalábbis az országos adatok szerint. Figyelembe véve a már említett öt napot, minimum további 1500 forinttal terheli meg a család költségvetését. Amennyiben a szülő távolsági busszal vagy vonattal közlekedik, akkor nagyjából 3700 forintos utazási költséggel számolhat, ami persze fejenként értendő, tehát ha mindkét szülő utazik, akkor a költség 7400 forintra rúg.

A gyerekkel maradni is sokba kerül

Ha a gyermek még kicsi, és a szülő szeretne mellette lenni a kórházi tartózkodás alatt, akkor a családnak további költségekkel kell számolnia. Bár a kórházaknak elvileg kötelező helyet biztosítani a beteg gyermek szülője számára is, a gyakorlatban – általában a hely hiánya és a kórház szűkös lehetőségei miatt – ez nem ilyen egyszerű - mondja Horváth Magyary Nóra.

Amennyiben az anyuka nem a gyermek ágya melletti széken ülve szeretné eltölteni a 4 napot, akkor a legtöbb helyen térítési díjat kell fizetnie. Ennek összege általában 1200 és 5000 forint között mozog éjszakánként, vagyis a négy éjszaka a kórházban körülbelül 5 és 20 ezer forinttal terhelheti tovább a családi kasszát.

A felmérés szerint, amennyiben az anyuka benntartózkodása mellett, az apuka és a többi testvér is szeretné látogatni a beteg gyereket – ahogy az általában történni szokott –, akkor az előző két tétel, tehát az útiköltség és a bentlakás díja összeadódnak. És persze akkor azzal még nem számoltuk, hogy a látogatók még apró ajándékokat is vesznek a beteg gyerekeknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
depositphotos