2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A tároló felszámolását szorgalmazza Illés Zoltán államtitkár.

A hortobágyi veszélyeshulladék-tároló teljes felszámolása érdekében 350 millió forintos pénzügyi alap elkülönítését kezdeményezi a kormánynál a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetgazdálkodásért felelős államtitkára.

Illés Zoltán ezt szerdán jelentette be Balmazújváros-Lászlóházán, miután megnézte azt a tárolót, ahol kétezer tonna veszélyes hulladékot tárolnak, és az elmúlt hetekben - fémtolvajok miatt - áldatlan állapotok alakultak ki.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Illés Zoltán bejelentette azt is: a következő ciklusra 3-4 milliárd forintos hulladékszennyezést felszámoló alap létrehozását kezdeményezi a kormányzatnál az országban lévő 150-300 ismert szennyezett terület lokalizálására, illetve a kármentesítés megkezdésére.

Nem szennyeződött a talaj

Az államtitkár elmondta: a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kijavította a tároló megrongált kerítését, megoldották a telep 24 órás őrzését, a kiszóródott hulladékot hordókba rakták, s ismét "rendezettség" van a telepen.

Kelemen Béla, a tiszántúli zöldhatóság igazgatója megerősítette: a telepet körülvevő monitorig-kutakból és más helyekről vett minták elemzése alapján nem történt olyan szennyezés, ami rendkívüli kárelhárítási munkákat követelne. Illés Zoltán és Kelemen Béla az MTI érdeklődésére egybehangzóan kijelentette: a telep térségében sem a föld, sem a vízbázis, sem a levegő, sem a közeli Hortobágyi Nemzeti Park nincs veszélyben.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Tiba István, Balmazújváros polgármestere elmondta: önkormányzatuk három embert, valamint melegedőt és mobil WC-t biztosított a 24 órás őrzés-védelem megoldása érdekében. Ugyanakkor kérte Illés Zoltán államtitkárt, hogy a kormány mielőbb teremtse meg ennek anyagi feltételeit.

Az MTI tudósítója szerint nem csak a telep külső kerítését javították ki, de a fedett csarnokot is erős fóliákkal vették körül, hogy a szél ne tudja a por formátumú hulladékot széthordani. A hordók szabályosan, raklapokon elhelyezve sorakoznak, legtöbbjük zárt műanyag tároló, de van a telepen számos, szétrohadt, összerozsdásodott fémhordó is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Fogyasztóvédelem Nike helyett Mike? Magyar találmány nehezíti a hamisítók életét
Privátbankár.hu | 2015. március 3. 13:58
A világon eddig sehol nem alkalmazott termékazonosító technológiát, egy olyan biztonsági címkét fejlesztettek itthon, amellyel az eredetiség kétség nélkül azonosítható.
Fogyasztóvédelem Rákos betegeknek ígértek gyógyító hatásokat - bírságolt a GVH
Privátbankár.hu | 2015. január 19. 15:34
A Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 25 millió forintja bánja a jogszerűtlen reklámokat, és a Versenyhivatal a további jogsértéstől is eltiltotta a céget. Frissítés: bíróságon támadja meg a döntést a cég.
Fogyasztóvédelem Egyre több magyar autós dönt úgy, hogy nem fizet kevesebbet a tankolásért
Privátbankár.hu | 2015. január 19. 12:44
Az elmúlt egy évben szépen esett az üzemanyagok ára, egyre többen döntenek úgy, hogy mégsem akarnak (sokkal) kevesebbet fizetni: inkább drágább benzint és gázolajat tankolnak.
Fogyasztóvédelem Igyon tejet nyugodtan – nem ért el hozzánk a mérgező
Privátbankár.hu | 2014. december 10. 07:37
Nem jutott külföldre abból az osztrák tejből, amely a megengedett mértéknél nagyobb arányban tartalmaz hexaklórbenzol vegyületet - jelentette az APA osztrák hírügynökség.
Fogyasztóvédelem Vigyázz, mit veszel meg - szabálytalanságok a kuponosoknál
Privátbankár.hu | 2014. november 26. 11:33
Összesen egy oldalnál nem talált szabálytalanságokat a Fogyasztóvédelem a vizsgált tizenkilencből.
Fogyasztóvédelem Visszaszorulóban az uzsorázás?
Privátbankár.hu | 2014. október 6. 08:00
A Büntető Törvénykönyv szigorúbb szabályai úgy fest megállították a terjedő uzsorát - a komolyabb fenyegetés okán legalábbis az indult eljárások száma visszaesett.
Fogyasztóvédelem Volt képük hozzá - az év legfurcsább GVH bírsága
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 1. 15:47
Világméretű összeesküvésben Magyarországon is kartelleztek a képcsőgyártók - a GVH ugyanakkor csak az egy évtizeddel korábbi összebeszélésért tudott büntetni - egyetlen céget, amely nem súgott, illetve elérhető a hatóságnak, mert például még nem számolták fel a 10 év alatt, mint más kartellezőket. Az Európai Bizottság még vizsgálódik.
Fogyasztóvédelem Ne a kigyúrt behajtó legyen a jelkép - új szabályokat akarnak a követeléskezelők
Privátbankár.hu | 2014. július 1. 11:30
Ideje lenne egységes követeléskezelési törvényt alkotni - véli a követeléskezelők szakmai szervezete, a Makisz. A rendezett piacon hangsúlyos fogyasztóvédelmi figyelem mellett javulhatna a fizetési morál - a Makisz tagok az általuk elért adósnál jóval hatékonyabban tudnak fizetési megállapodásokat kötni, részletfizetésről, engedményekről megállapodni.
Fogyasztóvédelem Hányszor hallgattak le minket? - számok legalább lesznek
Privátbankár.hu | 2014. június 7. 12:15
A Vodafone már megtette, a Deutsche Telekom pedig a közeljövőben nyilvánosságra hozza, hány esetben kellett a hatóságoknak adatot szolgáltatniuk előfizetőikről. A magyar lehallgatási számok nem lesznek teljesek: a nemzetbiztonsági okból történő lehallgatások adatait nem hozhatják nyilvánosságra a szolgáltatók.
Fogyasztóvédelem Ilyen is van! A korrupció akadályozza a "rezsicsökkentést"
Privátbankár.hu | 2014. június 6. 13:49
Romániában csaláson kapták az egyik legnagyobb áramszolgáltatót, amelynek ugyanakkor nem volt ínyére, hogy 6 százalékos árcsökkentéssel kellett volna visszatéríteni a jogtalanul kiszámlázott tételeket - megkente tehát az ottani energiahivatal helyettes vezetőjét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG