<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A Duna House havi becslése megint 10 ezer fölé mérte az eladott ingatlanokat országszerte. Október óta kicsit csökkennek a számok, de ez csak szezonális. 2014 jócskán túlteljesítette az elmúlt öt év eredményeit is.

Idén több mint 96 ezer ingatlan adás-vételt bonyolítottak le, ez több mint az elmúlt öt év tranzakcióinak száma összesen. Tavaly ugyanezen 11 hónap alatt még a 78 ezret sem érte el a forgalom. A szezonalitásnak megfelelően visszaesett a kereslet, így az index is 83 százalékpontot mutat. Idén volt már ennél alacsonyabb is a keresleti mutató, de a minimum érték majd csak decemberben fog bekövetkezni.

Népszerűek a panelek

Elég nagy az eltérés a lakótelepi árak közt, Nyugat-Magyarországon az átlagos panellakás négyzetmétere 138 ezer forint, míg ugyanezt keletebbre 121 ezerért kaphatjuk meg. Továbbra is Budapesten a legmagasabb az árak, Pesten 186 ezret, Budán pedig 207 ezret kell fizetni.

Érdekes, hogy a téglaépítésű lakások az ország mindkét oldalán közel azonos, 150 ezer forint/m2-es áron futnak, míg a fővárosban akár ennek a dupláját is ráköltötték.

Úgy tűnik, hogyha tégla, akkor Buda és Belváros, az előbbiben 336 ezret perkálnak ki négyzetméterenként, míg az utóbbiban 343 ezret.

Ha felújítunk, akkor Budapest és környéke?

A Duna House számai azt mutatják, hogy messze a fővárosban és a megyében kerestek legtöbbször felújítandó lakásokat, ezek az összes eladás körülbelül tíz százalékát teszik ki. Érdekes viszont, hogy újlakást itt vásároltak legritkábban, a tranzakciók mindössze egy százaléka volt ilyen jellegű. Ez a szám vidéken sem lényegesen jobb, ott 3 és 5 százalék közt mozgott.

Ezek a legnépszerűbb kerületek

A potenciális budapesti vásárlók közül több mint minden ötödik megjelölte a XIII. kerületet, mint lehetséges vásárlási helyszínt. Nem sokkal kisebb az érdeklődés a déli szomszédjai iránt sem, úgy min a VI., VII. és XIV. kerületek.

A budai oldalon a XI. kerület lett a favorit, az érdeklődők közel 17%-a jelölte meg ezt, illetve a II., amely iránt a leendő vásárlók kb. 15%-a érdeklődött.

Forrás: Duna House

 

Kimegy a divatból az irányár?

Rég volt már ennyire alacsonyan az irányár változtatás mértéke, vagyis az a szükség, hogy az eredetileg elképzelt árat csökkenteni kell, hogy a vevők érdeklődését felkeltse.

A családi házaknál sem gyakran adnak már meg irányárat, országszerte az esetek körülbelül öt százalékában.

Akik a piacot alakítják

Még mindig a befektetők uralják a budapesti piacot. Novemberben arányuk 30% volt, átlagban 14,4 millió Ft-ért vásároltak 53 négyzetméteres ingatlanokat. Második legnépesebb csoport az elsőlakás vásárlóké, akik 10,9 milliós, 50 m2-es lakásokat vettek átlagban. Minden ötödik vevő nagyobb lakásba költözött, ők átlag 91 m2-es ingatlant választottak. Vidéken a befektetők csak a harmadik legnépesebb csoport. A vevők 19%-át tették ki, 7,5 milliós vásárlási átlagárral. Minden negyedik vevő nagyobb lakást vett, átlagosan 101 négyzetmétereset, amelyre 14,5 milliót költöttek. A legnépesebb vidéki csoport az elsőlakás vásárlóké lett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Ahogy jósoltuk, júliusban megugrottak a lakásbérleti díjak
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 10:31
Korábbi cikkeinkben már jeleztük, hogy a nyáron várhatóan emelkedni fognak a lakásbérleti díjak. A friss adatok ezt igazolják.
Ingatlan Ezerrel akarnak felújítani a családok, de az árakat csak kevesen tudják követni
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 06:21
A következő egy évben mintegy 700 ezer lakás felújítása várható, az ezt tervezők 40 százaléka állami támogatást is igényelne – derül ki a GKI és a Masterplast negyedéves felméréséből.
Ingatlan Totális fékezés: csak egy új irodaház lett kész a második negyedévben
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 14:04
2021 második negyedévében mindössze egy új épülettel bővült a budapesti modern irodaállomány. Nagyon sok bérlő nem költözik, inkább hosszabbít - derül ki a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyesületének (BRF) összefoglalójából.
Ingatlan A lakásépítés víz fölött tartja az építőipart
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 10:07
Egy év alatt 18,7, az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene. Az épületeken kívül minden más építménynél csökkenés volt.
Ingatlan Mutatjuk, hova kell tenni a pénzt: például irodaparkba
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 07:13
Vannak olyan termékek, amire nem sajnálják a pénzt. Itt a friss példa: az M7 CEREF II befektető cég megvásárolta a Terrapark Next A&B irodaház-komplexumot Budaörsön.
Ingatlan Túl drága lett az új lakás, ide menekülnek a tömegek
Privátbankár.hu | 2021. július 12. 14:21
Annyira elszaladtak a lakásárak az új társasházaknál, hogy egyre többen kénytelenek a pár éve épült, korszerű, úgynevezett újszerű otthonokat választani – emelte ki munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM hétfő reggeli adásában az első féléves lakáspiaci fejleményeket összegezve.
Ingatlan Licitrendszert indított az Ingatlantájoló
Privátbankár.hu | 2021. június 24. 15:43
Nehéz ma kitűnni a sok tízezer ingatlanhirdetési ajánlat közül. Ezért az Ingatlantájoló most hirdetés-kiemelési licitrendszert indított.
Ingatlan Itt a fordulat? Megugrott a hotelbe és bérlakásba fektetők aránya
Privátbankár.hu | 2021. június 22. 10:57
Raktárhiány lehet hamarosan, ami tovább drágítja az ipari ingatlanok ezen csoportját. Pedig befektető lenne bőven. Újabban a hoteleket és a bérlakásokat is keresik, előbbinél ez fordulópont lehet azután, hogy tavaly és idén is tovább szenved a turizmus.
Ingatlan Rengeteg ötletet használhatna a kormány a fiatalok lakáshoz jutásának további segítésére
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 16:41
A demográfiai fordulatot a fiatalok lakáshoz jutásának sokkal hatékonyabb támogatásával is elérhetnénk. Rengeteg ötlet van, meg kellene hallgatnia a kormánynak - derült ki a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szerdai online konferenciáján. 
Ingatlan Ennyit érnek most a Jóbarátok lakásai
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 09:55
A Jóbarátok forgatásai 2004-ben véget értek, de a vígjátéksorozat népszerűsége azóta sem hagyott alább. A mai napig milliók nézik újra az egyes epizódokat, és ezt tovább ösztönzi, hogy a hat ikonikus karaktert megformáló színész egy show kedvéért nemrég újra összeállt. A Friends: The Reunion a Duna House szakértőit is megihlette, ezért utána néztek, mennyiért is lehetne ma hozzájutni például Monica New York-i lakásához.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos