<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Meglehet: nem díjcsökkenési, hanem épp ellenkezőleg: díjemelési versenyt hoz az idei kgfb-kampány. Az autósok így azt kereshetik, melyik biztosítónál emelkedik kevésbé a díja. Több mint 2 millió autó kötelezője jár le az év végén, hamarosan kezdődhet a nagy számolgatás.

Vasárnapig kell meghirdetniük kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáikat azoknak a biztosítóknak, akik a jövő év január 1-jétől szeretnének változtatni a díjstruktúrán.

A díjakat a biztosítók a Magyar Nemzeti Bank honlapján, a MABISZ, illetve a saját honlapjaikon kötelesek megjeleníteni, de fontos tudni, hogy már nem kötelesek új díjat hirdetni.

Annak a társaságnak, amelyik november 2-áig nem hirdet új díjat, automatikusan az utoljára meghirdetett tarifája lesz érvényben 2015. január 1-jétől is – egészen addig, amíg 60 nappal a változás előtt új díjat nem hirdet meg.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint az összes, mintegy 4,167 millió jármű 52 százaléka, 2,167 millió gépjármű kgfb-szerződésének évfordulója továbbra is január 1-je. Ezen belül ugyanakkor arányaiban jelentős a céges kocsik aránya, tekintve, hogy a magánszemélyek tulajdonában lévő 2,691 millió személyautó közül csak 1,433 millió január 1-jei évfordulós, azaz számukra lehet fontos a naptári évfordulós díj.

Ezek között ugyanakkor a teljes piaci szintnél – 38,7 százaléknál – magasabb a legkedvezőbb, B10-es kategóriában lévő autós, akik amúgy a meghirdetett átlagdíjnál 50 százalékkal kedvezőbb díjon szerződhetnek új biztosítóhoz, ami bőven 10 ezer forint alatti éves díjat biztosít számukra.

A Privátbankár.hu korábban interjút közölt Csikós Dániellel, a Generetel vezérigazgatójával, aki ezen felül arra is felhívta a figyelmet, hogy a „kampányban” érintett autósok döntő része öreg kocsit vezet, hiszen ittmaradásuk annak köszönhető, hogy 2010. előtt vásárolták új vagy használt kocsijukat. Emellett ez a kör az átlagnál gyakrabban vált – köszönhetően az elmúlt évek komoly, költséges kampányainak, ezen autósok több, mint 80 százaléka már váltott biztosítót, azaz lojalitásukért – a fent már jelzett alacsony átlagdíjból – nem igazán érdemes további kedvezményt nyújtani.

Sokak szerint a fentiek okán akár el is maradhat a kampány, illetve megfordulhat a folyamat: nem díjcsökkentés, hanem díjemelkedés lesz a piacon, az ügyfelek pedig azt a biztosítót kereshetik meg, amelyik a legkisebbet emeli. Miközben a válságot követően 2011-től ismét emelkedik a gépkocsihasználat – s így a károk száma is - Magyarországon mind európai, mind régiós szinten rendkívül alacsony a kgfb-átlagdíj: a 64 eurós (19 887 forintos) magyar átlagdíjjal szemben az autósok Olaszországban 436, Belgiumban 306, Németországban 228, Görögországban 267 eurót fizetnek évente a kgfb-biztosításért, de Romániában is 115, Lengyelországban pedig 103 euró az éves kötelező biztosítás átlagdíja.

Aligha meglepő, hogy az elmúlt időszakban már a szakma felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank is jelezte: a kockázatokkal köszönőviszonyban sem lévő díjak rendszerkockázatot okozhatnak - a jegybank nem nézi jó szemmel, ha a piaci szereplők más biztosításokon keresik meg a kgfb-üzletág veszteségét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos