<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Napi rutinunk része, hogy mielőtt elindulnánk otthonról, amellett, hogy végiggondoljuk, kikapcsoltuk-e az elektromos berendezéseket vagy elzártuk-e a gáztűzhelyet, ellenőrizzük azt is, hogy becsuktuk-e az ablakokat. Miután gondosan bezártuk az ajtónkat is, már nyugodtan indítjuk a napot.

Sok esetben ez azonban nem elég, hívja fel a figyelmet Cser Palkovics Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító kárszakértője, hiszen a nyílászárók gondos zárása mellett azok minősége és betörésbiztonsága is fontos szempont. A biztosítótársaságok ugyanis akkor térítik meg a keletkezett károkat egy betörés esetén, ha a vonatkozó biztosítási szabályzatban előírt védelmi előírások megvalósultak. 

Milyen a jó zár?

A legtöbb bejárati ajtóban hengerzárbetéteket alkalmaznak, így ez a zártípus a legelterjedtebb zárszerkezet. A hengerzárak szerkezetében a legsérülékenyebb rész a betét könnyített része, melyek eltörésével a betörők könnyedén be tudnak jutni a lakásba. Éppen ezért fontos, hogy úgy alakítsuk ki a zárbetét elhelyezését, hogy az ne álljon ki az ajtólap síkjából, így ne tudják egyszerűen, egy mozdulattal kitörni a betétet. Általános tapasztalat, hogy a lebukás veszélye miatt a betörők öt perc után feladják a behatolási kísérletet, ne könnyítsük meg a dolgukat – tanácsolja Cser Palkovics Zoltán.

buurserstraat386 / 123RF Stock Photo


Annak érdekében, hogy elkerüljük a betörést, érdemes egy törésmentes, gyártó által készített, 7-8 milliméter vastagságú alumínium öntvény kivitelű címkét szerelni a bejárati ajtóra, amely a belső sík felől átmenő csavarokkal rögzíthető. Így a betét a címke síkjából nem áll ki, nem lehet eltörni. A korszerű, mai gyári ajtók már rendelkeznek ilyen betéttel, betétvédelemmel, címke kialakítással, így a zárszerkezet elhelyezése is megfelelő. 

A fenti veszélyek és a megfelelő lakásbiztonság érdekében a biztosítótársaságok már nem fogadnak el sem egytollú zárakat, sem pedig egyszerű lakatokat a lakásbiztosítás megkötésekor. Emellett érdemes felhívni arra is a figyelmet, hogy a betörők néhány esetben a betét kifúrásával jutnak be a lakásba, így érdemes olyan zárbetétet vásárolni, mely fúrásmentes kivitelű – mondja Cser Palkovics Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító kárszakértője.

Tények és tévhitek – nem elég a rács és a riasztó

Gyakori tévhit, hogy a rács vagy éppen a riasztó megléte minden esetben megvéd bennünket azoktól, akik otthonunk nyugalmára törnek. Fontos hangsúlyozni, hogy a rács és riasztó nem váltják ki a szabályzatokban előírt zárat, zárakat és betörésbiztos ajtószerkezetet, csupán az azok által nyújtott védelmet egészítik ki, betöréses lopás esetén pedig emelhetik a kártérítési határt.

A rács természetesen emeli a védelmi szintet, de nem váltja ki a nyílászárók hiányos biztonsági felszereltségét. Fontos szempont a rácsanyag keresztmetszete és minősége, kivitele és a rácsközök mérete – mondta a kárszakértő.

Nem dőlnek be a nyitott ablak trükknek

A nyílászáróknak, ha nem vagyunk otthon, zárva kell lenniük, különben a biztosítótársaságok nem fizetnek. Sok esetben a résnyire vagy épp bukó helyzetben hagyott ablakok is megfelelő lehetőséget biztosítanak a behatolásra. Indulás előtt ellenőrizzük, hogy minden zrva van-e.

Sokszor tapasztaljuk, hogy a lakók a nyílászárókat a szellőzés miatt résnyire nyitva hagyják, és sokszor azt gondolják, hogy ezzel megtéveszthetik a betörőket, hiszen úgy tűnik, mintha a lakás tulajdonosa otthon tartózkodna. Az ilyen esetekben a biztosítótársaság a kárt nem téríti meg, hiszen ezek a helyiségek nem minősülnek lezártnak – mondja Cser Palkovics Zoltán.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG