<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Bár sokan tudják, mégis kevesen figyelnek oda a cipő talpára, a nadrág hosszára vagy a kabát vastagságára, mielőtt beülnek a volán mögé. Egy vezetéstechnikai instruktor és egy stylist segíthet kiválasztani a megfelelő ruhadarabokat a téli vezetéshez.

A Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum instruktora és egy népszerű stylist, Igor Deseatnikov elemzik, hogyan fér meg a divat és a biztonság a volán mögött.

Tökéletes cipő a vezetéshez

Az instruktor első számú tanácsa, hogy legyen egy váltás cipő az autóban, amely vékony talpú és könnyű viselet. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor mindenképpen érdemes arra figyelni, hogy lapos talpú, nem túl merev anyagból készült cipőt viseljünk, amely engedi a láb finom mozgásait, hiszen ez a pedálkezelésnél elengedhetetlen. Mindenképpen kerülni kell - vagy a vezetés idejére cserélni - a vastag talpú hótaposó csizmákat és bakancsokat, mert ezekben kevésbé érzékeljük a pedálokat és emiatt, illetve a méretükből adódóan is előfordulhat, hogy egyszerre két pedálra is rátapos vele az óvatlan sofőr.

Igor, a stylist véleménye szerint idén még mindig divatosak a letisztult, egyszerű formájú bőr- és gumicsizmák, amelyek megfelelőek lehetnek az instruktor által támasztott elvárásoknak és alkalmasak a téli vezetéshez.

A nadrág hossza és fazonja is fontos

Az instruktor szerint két fontos szempont alapján válasszunk nadrágot: az első, hogy ne legyen olyan szűk vagy bő, amely korlátozza a láb mozgását, a második pedig, hogy olyan hosszú legyen a szára, amely nem akad bele a cipő sarkába.

A stylist szerint igen kedveltek mostanában az extra szűk farmerek. Azonban fontos, hogy mindenki a lába hosszának megfelelő méretet válasszon, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor szánjon egy kevés összeget ruhaklinikára, ahol szükség esetén méretére igazítják a hosszt. „Normál esetben a cipő sarkáig kell, hogy érjen a nadrág, ha valaki magas sarkút hord, akkor pedig a sarok tetejéig.”- teszi hozzá Igor Deseatnikov.

A kabát is akadályozhat vezetés közben

A vezetéstechnikai szakértő szerint az a legfontosabb, hogy komfortosan érezzük magunkat vezetés közben, ez egyaránt igaz arra, hogy ne korlátozza a kabátunk a szabad mozgást, valamint arra is, hogy ne legyen túlságosan melegünk, vagy ne fázzunk, mert mindkettő túlzottan elvonhatja a figyelmünket a vezetésről. Figyelni kell továbbá arra is, hogy a tenyerünk mindig legyen szabadon, tehát ne lógjon bele a kabátunk ujja.

„A szép kidolgozású, különleges fazonú, szövetkabátok nagyon csinos viseletek az átmeneti időszakban, azonban a téli hidegben előkerülnek a tollal bélelt darabok. Itt is nagyon fontosnak tartom, hogy letisztult stílusú kabát legyen, és alkatunknak megfelelően válasszunk „pufi” kabátot. Vezetéshez pedig csak olyat vegyünk fel, amelyben megerőltetés nélkül érjük el a kormányt és a sebességváltót” - javasolja Igor.

Kesztyű, sapka kérdése

A téli kesztyűt mindenképpen kerüljük vezetés közben, mert a sofőr tenyere könnyedén elcsúszhat a kormány markolatán és nagyon hamar veszélyes helyzetbe kerülhet.

 

 

Amennyiben fázik a kezünk, akkor érdemes egy vezetéshez tervezett bőrkesztyűt keresni magunknak, ami kimondottan erre a célra lett kifejlesztve. A biztonságos vezetés szempontjából a sapkával szemben az az elsődleges elvárás, hogy ne akadályozza a vezetőt a szabad kilátásban.

 

 

Divat tekintetében idén igen népszerűek a kötött, pomponos sapkák és usánkák, a legtrendibb pedig az aviator sildes sapka. Bármelyiket is választjuk, ügyeljünk arra, hogy ne korlátozzon sem a sild, sem egyéb kiegészítő a tükrökre való rálátásban, valamint az első-hátsó és oldalsó kilátásban - olvasható a Groupama Garancia összeállításában.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG