<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Generali Biztosító szakemberei összegyűjtötték a diszkó-tragédiák leggyakoribb okait és a legfontosabb biztonsági intézkedéseket, melyekkel elkerülhető a baleset. Fejenként akár 20-30 forintért kollektív rendezvény-, illetve belépőjegybe épített balesetbiztosítást is köthetnek a szervezők.

A hétvégén egy brazíliai diszkó-tűzben több mint kétszázan haltak meg, és száznál is többen szenvedtek sérüléseket. Hasonló tömegpánik tört ki 2011-ben a West-Balkán nevű budapesti szórakozóhelyen, ami 3 fiatal lány tragikus halálához és többek sérüléséhez vezetett. A tömeg és a gondtalan szórakozás jelentősen megnöveli a balesetek előfordulásának esélyét, a résztvevők biztonsága mégis gyakran háttérbe szorul.

Nézz körül: merre menekülnél, ha baj lenne?

Az elmúlt 20 évben világszerte közel 2000 halálos áldozatot és ugyanennyi sérültet követeltek a szórakozóhelyeken bekövetkezett tűzesetek. A tragédiát legtöbbször a zárt térben alkalmazott pirotechnika, szemetesbe dobott cigaretta vagy gyufa, illetve elektromos zárlat okozza, míg a gyors terjedésért az éghető dekoráció, hangszigetelés, illetve az oltórendszer hiánya a felelős. Bármilyen gyorsan is terjedjen a tűz, mégis a legtöbben nem a lángok, hanem a pánik áldozatai lesznek.

A pánik elkerülésében érdekében nagyon fontos a szórakozni vágyók informálása, a menekülési útvonalak és vészkijáratok jól látható megjelölése. Sok esetben a labirintus-szerű klubokban ez nem egyértelmű, mindenki a bejáraton szeretne kijutni, ami tülekedéshez és a kijutás ellehetetlenüléséhez vezet. Ez nem csak a tulajdonosok felé kötelezettség, ha belépünk egy szórakozóhelyre mindig érdemes körbepillantani, hogy baj esetén merre menekülhetünk.

Törik a kéz és a láb

Magyarországon évente több száz fesztiválon, háromezret is meghaladó, nagyrészt könnyűzenei koncerten, és több ezer szórakozóhelyen mintegy 4 millió ember fordul meg. A komolyabb veszélyhelyzetektől eltekintve is egy-egy koncerten vagy klubban komoly tömeg gyűlhet össze, amely – figyelembe véve például a résztvevők alkoholfogyasztását vagy a rendelkezésükre álló szűk teret – jelentősen megnövelheti a balesetveszélyt.

A Generali biztosító kárkifizetési tapasztalatai szerint az ilyen helyeken keletkező sérülések között leginkább az alkar, a váll, a felkar- és a lábszártörések jellemzőek, de előfordult már bordatörés is.

Legyen 20 forint a biztosításra!

Schaub Erika, a Generali biztosító személybiztosítási üzletág-igazgatója szerint a szórakozóhelyekre vonatkozó biztonsági előírások a West Balkán tragédia óta jelentősen szigorodtak, lényegesen visszaszorultak a szabálytalanságok. Mindez nem jelenti azonban, hogy a diszkó-balesetek megszűntek volna, hiszen így is egy-egy népszerűbb helyen minden este nagy tömegek gyűlnek össze, hogy felszabadultan szórakozzanak.

Az alkohol hatására ilyenkor kevésbé figyelnek magukra vagy egymásra az emberek, így könnyen szerezhetnek sérüléseket. "Sajnos kevés szórakozóhely fordít figyelmet arra, hogy biztosítással gondoskodjon a balesetet szenvedett vendégeiről, pedig alig néhány forintért megkímélhetné őket a gyógyulás ideje alatt kieső jövedelem terhétől”– véli a szakember.

Az ittasság nem kizáró ok

Az alkoholos befolyásoltság önmagában nem kizáró oka a kártérítésnek, ha a baleset nem kifejezetten emiatt következett be - közölte a biztosító.

A Generali például az éves szinten 2-3000 látogatót fogadó intézmények számára lehetőséget biztosít arra, hogy a belépőjegy árába beépítve adómentesen, kedvezményes áron biztosítsa vendégeit.  Egy évi mintegy 50 000 látogatót fogadó szórakozóhely vagy egyéb intézmény például már körülbelül havi 20 000 forintért is megkötheti a biztosítást, ami látogatónként kevesebb, mint 5 forintot jelent. Egy 3000 fős, egynapos rendezvényre pedig fejenként akár 20-30 forintért is köthető kollektív balesetbiztosítás.

Mit tegyünk, ha balesetet szenvedünk?

Amennyiben rendezvényen ér bennünket baleset, és az eseményre kötöttek kollektív balesetbiztosítást, azonnal keressük fel a rendezvény szervezőjét, és kérjünk baleseti jegyzőkönyvet. Gondosan őrizzük meg a jegyet, bérletet, illetve az egyéb, részvételi jogot igazoló dokumentumot. Az ellátást követően pedig a balesettel kapcsolatos orvosi, egészségügyi dokumentumokra (pl. csonttörést igazoló lelet, kórházi zárójelentés) is szükség lesz a kártérítéshez. A Generalinál ilyen biztosítással rendelkező intézmények rendszerint a jegypénztárnál elhelyezett matricán is feltüntetik az erre vonatkozó tudnivalókat.

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG