BUX
36 089.62
-0.37%
-133.00
OTP
10 810.00
-0.83%
-90.00
MOL
1 874.00
+0.75%
+14.00
RICHTER
6 820.00
-1.09%
-75.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2017. április 27. 13:01

A következő évekre várják a robbanást az építőiparban, a beruházások pedig lassan elindulnak: gombamód nőnek ki a társasházak a földből. Az újlakások piaca így szépen bővül, árban azonban szinte már alig van különbség egy vadiúj és egy többszörösen felújított használt között. Miért éri meg jobban az előbbi? Milyen extrákat nyer ezzel a vevő? A Duna House elemzéséből szemezgettünk.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A társasház-piac bővülése alapjaiban alakíthatja át Budapest arculatát. Persze, az ingatlan elhelyezkedésétől is függ, hogy az árral milyen extrákat vásárolunk, van azonban néhány dolog, amivel már előre tervezhetnek a költözni kívánók, amivel egy használt lakás nem rendelkezik, egy festékszagú új viszont igen, ezt közölte a Duna House a Privátbankár.hu-val.

Tudni kell azonban, hogy a kivitelezési költségek emelkedésével sok helyen csökkentették a plusz felszereltségeket, hogy a négyzetméter árak továbbra is megfizethetőek maradjanak. Az extra szolgáltatások árai a közös költségben is megjelenhetnek, így vásárlás előtt mindenképpen érdemes erről is tájékoztatást kérni. Az ingatlankezelő elemzésébe a saját honlappal rendelkező projektek kerültek be, melyek az alapvető információkat, leírásokat tartalmazzák.

Ami mindenképp jól jön: plusz hely

Budapest toronymagasan vezet a lakóparképítési hullámban: a fővárosban több ezer új otthon épült az elmúlt 3-4 évben és kb. 10-13 ezer kivitelezése zajlik most vagy nyúlik át 2019-re. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

Az erkélyes lakások megítélése mindig változik, hol plusz térként, hol nyűgként tekintenek rá a vásárlók. A mostani lakásépítési lázban egyértelműen az figyelhető meg, hogy rendkívül fontossá vált a természet közelsége, még a zsúfoltabb belvárosban is. Így ahol a lehetőségek engedik, előkerteket, pihenő parkokat, illetve közös használatú kerteket alakítanak ki a társasházak környezetében. Ahol nagyszabású parkosításra nincs lehetőség, mert a beépítettség gátolja, ott a tetőkertek terjedtek el nagy számban – ha pedig még ennyi hely sincs, akkor jön jól egy beültethető erkély. Ezeknek a méretét ráadásul sokszor féláron számolják, ennek érdemes utánajárni vásárlás előtt.

Napjaink egy másik kardinális kérdése a parkolóhely. A mély- és teremgarázsok a lakóparkok több mint 80 százalékában elérhetők, emellett sok esetben felszíni parkolóhelyek is járnak az új lakásokhoz. Egyes esetekben ráadásul kötelező a parkolóhely vásárlása (lévén fizetős az utca), máshol opcionális vagy a lakás árába már belekalkulálták, így nem jelent plusz költséget. A mély- és teremgarázsok ára jellemzően 2-5 millió forint között van, míg a felszíni parkolókhoz 1-2 millió forintért lehet hozzájutni.

Biztonságos robototthonokban a jövő?

A Duna House által kezelt projektek mintegy harmadánál kiemelt hangsúlyt fektettek a biztonságra, így a társasházak portaszolgálattal, biztonsági kamerákkal és saját biztonsági szolgálattal rendelkeznek. A leggyakrabban a nagyobb lakásszámú társasházaknál 24 órás portaszolgálat van, ezt keresik a vásárlók is a leggyakrabban. A másik sláger azonban az okosotthon, a Cordia és a Metrodom is ellátja a lakásait az erre alkalmas rendszerekkel.

A legolcsóbb 50 ezer forint plusz terhet jelent, ezzel egy-egy okos eszközt szerelhetünk a lakásba, például okos termosztátot vagy redőnyt. A középkategória már 250-350 ezer forinttal dobhatja meg a lakás költségeit, cserébe garantált, hogy mindenféle okos kütyüt fel tudunk szerelni a lakásra, legyen az termosztát, lámpa vagy bármi egyéb. Persze ebből is van luxuskategória, az akár plusz 2 millióba is kerülhet a kütyübolond költözőknek, érdemes erről is kérdezni, mielőtt aláírjuk a szerződést. A lakások 20 százalékában egyébként kulcsrakész, felszerelt konyhával rendelkező lakásról van szó, konyhagépekkel együtt, a konyhabútor azonban szinte mindenhol alaptartozék.

Az örök kérdés: mibe kerül a rezsi?

Ha már megvan a kiszemelt lakás, az sem mindegy, mennyiből kell majd fenntartani az új otthonunkat. A klímával rendelkező lakások aránya például nagyon alacsony (10 százalék alatti), a fűtőrendszerekben is nagy eltérések vannak. Ha például egy passzívházban veszünk ki lakást, ott szinte fixen 15-20 ezer forintos fűtésszámlával számolhatunk, ha pedig napkollektor is van a házon, akkor az áramon is spórolunk. A geotermikus fűtésnek azonban megvan az ára, akár félmillióval többet is kérhetnek a környezettudatosabb lakásokért négyzetméterenként.

Az sem mindegy, hogy a környéken mik vannak: azokban a házakban, ahol az alsó szinten üzlethelységek, vagy fitnesz-wellness szolgáltatást kínáló létesítmények vannak, szintén 500 ezer forintos négyzetméterárral számolhatunk. Cserébe biztos, hogy nem kell túl messzire vándorolni, ha egy kis kényeztetésre, testmozgásra, vagy épp valamilyen hozzávalóra van szükségünk az esti vacsorához. Előbbiek esetében azonban számolni kell az esetleges, nap közben járó zajjal.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: hogy alakulnak a lakásárak?

Az elmúlt hetekben ahány ingatlaniroda, annyiféle elemzést lehetett olvasni arról, hogyan alakulhatnak az ingatlanárak idén. Volt, aki csökkenést, volt, aki további növekedést vizionált, így viszont nehéz döntést hozni. Mi megkérdeztük Balla Ákost, a Balla Ingatlanirodák vezetőjét és lapunk ingatlanszakértőjét a várható irányról, de beszéltünk az újlakás-piac alakulásáról is. >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Ingatlan A koronavírus sűrűjében is felbuzgott a magyarok lakásépítési kedve
Privátbankár.hu | 2020. június 17. 08:23
Áprilisban 1007 lakásépítési engedélyt adtak ki, így ez volt a legjobb idei hónap. Igaz, tavaly áprilishoz képest ez azért 30 százalékos csökkenést jelent. Összesen 844 családi ház kapott engedélyt, ez szintén a legmagasabb havi érték, és 80 százalékosnál is nagyobb dominanciát mutat a megépítendő lakóépületeken belül.
Ingatlan Minden ingatlant megvenne az Orbán-kormány Közép-Európában, aminek magyar kötődése van
Vég Márton | 2020. június 11. 12:21
Külön alapítványt hoz létre a kormány arra, hogy bármilyen magyar vonatkozással rendelkező ingatlant megszerezhessen Közép-Európában. 
Ingatlan A lakáspiacot is megbénította a koronavírus-járvány
Király Béla | 2020. június 9. 12:49
Nem csak a múltbeli piaci folyamatokat mutatja be, hanem a koronavírus lehetséges hatásaival is foglalkozik az MNB kedden közölt lakáspiaci jelentése. Ebből kiderül, hogy már tavaly év végén lassulás volt tapasztalható, majd a járvány hatására látványosan lefagyott a piac.
Ingatlan 64 százalékot zuhant vidéken a társasházi lakásépítés
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 09:26
Ez részben a kedvezményes lakásépítési áfa tavalyi kivezetésével és a járványhatással magyarázható.
Ingatlan Felforgathatják az ingatlanpiacot a rozsda-lakások
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 10:56
Már a közeljövőben komoly változást hozhatnak az új lakások piacán a rozsdaövezeti fejlesztések, amelyek most dedikált jogszabályt és kedvezményes áfához kaphatnak - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a rozsdaövezeti lakásfejlesztésekre vonatkozó - még el nem fogadott - törvényjavaslat megjelenése apropóján azt is megnézte, milyen a kereslet most az új lakások iránt. 
Ingatlan A koronavírus kalapálhatja ki a különbséget a vidéki és budapesti lakásárak között
Privátbankár.hu | 2020. május 7. 09:22
A főváros olcsóbb lesz a turisták eltűnése miatt, a vidéki nagyvárosok árai nagyjából stabilak maradnak az egyetemistáknak köszönhetően.
Ingatlan Sokkhatás a budapesti albérlet-piacon: mi jön az árzuhanás után?
Privátbankár.hu | 2020. május 3. 16:12
A márciusi sokkhatás után egyértelműen életre kelt a budapesti albérletpiac, az online világhoz történő alkalmazkodás és a csökkenő bérleti díjak hatására élénkült a bérlők kereslete a kiadandó lakások iránt a Rentingo.com adatai szerint. A bérlők jelenleg már több mint 20 ezer forinttal kevesebbet fizetnek egy átlagos albérletért januárhoz képest, és a bérleti díjra vonatkozó alku általánossá vált. Várhatóan a bérleti díjak csökkenése lassulni fog májusban, visszapattanására azonban aligha számíthatunk, mert a korábban Airbnb-n kiadott lakások folyamatosan jelennek meg a hosszú távú bérleti piacon és hétről hétre növelik a kínálatot.
Ingatlan Zöld jelzés a GVH-tól az MNB-alapítványi vagyont kezelő cégnek
Privátbankár.hu | 2020. május 3. 06:07
Az Optima magántőkealapja egy holland bejegyzésű céget vásárolt fel, amely irodák bérbeadásával foglalkozik.
Ingatlan A karanténban rákaptunk a nyaralókra, házakra
Privátbankár.hu | 2020. május 2. 09:01
Idén áprilisban országos szinten az érdeklődések több mint 51 százaléka házakra összpontosult, szemben a tavalyi 44 százalékos aránnyal. A nyaralók adták az összkereslet 6 százalékát, ami majdnem duplája a korábbinak.
Ingatlan Balatoni nyaralók: 80 százalékkal kevesebben érdeklődnek a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. április 30. 11:34
Alaposan átírta a nyaralópiaci trendet a járványhelyzet.
hírlevél