<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A 2020-as hirtelen növekedés után még az idei tavasz is élénkülést hozott a Balaton ingatlanpiacán, de a nyár eredményei már elmaradnak a tavalyi év hasonló időszakától. Az OTP Ingatlanpont friss tapasztalatai alapján változatlanul magas árak, csökkenő kereslet és bővülő kínálat jellemzik a tó északi és déli partját is. Az árak közelítik vagy már el is érték a csúcsot - számottevő emelkedésre már nem számítanak a jövőben.

Északon és délen is csökken az érdeklődés

Míg 2020-ban a Balaton északi partján közel 20 százalékos, a déli parton pedig 30 százalék feletti áremelkedést regisztráltak, addig 2021-ben már lassult a növekedés üteme - és ez látszik folytatódni 2022-ben is. „A Balaton északi partján továbbra is kitart az áremelkedés és egyre több a túlárazott ingatlan a parttól távol eső területeken is. Igaz, hogy még mindig a kereslet dominál ezen piacon, de az érdeklődők száma már a tavaszi időszakban is alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál és azóta is csökkenő tendenciát tapasztalunk. Az újlakás projektek indulására pillanatnyilag leginkább a kivárás jellemző, amit a folyamatosan emelkedő építőanyagárak és hitelkamatok mellett az építésre alkalmas telkek számának drasztikus csökkenése is indokol” – mondta Tóth Tibor, az OTP Ingatlanpont stratégiai partnere és a balatonfüredi iroda vezetője. 

A déli partról pedig Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója adott jelentést: „Míg idén tavasszal még teljes lendülettel dübörgött, addig nyár elején már a tavalyi év hasonló időszaknál alacsonyabb forgalom jellemezte a Balaton déli partjának ingatlanpiacát. A kereslet csökkenését jelzi az is, hogy egyre több eladó keresi fel irodánkat és várakozásaink szerint lassan, de biztosan kínálati piac váltja fel az eddig jellemző keresleti piacot” – mondta.

Apartmanházak Siófokon. Fotó: Mester NándorApartmanházak Siófokon. Fotó: Mester Nándor

Csúcsra értek az árak, jöhet a piac öntisztulása

Míg korábban szinte bármit el lehetett adni, addig ma az építőanyagárak, kivitelezési költségek emelkedése és a beszerzési nehézségek miatt a legkeresettebbek az újépítésű beköltözhető, vagy használt, de jó állapotú ingatlanok - tette hozzá Katona Tamás. Ahogyan az északi, úgy a déli parton is a magyar vásárlók a legjellemzőbbek, azonban a járványidőszakhoz képest emelkedett a külföldi vásárlók száma is. A partmenti települések árszínvonala, a milliós határt közelítő négyzetméterárak ma már egyáltalán nem számítanak kiugrónak, és a viszonylag szűkös kínálat miatt - ahogyan tavasszal, úgy most is - megfigyelhető, hogy egyre jobban tágul a nyaralóvásárlók által preferált települések köre és ezzel növekszik a déli part agglomerációja.

Az OTP Ingatlanpont szakértőinek egyöntetű véleménye szerint a 2020-tól hirtelen bekövetkezett és jelentős mértékű áremelkedés után a balatoni ingatlanárak mára már közelítik vagy el is érték a csúcsukat, ezért további számottevő áremelkedésre az északi és déli parton sem lehet számítani. Amennyiben a kereslet sem indul hirtelen növekedésnek - és erre utaló jelek egyelőre nem látszanak -, úgy feltételezhető, hogy elindul a piac öntisztulása, amikor az eddigieknél jóval nagyobb szerepet kell kapnia az ingatlanpiaci szakértelemnek, legyen szó akár vételről, akár eladásról.

Címkék: Ingatlan

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Nem elég, hogy nehezen megy el a lakás, még a forintgyengülésen is bukunk - pedig van megoldás
Natív tartalom | 2022. szeptember 21. 08:02
Sokszor szinte teljesen érthetetlen, hogy eladó ingatlanunk miért nem akar hosszú ideig gazdára találni. Ráadásul a forint gyengülése miatt most az is megtörténhet, hogy a hónapokig piacon lévő ingatlanunk – nem kis bosszúságunkra – még veszít is reálértékéből, mire gazdára talál. Ezek azonban elkerülhetőek lennének, ha megfogadunk néhány jó tanácsot. Az Ingatlantájoló összeállítása arról, mire érdemes figyelni.
Ingatlan Orbán Viktor hátra megy, nem előre a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 15:58
Érthetetlen, hogy miért kellett megint meghosszabbítani a kevésbé korszerű új lakások létjogosultságát. 
Ingatlan Rendkívüli béremeléssel kedveskedik dolgozóinak a neves hazai ingatlanos cég
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 09:22
Az ingatlan.com a következő 12 hónapban több mint 1 milliárd forint összegű jövedelmet biztosít munkavállalóinak, ami 16 százalékkal több mint az elmúlt évben és 80 százalékkal több mint öt évvel ezelőtt.
Ingatlan Miért érdemes euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. szeptember 4. 10:11
Ugye, jó lenne? Hiszen az euró értéke biztosan nem romlana úgy, mint a forint, ha nem találunk azonnal másik ingatlant, amit megvásárolnánk helyette, illetve akkor is jó lenne euróban kapni a vételárat, ha azt történetesen nem egy másik ingatlan megvásárlására fordítanánk. Ahhoz, hogy euróban kapjuk meg a vételárat, azonban euróban is kell hirdetni. Az Ingatlantájolón pedig ez rendkívül gyors és egyszerű.
Ingatlan Megint rossz hírt kaptak az albérletet keresők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 09:11
Újabb kétszámjegyű drágulás az albérletpiacon, igaz, lassulni látszik az áremelkedés.
Ingatlan Kijött egy jogszabály, amelynek tényleg sok magyar örülhet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 15:56
Az építkezők újabb két év felmentést kaptak az új lakóépületek szigorú energiafelhasználási előírásainak teljesítése alól. Addig nem kell legalább BB besorolást szerezniük a használatbavételhez.
Ingatlan Az albérletek is drágulnak, de van egy mód, amivel ezt elkerülheti
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 10:42
Közel 14 százalékos áremelkedéssel számolhatnak azok, akiknél mostanában van a bérleti szerződésük évfordulója. Most még azonban olcsóbb albérletre lehet váltani, mivel széles a kínálat.   
Ingatlan Már itt van a készpénzes lakásbefektetők korszaka
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:59
Folyamatosan növekszik a kínálat a használt otthonoknál, a korszerűtleneknél már ősszel beindulhat az eltérő mértékű árcsökkenés.
Ingatlan Visszaesett a befektetések értéke a kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:11
A kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán a befektetések értéke az első fél évben 550 millió eurót ért el, 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Colliers.
Ingatlan Van, aki egyből eladja az ingatlant, más hónapokig hirdeti - mitől függ a siker?
Natív tartalom | 2022. augusztus 9. 10:26
Miért van az, hogy valakinek az is elég, ha „szájhagyomány útján” hirdeti csak ingatlanát, mégis gyorsan talál vevőt, míg mások hiába hirdetnek hónapokig, akkor sem akad komoly érdeklődő? Az ingatlaneladás sikere számtalan tényezőtől függ, és az egyik kulcstényező bizony a hirdetés. Mutatjuk mi a titka, a hatékony hirdetésnek - az Ingatlantájoló összeállítása.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG