Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A hazai biztosítóknak nem okoz komoly gondot a Szolvencia 2 szabályozásra történő átállás - csak kisebb biztosítóknál lehet ok komolyabb figyelemre - állapította meg az európai biztosítói stresszteszttel párhuzamosan végzett MNB-vizsgálat.

A magyar biztosítókat az uniós átlagnál kevésbé érintené kedvezőtlenül a tartósan alacsony hozamkörnyezet, és többségük felkészült az új európai tőkekövetelményekre is. Néhány hazai szereplő azonban kiemelt felügyeleti figyelmet igényel - adta hírül a Magyar Nemzeti Bank annak kapcsán, hogy az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) 2014. december 1-jén tette közzé uniós szintű biztosítási stressztesztjének eredményeit. A teszt célja a biztosítási ágazat általános rugalmasságának vizsgálata és a főbb gyengeségeinek azonosítása volt, valamint annak kiderítésére is, hogy a piaci szereplők mennyire készültek fel a 2016-tól bevezetendő Szolvencia 2 tőkekövetelmények teljesítésére.

Rendben vannak a biztosítók

A jegybank megállapításai szerint a Szolvencia 2-re való áttérés mind összpiaci, mind egyéni szinten az összeurópai kitettségekhez képest lényegesen kevesebb mennyiségi kockázatot hordoz: az összes biztosító 13 százalékánál lesz szükség az MNB-nek az eddiginél is kiemeltebb felügyeleti figyelmére. Ugyanakkor ezen problémás biztosítókhoz együttesen a teljes eszközállomány jóval kevesebb, mint 1 százaléka tartozik. Az EIOPA forgatókönyveiben feltételezett kedvezőtlen hozamkörnyezet – mind összességében, mind egyedileg – az uniós átlagnál kisebb mértékben érintené a magyarországi biztosítókat.

A stresszteszt eredményei alapján a biztosítási ágazat általában megfelelően tőkésített és már most meg tudna felelni a Szolvencia 2 feltételeinek. Mindössze a vizsgált biztosítók 14 százalékának – a teljes eszközállomány 3 százalékánál – csökkenne 100 százalék alá szavatolótőke-szintje az új uniós tőkeelőírások bevezetése után. Ha a piacon az eszközérték csökkenése és alacsonyabb kockázatmentes kamatláb együttesen jelentkezne („kettős csapás” stressz-forgatókönyve), a vizsgált uniós biztosítók 56 százalékának tőke-ellátottsági szintje még mindig elegendő maradna. Tartósan alacsony hozamszint esetén az érintett biztosítók 24 százaléka nem érné el az uniós tőkekövetelményeket.

Itthon még jobb a kép

Az MNB az európai stresszteszttel párhuzamosan a hazai piacon önkéntes részvétellel végzett egy mennyiségi hatástanulmányt is az egyedi biztosítóknál a Szolvencia 2 tőkerendszerre történő áttérés várható következményeit vizsgálva  (ez lényegében az EIOPA stresszteszt alapmoduljának felelt meg). Ezen a biztosítók 85 százalékát sikerült lefedni.

A jegybank megállapításai szerint a Szolvencia 2-re való áttérés mind összpiaci, mind egyéni szinten az összeurópai kitettségekhez képest lényegesen kevesebb mennyiségi kockázatot hordoz: az összes biztosító 13 százalékánál lesz szükség az MNB-nek az eddiginél is kiemeltebb felügyeleti figyelmére. Ugyanakkor ezen problémás biztosítókhoz együttesen a teljes eszközállomány jóval kevesebb, mint 1 százaléka tartozik. Az EIOPA forgatókönyveiben feltételezett kedvezőtlen hozamkörnyezet – mind összességében, mind egyedileg – az uniós átlagnál kisebb mértékben érintené a magyarországi biztosítókat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.