<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Ideje lenne egységes követeléskezelési törvényt alkotni - véli a követeléskezelők szakmai szervezete, a Makisz. A rendezett piacon hangsúlyos fogyasztóvédelmi figyelem mellett javulhatna a fizetési morál - a Makisz tagok az általuk elért adósnál jóval hatékonyabban tudnak fizetési megállapodásokat kötni, részletfizetésről, engedményekről megállapodni.

A Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (Makisz) tagjai tavaly 1,3 millió követelést kezeltek, ebből a megvásárolt követelések összege a 2012-es 452 ezerről 506 milliárd forintra nőtt - mondta el Felfalusi Péter, a Makisz elnöke. Ezen belül a megbízás keretében megvásárolt követelések összege 135 milliárd forintról 165 milliárd forintra nőtt. A megkönnyített közjegyzői eljárás kapcsán a jogi útra terelt esetek száma ugyanakkor érdemben megugrott, 120 ezerről 220 ezerre nőtt, a megindított végrehajtások száma 338 ezerről 491 ezerre emelkedett.

Olcsóbban megússzuk, ha kimarad a jogászkodás

Felfalusi Péter szerint a követeléskezelő cégek egyre hangsúlyozottabban mediátori szerepet játszanak az ügyletekben. Az elmúlt évben fizetési megállapodással zárult 350 ezer szerződés, ezen belül a legnagyobb arányt 266 megállapodással a megvásárolt követelések terén sikerült elérni. Fontos látni, hogy az együttműködő adós költségei sokkal alacsonyabbak lesznek, a jogi procedúra megindulása gyakran megduplázza a költségeket. Ezért lenne fontos, hogy még a jogi eljárás megindítása előtt fel lehessen venni a kapcsolatot az adóssal - a Makisz kimutatásai szerint akkor, ha sikerül tárgyalni az adóssal, 50-60 százalékos biztonsággal lehet megállapodást kötni.

Itt az ideje rendesen szabályozni a piacot!

Miközben a követeléskezelő cégek egyre fontosabb szerepet töltenek be a likviditási problémák kezelésében, a piac egyelőre nem megfelelően szabályozott: a követeléskezelés során a végrehajtási eljárás nagyon hosszú és európai mércével is az egyik legdrágább a jogi út, az adó, járulék- és számviteli rendszer nem támogatja a hitelezőket és nem ösztönzi kellően az adósokat megegyezésre.

Tetézi a gondokat, hogy a kormányzat és a szabályozó hatóságok elsősorban fogyasztóvédelmi oldalról igyekeznek szabályozni a területet, eközben a követeléskezelők működésének feltételeinek megteremtése elmaradt. A Makisz a fentiek miatt úgy gondolja, hogy elérkezett az idő arra, hogy egy egységes, követeléskezelési törvény szabályozza a piaci szereplők jogait, határozza meg a kötelességeiket és védje a fogyasztót a követeléskezelők eljárásaival szemben. A törvény meghatározhatná, hogy milyen piaci feltételek teljesítése esetén működhetne egy-egy követeléskezelő cég. Az egységes norma alkalmazása után nagyjából félszáz piaci szereplő maradna a piacon, ám ezen cégekkel szemben szinte bizonyos, hogy rendkívül alacsony lenne a panasz-szám. (Eddig egy Makisz-tag ellen indult eljárás a PSZÁF-en, az elmarasztalást bíróság előtt megtámadó cég nyert a felügyelet ellen.)

A hiteleket pedig vissza kell fizetni

A szabályozott piacon működő társaságokkal szemben vélhetően megnövekedne a bizalom, ez pedig a fizetési morál javítását idézhetné elő - vélekedtek a társaság vezetői. Ma Magyarországon kevesen hangsúlyozzák, hogy a hiteleket vissza kell fizetni - épp ellenkező irányú kommunikációval találkozik az ember sok esetben, s bizony erre ma már iparág épül.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Fogyasztóvédelem Nike helyett Mike? Magyar találmány nehezíti a hamisítók életét
Privátbankár.hu | 2015. március 3. 13:58
A világon eddig sehol nem alkalmazott termékazonosító technológiát, egy olyan biztonsági címkét fejlesztettek itthon, amellyel az eredetiség kétség nélkül azonosítható.
Fogyasztóvédelem Rákos betegeknek ígértek gyógyító hatásokat - bírságolt a GVH
Privátbankár.hu | 2015. január 19. 15:34
A Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 25 millió forintja bánja a jogszerűtlen reklámokat, és a Versenyhivatal a további jogsértéstől is eltiltotta a céget. Frissítés: bíróságon támadja meg a döntést a cég.
Fogyasztóvédelem Egyre több magyar autós dönt úgy, hogy nem fizet kevesebbet a tankolásért
Privátbankár.hu | 2015. január 19. 12:44
Az elmúlt egy évben szépen esett az üzemanyagok ára, egyre többen döntenek úgy, hogy mégsem akarnak (sokkal) kevesebbet fizetni: inkább drágább benzint és gázolajat tankolnak.
Fogyasztóvédelem Igyon tejet nyugodtan – nem ért el hozzánk a mérgező
Privátbankár.hu | 2014. december 10. 07:37
Nem jutott külföldre abból az osztrák tejből, amely a megengedett mértéknél nagyobb arányban tartalmaz hexaklórbenzol vegyületet - jelentette az APA osztrák hírügynökség.
Fogyasztóvédelem Vigyázz, mit veszel meg - szabálytalanságok a kuponosoknál
Privátbankár.hu | 2014. november 26. 11:33
Összesen egy oldalnál nem talált szabálytalanságokat a Fogyasztóvédelem a vizsgált tizenkilencből.
Fogyasztóvédelem Visszaszorulóban az uzsorázás?
Privátbankár.hu | 2014. október 6. 08:00
A Büntető Törvénykönyv szigorúbb szabályai úgy fest megállították a terjedő uzsorát - a komolyabb fenyegetés okán legalábbis az indult eljárások száma visszaesett.
Fogyasztóvédelem Volt képük hozzá - az év legfurcsább GVH bírsága
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 1. 15:47
Világméretű összeesküvésben Magyarországon is kartelleztek a képcsőgyártók - a GVH ugyanakkor csak az egy évtizeddel korábbi összebeszélésért tudott büntetni - egyetlen céget, amely nem súgott, illetve elérhető a hatóságnak, mert például még nem számolták fel a 10 év alatt, mint más kartellezőket. Az Európai Bizottság még vizsgálódik.
Fogyasztóvédelem Hányszor hallgattak le minket? - számok legalább lesznek
Privátbankár.hu | 2014. június 7. 12:15
A Vodafone már megtette, a Deutsche Telekom pedig a közeljövőben nyilvánosságra hozza, hány esetben kellett a hatóságoknak adatot szolgáltatniuk előfizetőikről. A magyar lehallgatási számok nem lesznek teljesek: a nemzetbiztonsági okból történő lehallgatások adatait nem hozhatják nyilvánosságra a szolgáltatók.
Fogyasztóvédelem Ilyen is van! A korrupció akadályozza a "rezsicsökkentést"
Privátbankár.hu | 2014. június 6. 13:49
Romániában csaláson kapták az egyik legnagyobb áramszolgáltatót, amelynek ugyanakkor nem volt ínyére, hogy 6 százalékos árcsökkentéssel kellett volna visszatéríteni a jogtalanul kiszámlázott tételeket - megkente tehát az ottani energiahivatal helyettes vezetőjét.
Fogyasztóvédelem A kormányablakoknál is panaszkodhatunk a bankokra
Privátbankár.hu | 2014. április 17. 14:48
Április közepétől a megyeszékhelyek kormányablakainál is be lehet adni a pénzügyi panasszal kapcsolatos beadványokat - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Privátbankárral.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG