3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Meglehet: nem díjcsökkenési, hanem épp ellenkezőleg: díjemelési versenyt hoz az idei kgfb-kampány. Az autósok így azt kereshetik, melyik biztosítónál emelkedik kevésbé a díja. Több mint 2 millió autó kötelezője jár le az év végén, hamarosan kezdődhet a nagy számolgatás.

Vasárnapig kell meghirdetniük kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáikat azoknak a biztosítóknak, akik a jövő év január 1-jétől szeretnének változtatni a díjstruktúrán.

A díjakat a biztosítók a Magyar Nemzeti Bank honlapján, a MABISZ, illetve a saját honlapjaikon kötelesek megjeleníteni, de fontos tudni, hogy már nem kötelesek új díjat hirdetni.

Annak a társaságnak, amelyik november 2-áig nem hirdet új díjat, automatikusan az utoljára meghirdetett tarifája lesz érvényben 2015. január 1-jétől is – egészen addig, amíg 60 nappal a változás előtt új díjat nem hirdet meg.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint az összes, mintegy 4,167 millió jármű 52 százaléka, 2,167 millió gépjármű kgfb-szerződésének évfordulója továbbra is január 1-je. Ezen belül ugyanakkor arányaiban jelentős a céges kocsik aránya, tekintve, hogy a magánszemélyek tulajdonában lévő 2,691 millió személyautó közül csak 1,433 millió január 1-jei évfordulós, azaz számukra lehet fontos a naptári évfordulós díj.

Ezek között ugyanakkor a teljes piaci szintnél – 38,7 százaléknál – magasabb a legkedvezőbb, B10-es kategóriában lévő autós, akik amúgy a meghirdetett átlagdíjnál 50 százalékkal kedvezőbb díjon szerződhetnek új biztosítóhoz, ami bőven 10 ezer forint alatti éves díjat biztosít számukra.

A Privátbankár.hu korábban interjút közölt Csikós Dániellel, a Generetel vezérigazgatójával, aki ezen felül arra is felhívta a figyelmet, hogy a „kampányban” érintett autósok döntő része öreg kocsit vezet, hiszen ittmaradásuk annak köszönhető, hogy 2010. előtt vásárolták új vagy használt kocsijukat. Emellett ez a kör az átlagnál gyakrabban vált – köszönhetően az elmúlt évek komoly, költséges kampányainak, ezen autósok több, mint 80 százaléka már váltott biztosítót, azaz lojalitásukért – a fent már jelzett alacsony átlagdíjból – nem igazán érdemes további kedvezményt nyújtani.

Sokak szerint a fentiek okán akár el is maradhat a kampány, illetve megfordulhat a folyamat: nem díjcsökkentés, hanem díjemelkedés lesz a piacon, az ügyfelek pedig azt a biztosítót kereshetik meg, amelyik a legkisebbet emeli. Miközben a válságot követően 2011-től ismét emelkedik a gépkocsihasználat – s így a károk száma is - Magyarországon mind európai, mind régiós szinten rendkívül alacsony a kgfb-átlagdíj: a 64 eurós (19 887 forintos) magyar átlagdíjjal szemben az autósok Olaszországban 436, Belgiumban 306, Németországban 228, Görögországban 267 eurót fizetnek évente a kgfb-biztosításért, de Romániában is 115, Lengyelországban pedig 103 euró az éves kötelező biztosítás átlagdíja.

Aligha meglepő, hogy az elmúlt időszakban már a szakma felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank is jelezte: a kockázatokkal köszönőviszonyban sem lévő díjak rendszerkockázatot okozhatnak - a jegybank nem nézi jó szemmel, ha a piaci szereplők más biztosításokon keresik meg a kgfb-üzletág veszteségét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG